Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lagrell: Vi bestämmer över allsvenskans namn

Den allsvenska namnfrågan engagerar många. Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är en av dem.
- Att ändra namnet är inget som en enskild grupp gör, säger han till fotbollskanalen.se.

Svensk Elitfotboll (Sef) har sagt sig vilja sälja allsvenskans namn för att tjäna pengar - organisationen har nämligen som mål att fördubbla klubbarnas intäkter över en femårsperiod.

Företaget Svenska Spel äger namnrättigheterna till allsvenskan, och har "första tjing" om namnsponsring blir aktuellt. Det är det dock inte för tillfället, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

- Namnsponsring är inte aktuellt förrän årsmötet säger det, vårt årsmöte måste besluta i en sådan fråga, säger Lagrell till fotbollskanalen.se.

- Att ändra namn från allsvenskan till något annat, det är inte någonting som en enskild grupp gör. Det är ingen omöjlighet att det händer någon gång, Sef är en del av årsmötet och kan lägga förslag som alla andra. Det är dock inga småpengar som ska till för att man ska sälja namnet, fortsätter Lagrell.

Fotbollsförbundets nyligen omvalde ordförande är övertygad om att Svenska Spel har koll på hur avtalet är utformat, och berättar att Svenska Spel under avtalsperioden kan blockera frågan om den kommer upp.

När det gäller de kommersiella rättigheter som Sefs nya ligaförbund vill bestämma över menar Lagrell att Sef redan kontrollerar dem.

- Sef har redan alla kommersiella rättigheter utom namnfrågan, det är vi som äger den. Sef kan på ett årsmöte be om att få rättigheterna till namnet. Alla andra kommersiella rättigheter har tillhört Sef och föreningarna sedan 15 år.

Exakt vad innebär kommersiella rättigheter i det här fallet?
- Jag vet inte vad man menar, men allt som har med affärer att göra tillkommer föreningarna. Det var vi i fotbollförbundet som tog initiativ till att klubbarna genom Sef skulle vara avtalspart när det gäller tv- och radio-rättigheter och Svenska Spels rättigheter. Det är redan klubbarna som bestämmer det.

- Anledningen till att den allsvenska namnfrågan är så het är ju att frågan är nästan 100 år gammal. Ska du ändra en sådan sak, vilket jag inte är motståndare till, så berör det många människor.

Publicerad 2011-03-28 kl 11:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons