POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Kritiserade U21-serierna förändras - Hammarby hoppar på igen

Foto: Bildbyrån

U21-serierna för allsvenskan och superettan har fått kritik genom åren och flera klubbar väljer att inte ställa upp med lag.
Nu meddelar Svensk Elitfotboll att formatet görs om till 2020.
- Kommer ge mer prioriterade och bättre matcher, säger sportchefen Svante Samuelsson.

Tidigare har U21-allsvenskan varit uppdelad i två serier. Nu görs upplägget, som åsikterna gått isär om från klubbhåll, om.

Intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, Svensk Elitfotboll, skriver nu på sin hemsida att U21-allsvenskan kommer att bestå av tre serier.

"Klubbarna delas upp i en Allsvenskan Norra, en Allsvenskan Mellersta och en Allsvenskan Södra. Varje serie innehåller sex lag som möts i  dubbelmöten fram mitten av oktober, totalt tio matcher per lag. Varje gruppetta och den bästa grupptvåan spelar under hösten semifinaler som avgörs i enkelmöten och sedemera också en final som även den avgörs i ett enkelmöte. Finalen spelas tisdag den 27 oktober. Hemmalag avgörs genom fri lottning", förklarar Sef på hemsidan.

Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson tror på det nya upplägget.

- Vi tror på den här geografiska uppdelningen. Klubbarna får kortare resor och kan lägga mer kraft och prioritering på U21-matcherna. Det är av stor vikt att främst spelarna i åldern 18-21 år får goda matchmiljöer för att kunna ta nästa kliv mot en ordinarie plats i klubbens A-lag, säger han i en kommentar.

På hemsidan presenteras också vilka lag som kommer att spela i vilken serie. Listan visar att Hammarby, som förra året bestämde sig för att dra sig ur U21-allsvenskan, är tillbaka med ett lag. När Bajen motiverade sitt beslut i fjol pekade man på att man då utökat sitt samarbete med IK Frej. Den klubben åkte ur superettan 2019 och spelar i år i division 1.

Klubbar som AIK, Sirius, Kalmar, Sundsvall och Östersund väljer dock fortsatt att rata idén. 

- U21-serien kommer alltid att vara en låtsasserie, utifrån att det inte är tävlingsmatcher på riktigt. Du kan låna in spelare och det är en märklig tävlingsform. Det blir alltid ett alibi att det finns en A-lagsmatch och en A-lagsträningsvecka att ta hänsyn till. Det är någon slags reservlagsserie som är lite halvt på låtsats, sa AIK:s sportchef Björn Wesström till Fotbollskanalen våren 2017.

FAKTA

Här är de nya U21-serierna

U21 Allsvenskan Norra 2020:
AFC Eskilstuna
Djurgårdens IF
Degerfors IF
Hammarby IF
IFK Norrköping
Örebro SK

U21 Allsvenskan Mellersta 2020:
IF Elfsborg 
IFK Göteborg
Gais
BK Häcken
Östers IF
Örgryte IS

U21 Allsvenskan Södra 2020:
Halmstads BK
Malmö FF
Trelleborgs FF
Helsingborgs IF
Falkenbergs FF
Varbergs Bois

Publicerad 2020-01-14 kl 19:57
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå