Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lagrell om transferfönstret: "Vill klubbarna ha en förändring är det upp till dem"

Återigen har frågan om transferfönstrets öppethållande i svensk fotboll väckts.
"Kalle Anka och rena stenåldern" anser Malmös sportchef Hasse Borg i frågan. Men någon förändring kommer inte förbundet att göra om inte föreningarna själva vill ha det så.

Återigen har frågan om transferfönstrets öppethållande i svensk fotboll väckts.
"Kalle Anka och rena stenåldern" anser Malmös sportchef Hasse Borg i frågan. Men någon förändring kommer inte förbundet att göra om inte föreningarna själva vill ha det så.

- Jag kan säga till min vän Hasse Borg att han får ta och förankra sina synpunkter inom föreningen Svensk elitfotboll och ta det den vägen. Vi inom Svenska Fotbollförbundet kommer inte att göra någon förändring om det inte kommer på intiativ från klubbarna själva, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell till FotbollDirekt.

Allt fler högljudda synpunkter har framförts på det faktum att utländska klubbar kan handla spelare från de allsvenska lagen fram till 31 augusti, utan att lagen i allsvenskan får någon möjlighet att ersätta dessa, då det svenska transferfönstret stänger vid midnatt 27 juli.
- Tanken är att klubbarna kan förstärka sina trupper inför sitt internationella spelet. De klubbar som spelar internationell fotboll tycker det här är utmärkt med ett transferfönster i juli. Fråga inblandade representanter från dessa klubbar och du kommer att få ett helt annat svar än från Hasse Borg. Vi kan aldrig göra alla nöjda.

Men finns det ingen möjlighet att ha ett transferfönster som sträcker sig över hela juli och augusti? - Det är precis det vi har prövat och fått nej på. Fifa har nyligen nått en uppgörelse med EU-kommisionen om det hela och vill inte riva upp den. Det handlar om ett transferfönster som sträcker sig fyra veckor på sommaren och tolv på vintern.

Skulle det inte gå att "tweaka" det hela och göra en lokal anspassning, låt säga, två sista månaderna i juli och de två första i augusti, för att ha täckning till de stora ligorna i Europa börjar? - Nej det går tyvärr inte att göra det och skapa luckor i systemet. I så fall skulle varje land kunna ha ett eget system och det skulle bli en enorm röra med vad som gäller i vilket land.

Lagrell stänger absolut inga dörrar och kan mycket väl tänka sig en förändring när det gäller transferfönstrets öppethållande i svensk fotboll.
- Men då måste det till ett majoritetsbeslut hos klubbarna själva inom svensk elitfotboll. Sedan lägger vi fram frågan på vårt möte i december och då kan förändringen ske.

Så, vad är ditt råd till Hasse Borg och alla andra klubbar som motsätter sig upplägget? - Mitt råd till Hasse Borg, Malmö FF och övriga är: Aktualisera frågan på nytt! Klubbarna inom svensk elitfotboll måste själva diskutera igenom det här och komma fram till en lösning som alla är nöjda med.

Lagrell är noga med att poängtera att makten i den här frågan ligger hos klubbarna sjäva och att förbundet aldrig skulle gå in och fatta något beslut över huvudet på föreningarna.
- Svenska Fotbollförbundet tar aldrig ett beslut som inte har majoritet hos svensk elitfotboll. Det som är majoritetens synpunkt är den som vi kommer att använda oss av.

Publicerad 2009-07-15 kl 11:56
Annons
Annons
Annons