Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lagrell sågar Lippis homoattack - ''Ovärdigt och oklokt''

Marcello Lippi förbjöd nyligen öppet homosexuella spela i det italienska landslaget. I dag skakar Lars-Åke Lagrell på huvudet åt utspelet. Svensk fotbolls mäktigaste fördömer utspelet från en av världens största tränarnamn.

- Det är oklokt, det är olämpligt och ovärdigt att ha den inställningen 2009, kritiserar Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell för FotbollDirekt.se.

Den legendariske förbundskaptenens uttalande skakar det fotbollstokiga Italien. I ett katolskt land har frågan fått fyr som ingenting annat och debatten kring homosexualitet i idrotts-sammanhang förs på ett vis som skakar om.

- Hade han bott i Sverige, hade han inte uttalat sig så. Jag kan nästan inte ta det på allvar, även om det är allvarligt. Det här är så förknippat med den kultur man lever i och Italien är ju som exempelvis inte Sverige, fortsätter Lagrell.

Har du någon uppfattning om vi har några homosexuella spelare i dagens svenska A-landslag eller har haft under dina år som förbundsordförande?
- Det har jag ingen aning om men jag utesluter det verkligen inte. Men jag har aldrig funderat på det, aldrig frågat om kommer aldrig att vara nyfiken om det är en personlig integritets fråga.

- Men om det skulle bli känt och den personen skulle få problem så skulle jag på alla vis jobba och stötta allt vad jag kunde.

Bakgrunden i frågan ligger bara några dagar tillbaka i tiden när ett av världens största och mest legendariska namn - den italienske förbundskaptenen Marcello Lippi i en tv-intervju nyligen sa att han inte tillåter öppet homosexuella spelare att spela i italienska landslaget.
En formulering den regerande världsmästarcoachen använde sig av var följande: ''Det skulle bli skandal i ett fotbollstokigt land som Italien om det skulle visa sig att någon av spelarna var bög".

Illa nog kan man tycka.
Men situationen blir än värre av att Lippis aggressiva utspel om homosexuella kommer under en period då homorelaterat våld dramatiskt ökat i speciellt Rom. Flera attacker har på kort tid ägt rum och fått stor uppmärksamhet i den italienska huvudstaden.

- Det gör det extra allvarligt och ovärdigt för att det kan påverka extrema personer.

- Vad jag känner? Att det skulle vara ett problem med homosexuella spelare i ett herrlandslag...jag kan inte förstå det.

Lippi motiverar sitt beslut med att förbjuda öppet homosexuella spelare i det italienska landslaget med att det skulle skapa ''konflikter''.

- Men titta på Viktoria Svensson i damlandslaget. Det är väl ingen som har haft synpunkter på att hon lever tillsammans med en kvinna? Däremot kan jag kanske förstå att det möjligen är lite svårare att komma ut med sin homosexualitet i herrlandslaget.

Så med andra ord kan du inte se några som helst problem med en öppet homosexuell spelare i ett svenskt A-landslag?

- Nej. Det kan jag inte. Det enda är väl om vår lagledning skulle ha synpunkter på om det skapades något sorts svartsjukeförhållande, eller något, men annars inte.

Nu kan du bli årets homo efter den här intervjun - är du beredd på det?
- (skratt) Nja, det vet jag väl inte. Jag har har bara värderingar som jag tror och hoppas att de allra flesta människor har, eller borde ha.

Ola Gustavsson

Publicerad 2009-09-08 kl 12:00
Annons
Annons
Annons