Jämförelsen mellan de nordliga och sydliga lagen visar däremot samma nivå vad gäller rena muskelskador. När det gäller skillnaden i skador på leder och ledband anges att kallare klimat samt sämre planer kan vara orsaken till att risken ökar.
I Örebro spelar man på konstgräs, som är jämnare som underlag. Men lagets läkare Ulf Nordström kan inte tvärsäkert se någon skadeskillnad mellan natur- och konstgräs:
-För vår del tycker jag inte det. Jag ser inte någon skillnad på skador relaterad till vilken typ av underlag det är, säger Ulf Nordström.
Studien är gjord av professor Jan Ekstrand, tidigare landslagsläkare för Sverige, och visar att den högre skadefrekvensen norrut gällde både under träning och match.
-För vårt lag är det ingen skillnad vare sig i antalet skador eller typen av skador.
-Jag kan inte säga att skadorna har med underlaget att göra. Och kan bara hänvisa till att i vårt lag har skadebilden inte ändrat sig. Vi spelar ju både på konstgräs och naturgräs och min samlade uppfattning är att det inte är någon skillnad.
Gefles tränare Urban Hammar var tidigare i Örebro och har gått från ett lag med konstgräsplan till ett med samma underlag. Han har tacklat frågor om underlagen åtskilliga gånger.
-Jag förlitar mig på forskningen och ifrågasätter inte några siffror som den kommit fram till. Jag kan bara spekulera i att klimatet med hårda, ojämna naturgräsplaner bidrar till skador. Men det är bara en känsla. Alla lag och spelare tränar ju på konstgräs och växlar mellan det och naturgräs.
TT