Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lagrell bakbunden: ”Att tvingas ta hänsyn till EU är ett av fotbollens stora bekymmer”

Fotbollen hindras av EU. Det säger Lars-Åke Lagrell.
– Att tvingas ta hänsyn till EU är ett av fotbollens stora bekymmer, säger han till fotbollskanalen.se.

Agenternas förehavanden har ifrågasatts efter TV4 och fotbollskanalens avslöjanden kring Wanderson- och Porokaraaffären. I bägge dessa fall representerade agenten Oliver Cabrera både klubb och spelare samtidigt vid försäljning – vilket alltså är förbjudet. Det har också avslöjats att pengar från Kalmars spelarförsäljningar försvunnit till skatteparadiset i Panama, efter inblandning av spelaragenter.

Hela regelverket för agenter är nu på tapeten hos Fifa, som ska utreda vilka rättigheter och skyldigheter de i framtiden ska ha. Men internationella fotbollsförbundet har inte allt i egna händer, enligt Lars-Åke Lagrell.

– Fifa har ju också svårigheter i det här sammanhanget. Innan Bosmandomen kom och innan EU tillskapades och la sig i fotbollens regelverk, så fattade fotbollen i alla länder sina egna beslut.

Numer kan fotbollen inte göra det, utan måste se till lagstiftningen exempelvis inom EU. Innan Bosmandomen hade svensk fotboll alltså själva kunnat reglera att pengarna vid Kalmars spelarförsäljningar, inte försvann till okänd mottagare i ett skatteparadis. Lagrell vill inte kommentera hur rätt det är att det sker.

– Där är varje förening självständig, och har också att svara för sina olika åtgärder. Det Kalmar FF gör är väl mindre ett lagbrott utan snarare en fråga om affärsetik,

Lars-Åke Lagrell menar att EU har hindrat fotbollen att fatta sina egna beslut.

– Det kan man väl utan vidare säga. Om man bara tar själva grundfrågan: Innan Bosmandomen fanns ju inga agenter. I samma ögonblick som avregleringen skedde, som kom av EU-beslut, då öppnades marknaden för agenter. Utan EU:s inblandning skulle det inte finnas några agenter.

För ni samtal med EU om det här?
– Du, fotbollen har fört diskussioner sen 1994, sedan Bosmandomen och har ständig dialog med EU. Den aktiviteten vill jag kort och gott säga att den inte kan bli större. Att tvingas ta hänsyn till EU är ett av fotbollens stora bekymmer

Lars-Åke Lagrell tillägger att han förstås är partsinlaga i det här målet, och säger att det kan finnas de som har helt andra inställningar till EU och Bosmandomen.

När fotbollskanalen.se pratade med Kalmars Henrik Rydström, sa han att livet för en fotbollsspelare kunde vara ganska extremt, och att agenterna hjälpt spelarna.

– Fotbollslivet är märkligt och det är många som vill lyckas. Det har lockat fram en agentvärld och det är klart att det finns baksidor med den. Men som spelare tycker jag att agenterna är nyttiga.

Publicerad 2010-04-29 kl 18:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons