Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lagrell om att porta män: "Intressant"

Bara kvinnor och barn på läktaren - en succé i Turkiet. Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell gillar idén:
- Det är ett intressant grepp.

– Ett intressant grepp. Tyvärr är det ju vi män som ställer till det när det blir bråk, säger Lagrell till Sportbladet.

Fenerbahce straffades nyligen med spel inför tomma läktare. Men så ändrade turkiska fotbollförbundet begreppet "tomma läktare" så att kvinnor och barn under tolv år kan gå gratis på matcher där lagen straffats på grund av sina fans.

Förbundets grepp blev en succé - när Fanerbahce tog emot Maniaspor kom 41 000 kvinnor och barn till matchen. Lars-Åke Lagrell kan tänka sig en liknande variant i Sverige.

– Jag gillar inte spel inför tomma läktare överhuvud taget. Det är alltid ett nederlag när man tvingas använda den bestraffningen.

– Den här varianten, som de använde i Turkiet, skulle vara en investering i kommande åskådare som vi vill locka till arenorna, säger Lagrell.

Det hela kan dock bli svårt att genomföra i Sverige. Dels på grund av att Sverige till skillnad från Turkiet är med i EU och måste följa direktiven från Bryssel, men också på grund av den svenska diskrimineringslagen.

– Från 2009 får man inte diskriminera vid sammankomster, som till exempel en fotbollsmatch. Och handlar det om något som i vanliga fall kostar pengar och sedan delas ut det gratis till kvinnor, men inte män, så kan det handla om en typ av könsdiskriminering, säger Lars Thornberg, utredare hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Publicerad 2011-09-22 kl 10:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons