Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kuhn nöjd med sin start i Malmö FF: "Fantastiskt med fansens åsikter"

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Andraplats för Malmö FF i Allsvenskan, men betyget för Allan Kuhn som huvudtränare har varierat. Efter viss kritik förlusterna mot Helsingborgs IF och i cupfinalen så är det nu lugnare inför Falkenbergs FF, med en stämning som generellt förändras rejält beroende på senaste matchen.

Efter en tredjedel av allsvenskan är Malmö FF en poäng ifrån serieledarna IFK Norrköping. Allan Kuhns första 16 tävlingsmatcher, inkluderat sex stycken cupmatcher, har gett 12 segrar, men trots den höga segerprocenten på 75 procent så har det existerat vågor av kritik mot dansken. Han själv tycker inte att han har gjort några stora misstag, men har fått några mindre lärdomar, berättar han för Fotbollskanalen.

- Det är alltid enklare att kolla i backspegeln, det är alltid någonting man kan hitta. Om man är ärlig, tror på det man gör, har förberett sig, hur ska vi spela, vilka byten ska vi göra, vilka signaler finns i matchen... Man spelar igenom matchen så många gånger i huvudet innan den faktiskt spelas. Jag är nöjd med det jag har gjort, säger dansken.

- Någon gång pratar man med killarna om varför de är med i laget, och någon gång gör man det inte. Det har jag lärt mig, att vara mer konsekvent med sånt.

Åsikter är också en stor del av fotbollskulturen. Kuhn skrattar och säger endast nej på frågan om en supporter någon gång har fått honom att tänka annorlunda, men vill ändå att folk ska fortsätta att tycka saker.

- När folk har en åsikt om vilka som ska spela eller hur vi ska spela, då har de satt sig in i laget och fotbollen, och har massa känslor om vad vi kunde göra bättre. Det är fantastiskt med fansens åsikter. Jag tycker också om när journalisterna är på träningarna, vet vad det är vi tränar på, då tycker jag även journalister kan komma med en rättvis kritik. När man sätter sig in i vilket jobb Allan försöker göra.

Hur tycker du att det fungerar mellan dig och journalisterna?
- Generellt sett oftast riktigt bra, men efter en match kan det komma flera frågor om en varning, eller nästa match, eller vad det är. Man pratar inte igenom matchen, det vill man som tränare. Hur man ser på matchen som har varit. Då kan det vara lite irriterande, men det har jag lärt mig.

Kan det ha att göra med att journalister inte har lika stor fotbollskunskap som tränarna?
- Det har jag faktiskt funderat på, om det har något med det att göra, men bara försök. Se en taktisk grej, ”Varför gjorde du det?”, för det tror jag är roligare både för mig och för folket där ute att läsa om. Konkret taktiskt snack om matchen. Nu blir det mycket enkelt, att man bara pratar om någon spelare efter matchen, och oftast är det om någon som knappt har spelat. Jag vet ju att tidningarna ska ha snabba artiklar, och det ska vara mycket klick. Det accepterar jag ändå, det är en del av fotbollsindustrin, men man ska framhäva både och, även det taktiska.

Samtidigt har Kuhn profilerats som en tränare som är rak och ärlig i sina svar. Han tror inte att personlighetsdragen hos tränarna har en stor sportslig påverkan, men pekar på hur viktigt det är att vara sig själv trots att det är en stressfylld miljö att vara fotbollstränare.

- Jag vill också vara så ärlig som det går, utan att vara naiv och dum. Helst vill man ju att alla ska tycka om en, men det är ingen popularitetstävling att vara tränare. Om journalisten är ärlig mot mig, så är jag ärlig mot honom. Sedan har jag känt någon gång att jag borde ha tänkt innan jag sa något. Det har jag nog lärt mig här också, men helst vill jag ha en ärlig dialog, för det blir bättre för alla.

En av de första sakerna som Kuhn ville få in i föreningen var att hela tiden ta en match i taget. Redan inför säsongen pratade flera spelare om att MFF under förra säsongen hade svårt med det kortsiktiga perspektivet. Därför har Kuhn försökt att få till en tankeförändring.

- Man glömmer det när man är tränare. Jag gjorde det förut, när man hade vunnit en match så tänkte man direkt på nästa. Jag tror det var Erik Hamrén som sa det till mig, i 24 timmar efter en match kan man vara glad över en vinst eller irriterad över en förlust, sedan går man vidare till nästa match. Man är ledsen när man förlorar, man är så hård mot sig själv och mot andra, så njuter man inte när man vinner så bli det ju aldrig bra.

Kuhn har bara haft ett stort huvudtränarjobb tidigare, i Midtjylland 2009-2011. Där förstördes mycket av tre timmars pendling varje dag. För att ta jobbet i Malmö FF var det viktigt att hitta en helhetslösning för familjen, för att själv kunna vara mer harmonisk. 

- Den här gången gör vi det ihop, först och främst att jag ska bo där jag jobbar. Min fru Pernille har varit fantastisk, hon pendlar fram och tillbaka för att ta hand om de tre barnen och mig.

- Det är viktigt att man får vila i sitt hem. Jag har en fantastisk fru som tar hand om mig, så i hemmet är jag annorlunda, för när jag kommer till jobbet måste jag ha en energi och glädje för att göra skillnad för spelarna och ledarna omkring mig.

Mot Falkenbergs FF hemma på måndag har det redan sålts 16 400 biljetter (under fredagseftermiddagen). Det stora intresset för Malmö FF och även andra lag har varit den enda stora överraskningen för Kuhn under hans drygt fyra månader i Sverige.

- Supporterkulturen i Sverige är fantastisk. Det var som domaren Eriksson sa, det gör det ännu mer roligt. När Hammarbysupportrarna applåderade för att laget försökte ta sig tillbaka, det är fotbollssupportrar för mig.

- Det har överraskat mig mest. Jag visste att det var mycket folk, men inte det här draget. Den kulturen som finns där. Folket som stödjer sitt lag. Sverige ska fortsätta med det jobbet som alla klubbar gör, för det gör det roligare för alla inblandade.

Se höjdpunkterna från senaste matchen mot Hammarby i spelaren ovan.

Allsvenskan

Malmös tabelläge

# Lag S V O F +/− P
12 IK Sirius 0 0 0 0 0 0
13 Kalmar FF 0 0 0 0 0 0
14 Malmö FF Nedflyttning-kval 0 0 0 0 0 0
15 Örebro SK Nedflyttning 0 0 0 0 0 0
16 Östersunds FK Nedflyttning 0 0 0 0 0 0
Publicerad 2016-05-21 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons