Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lagkaptenen: "Jag vet inte var Blåvitt kommer stå nästa säsong"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

SOLNA. Mittenplacering, svag ekonomi, ovisst truppläge och ingen huvudtränare klar.
Nu kräver IFK Göteborg-spelare ett rejält omtag till 2018.
- Jag vet inte var klubben kommer stå nästa säsong, säger lagkaptenen Sebastian Eriksson.
- Vi måste hitta en identitet igen, kommenterar Emil Salomonsson.

IFK Göteborg föll med 2-1 borta mot AIK under måndagen. Efter matchen var spelarna i Blåvitt-lägret nedstämda och kritiska till sin insats mot rivalen.

- Vi hade ingen riktig idé för vad vi skulle göra när vi vann bollen, och tappade den snabbt. Vi kan bara glömma den första halvleken och de första 15-20 minuterna av den andra halvleken. Sen började vi våga spela, våga hjälpa varandra och vi började röra på oss. Vi skapade lite mer chanser men en poäng för oss hade varit lite som ett rån. Det var som den här säsongen sett ut, inte tillräckligt bra. Vi har inte nått upp i nivå. Nästa år måste vi bli bättre. Det blir alla andra lag, så blir inte vi det får vi det ännu jobbigare. Det smärtar extra när man känner att vi inte kan komma upp i nivå mot just AIK, säger högerbacken Emil Salomonsson.

Lagkaptenen Sebastian Eriksson:

- Det var många saker som inte var. Vi satt inte ihop, vi visste inte riktigt vad vi skulle göra som lag när vi hade bollen, vi satte varandra i skiten och vi hade ett dåligt passningsspel. Det är jobbigt när man inte känner att man får ut något som lag, att man inte kommer någon vart. Jag känner att vi får slita för varje poäng, det är jobbigt då.

Just nu ligger IFK Göteborg nia i allsvenskan, med en omgång kvar att spela. Laget ska han in en ny tränare till nästa säsong och många spelare sitter på kontrakt som löper ut. Utåt sett är det mycket som är ovisst gällande klubben.

Så var står Blåvitt inför 2018? Sebastian Eriksson är osäker.

- Bra fråga, faktiskt. Jag vet inte var IFK Göteborg kommer stå nästa säsong. Just nu har vi ingen tränare och jag vet inte hur många spelare det är vars kontrakt går ut. Vi har tre spelare på lån (Sam Adekugbe, Mix Diskerud och Vajebah Sakor). Nej, de har några månader på sig att få skutan på rätt köl igen, säger en deppig Eriksson.

- Det har varit en tung säsong. Det har varit mycket vid sidan om som varit jobbigt. Vi blev av med några spelare i somras, vi har haft många på lån och man vet inte vad som händer med dem. Det är många sådana saker som tar energi. Det har varit en brokig säsong och det är skönt att den snart är över. Det är så det känns.

Vill du vara kvar och fortsätta leda laget som lagkapten, och vara med och ta Blåvitt uppåt igen?
- Klart jag vill. Jag hoppas att det händer lite saker i december som verkar intressanta, så att vi får liv i Blåvitt igen.

Emil Salomonsson vill gärna se en ny typ av tränare till nästa säsong.

- Det är viktigt att få klart en ny tränare så tidigt som möjligt. Vi börjar träna igen i december och då ska det vara klart. Då har vi tre månader på oss att verkligen sätta ett spel och få Blåvitt att hitta identiteten som vi inte haft i år. Vi behöver sprida framtidstro, för just nu är det många mörka rubriker runt IFK Göteborg. Det smärtar extremt mycket. Jag blir emotionellt påverkad efter sådana här grejer. Jag hoppas vi kommer ha en tydlig plan och idé framöver, säger Salomonsson.

- Det hade varit kul med något nytt när det gäller tränaren. Vi får se vad som händer. Det blir spännande. Vi hade Jörgen (Lennartsson) i två och ett halvt år och nu har vi haft ”Affe” i ett halvår. Vi har jobbat i tre år med samma typ av konstellation. Jag hoppas och tror på en bra framtid, om än lite kringelkrokig. Vägen kommer inte vara så rak, vi ska vara noga med att ge det tid. Det blir nog inte IFK Göteborg som utmanar om SM-guld nästa år, om det inte kommer in någon Merlin och svingar med trollstaven. Vi får ge det tid, inse vilken status föreningen har och i vilket skick den är i.

I somras ryktades högerbacken Salomonsson till Spartak Moskva. Nu förstår han att klubben kan komma att behöva sälja honom eller andra spelare i vinter om rätt bud dyker upp.

- Jag tror alla spelare är till salu om rätt bud kommer in. Klubben behöver få ekonomin på rätt skuta. Om man hela tiden måste vända på alla stenar är det svårt att utmana i toppen. Vi får se vad som händer med spelarna som har utgående avtal. Det är inte optimalt att ha spelare på utgående kontrakt, det hade ju varit bättre att kunna sälja spelare och få in pengar. Men jag är fast besluten om att träna hårt och göra det bättre 2018. Jag ska se mig själv i spegeln och inse att jag nu är uppe i en ålder som innebär att jag får driva det här framåt, jag får sätta sig längst fram i bilen.

Var står ni inför nästa säsong, vad behöver göras?

- Det är svårt att säga när man inte vet vilka spelare som kommer vara här nästa år. Det har varit tufft i år, det har tagit på oss mentalt. 

- Vi mår inte bra nu. Vi saknar lite självförtroende som lag och vi uppträder inte med den självklarheten som IFK Göteborg brukar göra och gjort i många år. Sen jag kom hit 2011 har det funnits en självklarhet i det vi gör, ett självförtroende som gör att vi tror på det hela tiden. Vi har spelat mycket framåt, men nu har vi blivit baktunga, spelat mycket i sidled och det är en självförtroendegrej, att folk inte riktigt vågar göra det som är lite riskabelt och att folk inte hjälper varandra så mycket som när vi varit inne i bra perioder. Vi har varit bra i många år men i år har vi definitivt inte kommit upp i standard. I ärlighetens namn har jag inte koll på var vi ligger i tabellen och det har jag haft stenkoll på tidigare. Det är ett tydligt exempel på att det gått dåligt i år och att vi haft det jobbigt. Vi får göra om och göra rätt nu.

Salomonsson avslutar:

- Nu får vi chansen att sätta ett spel, en tydlighet i hur vi ska agera och få ihop en enhet. Det är det vi måste använda försäsongen till. Vi måste börja om och inse att det är en lång väg att vandra, vi måste göra det här tillsammans.

Publicerad 2017-10-31 kl 07:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons