Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lagrell missnöjd med Öis-domen: "Kan hjälpa till att överklaga"

10å

Polisen fick rätt att ta betalt av enskilda klubbar för sin matchkommendering. Helt fel, tycker Lars-Åke Lagrell.
- Vi kan hjälpa till att överklaga, säger han till fotbollskanalen.

Det var Kammarrätten i Västra Götalands län som beslutade att polisen gjort rätt när de skickade fakturan för sin bevakning vid en superettanmatch till Örgryte. Domen gjorde gällande att idrottsföreningar drivna som aktiebolag själv ska stå för den sortens kostnader. Så ser lagstiftningen ut när det gäller alla vinstdrivande företag i Sverige.

ANNONS

Sedan dess har Rikspolisstyrelsen öppnat för möjligheten att alla idrottsföreningar, även de ideella, kan falla under samma regelverk. Det tycker SvFF-basen Lars-Åke Lagrell vore orimligt.

- I min naivitet hade jag trott att Kammarrätten skulle ta hänsyn till om de enskilda bolagen drivs av vinstintresse. Eller om de drivs för att åstadkomma något som inte har med vinst att göra, säger Lars-Åke Lagrell till fotbollskanalen.se.

Men drivs inte alla bolag i någon mån för att göra vinst?
- Jo, så är det naturligtvis. Men jag trodde ändå att man skulle närmare titta på vilken verksamhet varje enskilt bolag har. Men det har man inte gjort, och då får vi acceptera delen med bolagen. Men om Rikspolisstyrelsen försöker tänja detta till att även gälla ideella föreningar är min personliga reflektion att vi borde hjälpa till att överklaga. Då måste vi tända en moteld, säger Lagrell.

ANNONS

Han anser att en sådan tolkning av domen skulle kunna få förödande konsekvenser för svensk fotboll. Redan nu är fotbollsföreningarnas intäkter små jämfört med i andra länder – och oket av att betala polisens bevakning riskerar att bli allt för tungt.

- Titta också på vilken sorts kostnader vi talar om. Det är inte bara på arenorna. Här pratar vi om poliskommendering på gator och torg. Då tycker jag att det ligger i vårt intresse att hjälpa Öis med ett överklagande, säger Lagrell.

Han pekar på att ingen fotbollsklubb kan välja om man vill ha polisbevakning eller inte. Det bestämmer alltid länspolismästaren som har ansvar för att skydda samhällsmedborgarna vid evenemangen.

- Det här är ju något som vi inte kan påverka. Hur många poliser det ska vara vid matcherna, säger Lagrell.

Kan inte hotet om högre kostnader leda till att klubbarna tar kraftigare tag om de publikproblem som finns?

ANNONS
- Ja, men vad ska en föreningsledare göra? Det som sker inne på arenorna och förebyggande arbete sköts redan på ett bra sätt. Där görs väldigt mycket. Men vad ska en ledare inom, låt säga, AIK göra om folk slåss på gator och torg? Föreningarna har inga polisiära befogenheter och det tycker jag är bra. Vi vill väl inte ha några medborgargarden som tar lagen i egna händer i vårt land?

När det gäller att anställa vakter tycker Lagrell att det är en annan sak. Där ska det fortsatt vara upp till klubbarna att genomföra så säkra arrangemang som möjligt.

Publicerad 2011-02-14 kl 14:34
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto