Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Kvalet kan bli dyrt för Djurgården

Djurgårdens glädje över det räddade allsvenska kontraktet byttes efter matchen till ett dyrt rättsligt efterspel då supportrarna attackerade fyra Assyriska-spelare.
-Det är fullständigt horribelt, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson.

Djurgården vann dubbelmötet över Södertäljelaget Assyriska med totalt 3-2 efter förlängning, och efter slutsignalen på söndagen invaderades Stockholms stadion av glädjerusiga Djurgårdensupportrar.

Några av supportrarna gav sig på Assyriskaspelare med sparkar, slag och spottloskor. Andi Toompuu fick uppsöka sjukhuset efter att ha fått ett par slag i ansiktet.
Spelarna som attackerades har polisanmält händelsen. Och Djurgården riskerar att straffas av Svenska fotbollförbundet, troligen med böter.

"Mycket allvarligt"
-Rent teoretiskt skulle Djurgården kunna straffas med att få spela de första matcherna nästa år inför tomma läktare. Men i praktiken känner jag att det är böter som kommer att utdelas, säger Khennet Tallinger, ordförande i fotbollsförbundets disciplinnämnd.

-Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat, men vad böterna hamnar på beror mycket på hur det har gått till, vad Djurgården har vidtagit för åtgärder för att förhindra sådant här. Men just omständigheten att spelare attackeras ser vi allvarligt på.
Maxbötesbeloppet är 500 000 kronor.

Djurgården var som arrangör av den andra kvalmatchen beredd på att det kunde bli firande av det allsvenska kontraktet och att planen skulle kunna fyllas av glädjerusiga supportrar.

Råsunda inget alternativ
-Men vi hade aldrig räknat med att det skulle ta sig den här formen. Vi försökte att få folk att hålla sig kvar på läktarna, via argumentation. Nu gick det inte att förhindra, det var bara att låta folk beträda planen i det läget, säger Mats Jonsson.

-Vad som var prioritet i ett sånt scenario var att trygga våra spelares och funktionärers säkerhet ute på planen och där lyckades vi inte. Spelarna dröjde sig kvar lite för länge. De skulle snabbt som attan ha tagit sig därifrån.

TT: Ni hade inga tankar på att förlägga matchen på Råsunda, av säkerhetsskäl?
-Nej, aldrig. Stadion är en arena som vi känner till, vår hemmaplan, som vi kan hantera och se till att trygga den på alla sätt. Det var inget alternativ med Råsunda. Det hade nog varit svårt att förhindra planinvasion på Råsunda också.

Jonsson säger att klubben nu ska undersöka noga vilka som betett sig illa och straffa dem med tillträdesförbud.

TT

Publicerad 2009-11-09 kl 11:54
Annons
Annons
Annons