Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kravet på Kuhn - vinna cupen för att nå Europa

Foto: TT

Malmö FF:s nye tränare Allan Kuhn måste leverera direkt.
Endast en Svenska Cupen-titel i maj kan ta MFF ut i Europa denna säsong.
- Jag tycker att det är roligt, säger den öppne dansken om den höga kravbilden.

Allan Kuhn slår sig ner i innandömet av Swedbank Stadion. Förmiddagsträningen på Malmö IP:s konstgräs knappt två kilometer bort är avklarad. Nu väntar den nye Malmö FF-tränarens första prov i form av Uppsalalaget Sirius i Svenska Cupens första gruppspelsomgång.

- Jag tycker många säger det hela tiden "ni ska ut i Europa och vinna cupen", men att vinna något i fotboll är inte lätt, säger den 47-årige dansken.

"Komma ihåg hela historien"
MFF har med sina 14 titlar överlägset bäst cupfacit i Sverige, men det har nu gått 27 år sedan (1989) klubben senast vann turneringen.

- Vi försöker självklart komma igenom gruppspelet. Det är vår ambition, men sedan är det tre matcher där det är vinna eller försvinna, säger Kuhn, som själv fick lyfta cupbucklan som spelare med Örgryte 2000.

Din företrädare Åge Hareide tog klubben till ett SM-guld (2014) och två raka Champions League-gruppspel.
- Men han blev också femma i fjol, bryter Kuhn vänligt in.

- Det glömmer man lätt. Man ska komma ihåg hela historien. Jag vet ju att ambitionsnivån ska vara hög och jag vet också att det är svårt att vinna något. Det kräver en viss klass att vinna någonting. Det har vi gjort förut och det ska vi göra igen, men det finns andra som tänker exakt samma sak som vi gör.

MFF:s nye tränare har alltid nära till ett skratt och är väldigt öppen gentemot media — även när det gäller hur han ser på sin spelartrupp. Han har klartgjort att han i nuläget ser Jo Inge Berget, som mest har spelat som yttermittfältare, som trea i forwardsrankningen efter Markus Rosenberg (avstängd mot Sirius) och det isländska nyförvärvet Vidar Örn Kjartansson.

- Det är klart att det finns ju gränser för hur öppen man kan bli, men mitt sätt är att man ska vara öppen mot varandra så att man har en bra relation. Även med journalister, säger Kuhn.

Vinst överordnat allt annat

Har du alltid varit så tydlig som huvudtränare?
- Nej. Jag har lärt mig, säger Allan Kuhn - och skrattar.

Under fjolåret verkade MFF stundtals hämmat av att skifta från kontringsfotbollen i Europaspelet till att vara spelförande hemma i Sverige mot lågt försvarande lag. Allan Kuhn vill att årets MFF ska spela med en hög press, ha ett stort bollinnehav och att uppspelen ska gå längs marken. En sak är dock överordnad hans fotbollsfilosofi.

- Det har jag sagt till grabbarna: "det viktigaste är att vinna". Men jag tror att på det sätt vi gör det på, är det enklaste sättet, säger Allan Kuhn.

Publicerad 2016-02-19 kl 21:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons