Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Lagrells mediaattack: Vill sälja lösnummer och ljuger därför medvetet

Lars-Åke Lagrell går till attack mot medierna.
- De vill sälja lösnummer och ljuger därför medvetet, det kommer jag aldrig acceptera, säger han till TT.

Hur mår egentligen svensk fotboll 2011?
Bakom alla bolagiseringsplaner och arenabyggen finns det en idrott vars landskamper sänds i obskyra Eurosport 2, en allsvenska med minskat intresse och ett förbund i försvarsställning.
Vad är det som händer, Lars-Åke?

Just denna dag är förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell arg. En tidning har dragit lite för hårt på en rubrik, beskyllt honom för att lura föreningar och trots en stor förståelse hur medierna och journalistiken fungerar blir han alldeles matt.

-De ljuger. De vill sälja lösnummer och ljuger därför medvetet, det kommer jag aldrig acceptera. Jag är förbannad, säger Lagrell innan han går in i en lång utläggning hur fotbollsrörelsen ser på uppöppningen av ägandefrågan, att en förening inte längre behöver ha 51 procent av rösterna, precis det som artikeln handlat om.
-Vi har inte tagit ställning, det enda vi har bett RF:s juridiska kommitté om är att de ska utveckla tankarna om det förslag om 10 procentigt ägande som de nämnt. I övrigt vill vi att frågan ska ägas av specialförbunden själva, och inte av Riksidrottsstyrelsen, säger Lagrell.

Just bolagiseringstanken skakar om hela fotbollsrörelsen.
En sänkning av föreningens ägande skulle öppna upp för externa investerare, på bekostnad av inflytande i verksamheten. Men det kommer naturligtvis stå fritt till varje förening hur de vill göra.

-Jag har jobbat med kommersiella frågor inom fotbollen i 25 år, och det är ingen kö av miljardärer som vill in och investera, det kan jag säga. Och bolagiseringsivern har bromsats upp högst påtagligt efter domen mot Örgryte, där de fick betala för polisinsatsen utanför arenan. Fotbollen kommer ta sitt beslut i slutet av mars, och sedan får vi se vad RF-stämman röstar igenom.

Arenafrågorna - hur tusan ska man fylla stora nybyggda stadion med evenemang? - och det eviga samhälls-/fotbollsproblemet om huliganism oroar också. För att möta all kritik har förbundet infört "SvFF:s kommenterar" på sin hemsida.
-Jag kan inte säga att vi aldrig kommer vara med i ett debattprogram i tv igen, men det är omöjligt att få ge sin syn där. I stället bemöter vi aktuella frågor klockan 09.00 på vår hemsida.

Men då blir det ju er polerade bild av sanningen?

-Jag inser det. Det kommer vara sanningen som vi upplever den, men också presentation av fakta så får folk avgöra själva.

Efter många goda fotbollsår verkar ni nu uppleva lite motgångar. Ser du det så?

-Vi har varit med om två riktigt stora framgångsperioder. Den första var från hemma-EM 1992 och långt över succé-VM i USA 1994 och den andra var hela eran med Lagerbäck från 2000 och framåt. Kritik har alltid funnits, men det är enklare att komma till tals i dag med alla kommentatorfält och alla sociala medier. Det är ett tuffare klimat, helt enkelt.

Publicerad 2011-02-14 kl 14:10

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER