POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

Krisen akut i ÖFK – måste få in 10 miljoner på tio dagar: "Annars måste vi bestämma om vi kan fortsätta"

Foto: Bildbyrån

Östersunds FK har haft ett ekonomisk besvärligt läge hela året.
Nu säger klubben att läget är akut - de måste få in tio miljoner på tio dagar. Annars riskerar klubben konkurs.
- Då måste styrelsen ta beslut om vi kan fortsätta bedriva verksamheten, säger Maria Wilén, vice ordförande i föreningen, på mötet enligt ÖP.

Under tisdagskvällen höll Östersunds FK ett medlemsmöte där flera saker diskuterades. Bland annat meddelade ordföranden Bo Ottosson att han kommer att lämna föreningens elitbolag med omedelbar verkan, men att han kommer att sitta kvar i föreningen åtminstone året ut.

Ekonomin var en av de punkter som diskuterades mest på mötet, enligt Östersunds-Posten. Och läget är nu akut - klubben har bara tio dagar på sig att lösa sitsen.

- Sanningen är att vi ska få in 10 miljoner på tio dagar, säger Leif Widegren, adjungerad styrelseledamot i elitbolaget, enligt tidningen.

Styrelsen fick då frågan vad som händer om klubben inte löser det ekonomiska läget inom tio dagar.

- Då är vi i djup kris. Då måste styrelsen ta beslut om vi kan fortsätta bedriva verksamheten, säger Maria Wilén, vice ordförande i föreningen, på mötet.

Klubben meddelade att de behöver få in 10 miljoner kronor på kontot inom kort och att man ska ha bett sponsorerna att förskottsbetala inför nästa år. Fram till sista augusti i år har ÖFK gjort ett minusresultat på 20 miljoner, då klubben har kostnader på 59 miljoner sett mot omsättningen på 39 miljoner.

Flera frågor runt ekonomin och anledningen till den prekära situationen diskuterades på mötet, enligt ÖP. Dels så bekräftades de uppgifter som tidigare rapporterats, att ÖFK har fått låna ett stort belopp från före detta ordföranden Daniel Kindberg. Tidigare har ÖP menat att Kindberg lånat ut en summa i storleksordningen sex miljoner till ÖFK, något som bekräftades av Bo Ottosson under mötet.

Den nuvarande ordföranden berättade att ÖFK lånade just sex miljoner och att klubben har betalat tillbaka två av dem. Leif Widegren, adjungerad styrelseledamot i klubbens elitbolag, säger att han fått höra åsikter från personer som undrade hur man kunde låna pengar av Kindberg. Widegren menar att folk får tycka vad de vill, men att det var avgörande för klubben vid den tidpunkten.

Enligt ÖP bekräftade klubben även att prissumman för Hosam Aieshs övergång till IFK Göteborg var mellan fem och sex miljoner kronor.

Gällande Saman Ghoddos-affären, där spelaren och klubben dömdes till 40 miljoner kronor i böter av Fifa, menade klubben att de blir betalningsskyldiga till Huesca om Ghoddos inte kan betala beloppet. Skulle Ghoddos betala en del av summan skulle ÖFK bli solidariskt betalningsskyldiga för resterande belopp.

Gällande den ekonomiska situationen berättade ÖFK att de under 2018 gick med vinst på 10 miljoner kronor samt att de vid början av 2019 hade 14 miljoner kronor i eget kapital, varav 10 miljoner kronor var pengar på banken.

Den dåliga ekonomin i nuläget förklaras genom dåliga spelarförsäljningar under 2019, där man räknat med 20 miljoner kronor. Klubben ska ha räknat med en försäljning av Dino Islamovic på uppemot åtta miljoner kronor, något som inte skedde då anfallaren är kvar i klubben. Den halsdukskampanj som klubben drog i gång tidigare i år har dragit in 750 000 kronor.

Publicerad 2019-09-17 kl 22:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå