Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lång intervju med Mats Gren – om nyförvärv, förlängningar och att inte missa spelare från förorten

Foto: Bildbyrån

DUBAI. Mats Gren lovar IFK Göteborgs fans framtidstro.
Två spelare ska värvas, kontrakt förlängas och man ska inte längre gå miste om talanger från förorten.
- Vi försöker få ett bättre samarbete med klubbarna i närområdet, säger han till Fotbollskanalen.

För snart tre år sedan anställdes Mats Gren som sportchef i IFK Göteborg. Laget hade slutat trea, nio poäng efter ettan Malmö FF, vilket var en uppryckning från 2012 då man kom sjua, hela 20 poäng efter mästaren Elfsborg.

Under Grens tid i Blåvitt har det hänt en hel del. Laget har slutat tvåa, tvåa, fyra och vid sidan av planen har sportchefen dels sparkat förre tränaren Mikael Stahre och tagit in Jörgen Lennartsson, dels har han även blivit klubbdirektör efter att Martin Kurzwelly fick sparken i december 2015.

Nu är IFK Göteborg på träningsläger i Dubai och Fotbollskanalen träffade Mats Gren efter måndagens träning för att bland annat höra hur han ser på sin tid som sportchef och klubbdirektör och om klubben har förändrats något.

- Det är alltid svårt för mig som sitter mitt i det att svara på det, det är lättast för någon som sitter utanför och tittar med andra ögon. Men jag tycker att om vi tittar på A-truppen så har vi fått en väldigt homogen trupp som har en fantastiskt bra sammanhållning och jag tycker att vi har gått mer åt det hållet som jag känner att när jag lämnade klubben som spelare för många år sedan så var det mer familjärt, att vi har en jättebra sammanhållning på det sättet, säger han.

- Sedan tränar vi mycket mer än vad vi gjorde när jag kom och det var också ett krav för att vi ska närma oss Europa och toppen i Sverige, att vi tränar mer och tränar hårdare. Sedan har hela organisationen förändrats väldigt mycket. Vi har även gjort vissa förändringar i akademin som jag tror blir bra i längden. Vissa saker ser man ju inte så snabbt, vissa saker tar lite tid, men jag tycker att vi är på en väldigt bra väg samtidigt som vi håller på att rätta till hela budgeten också så att vi inte ska vara jätteberoende av ett stort transfernetto, det är också något som vi har jobbat hårt med och som vi säkert kommer ha ett mycket bättre grepp om 2018 då vi har kunnat rätta till en del saker.

Kan du säga något konkret som du jobbar med när det kommer till det där med transfernetto?
- Vi jobbar inte bara på att dra ner på A-lagstruppen för då hamnar vi ju i en spiral, vi jobbar framför allt för att försöka få in mer intäkter, det är där vi försöker på olika sätt. Sedan är det viktigt för mig att vi har en kvalitativt bra trupp, men sedan har vi inte råd att ha från nummer 15 till 20 väldigt dyra spelare på bänken, det har vi inte och det är där vi måste få en bättre balans.

Sportsligt och resultatmässigt, tycker du att laget har tagit kliv?
- Det beror på hur man tittar. Rent krasst har vi ju kommit tvåa, tvåa, fyra och då kan man ju tycka att det går åt fel håll men jag tycker ändå med förra året när vi hade åtta matcher på sommaren, det är ju där vi har haft problem varje år och det är där vi måste försöka göra någonting. Vi är bra på våren, vi är bra på hösten och vi har väldigt jobbigt på sommaren och det där försöker vi analysera vad det är som gör det.

- Om det är för att det är så mycket matcher på sommaren, i somras var det ju åtta Europa League-matcher utöver det allsvenska programmet så vi spelade typ åtta veckor torsdag-söndag och det sliter ju så klart. Då måste man egentligen ha en bredare trupp men det har vi väl inte riktigt budget till just nu och då blir det ju lite att vi tappade det där, där spelade vi bort oss från toppen genom att ta en poäng på tre matcher på sommaren.

Du gick in i Blåvitt som sportchef och nu har du även blivit klubbdirektör – önskar du att det ska vara så eller är det för mycket?
- Vi har ju hittat en ganska bra balans nu. Jag har kunnat delegera bort en del. Några i styrelsen tar ett lite större ansvar med marknad och försäljning så jag är med på lite större saker med vad som händer på marknad och försäljning men annars är jag mest informerad, så jag är inte med på så jättemycket. Första mötena kanske men sedan släpper jag det till den som är ansvarig på respektive avdelning. Så just nu fungerar det bra.

Hur ser du på att IFK Göteborg har gått miste om spelare från orten – att unga och duktiga spelare har valt bort er för andra lag (bland annat Carlos Strandberg, Amin Affane, Tesfaldet Tekie)?
- Det är något som vi har tagit tag i också självklart. Vi måste bli bättre på scoutingen i närområdet och sedan erbjuda de spelarna någonting som att spelarna känner att man har en ganska stor chans. Det är ju lite hur vi behandlar våra juniorer och hur stor chans de har att komma upp, det är det som många tittar på.

- Har man inte chansen eller om man inte känner att man har chansen att komma upp i A-lagstruppen, de måste vara bra så klart, men man måste se en chans och se att det finns spelare som kommer upp och att det finns chans att gå vidare sedan. Annars är det klart att de här spelarna inte väljer Blåvitt. Plus att samarbetet mellan klubbarna i närområdet kan vi säkert göra bättre också vilket vi försöker.

Hur försöker ni det?
- Vi försöker vara ute mycket mer i det, framför allt genom vårt CSR-arbete (företags samhällsansvar) men med spelarna som ingår i det också och få en närhet till de här förortsklubbarna som producerar ganska många talanger och har en bra ungdomsverksamhet. Det tror jag är jätteviktigt, plus att vi söker kontakter själva.

Är det någon av era unga spelare som du tror på?
- Vi har flera stycken. Flera som är med här i Dubai. Jag tycker inte om att lyfta en eller två utan jag tycker verkligen att vi har flera som har en bra talang från födda 98-99-00-01-02-03 som man kan se nu är väldigt stora talanger, men för mig sitter talangen väldigt mycket uppe i huvudet. Du kan ha alla förutsättningar men har du inte huvudet med dig och vet du att du måste jobba för att bli bra då klarar du det inte ändå.

- Så det är mycket där som vi måste jobba med våra spelare också. Det är där vi har försökt att skruva på mest, och även att få till mängden träning på spelarna i junioråldern plus att vi med mycket individuell träning kan utveckla.

AIK sålde Alexander Isak för mycket, MFF har också sålt en del, och nyligen sålde Elfsborg Viktor Claesson för knappt 20 miljoner – hur tycker du att ni är på att sälja spelare för att dra in pengar?
- Om man tittar vad vi har sålt under de senaste åren så ligger kanske Malmö lite högre bara för att man fick mycket bättre priser när man var uppe i Champions League. Men annars, Isak går inte att räkna dit, men om vi kollar på vad vi och Elfsborg har sålt så sålde vi Gustav Engvall, Lasse Vibe, Sam Larsson, Ludwig Augustinsson, Haitam Aleesami, Gustav Svensson, Robin Söder, Joel Allansson.

- Så vi har sålt väldigt många för bra priser. Isak var ju ett speciellt fall men annars känner jag inte att det är någon skillnad mellan oss och andra lag. Men det är klart att det är en del i vår budget så vi måste hela tiden se till att vi har spelare som har chans att ta ett steg så att vi kan sälja vidare.

Är du nöjd med hur ni har sålt spelare under din tid i Blåvitt?
- Eftersom det är en del i vår budget så måste vi ju det annars skulle man helst vilja behålla spelarna, men tittar man på det vi har sålt så kan man inte vara missnöjd. Det har ju gått väldigt många spelare. Det har fungerat väldigt bra hittills och det måste vi fortsätta vara väldigt duktiga på.

Vad talar för att det finns framtidstro i IFK Göteborg?
- Jag har börjat att sätta mig ner med några spelare och tittat på en förlängning och jag hoppas kunna göra det med flera stycken av spelarna som har utgående kontrakt. Sedan försöker vi att ta in två till bra spelare även om vi redan nu har bra och duktiga spelare, men vi måste ha lite bredare trupp. Så jag tycker att om vi kan få in de här två spelarna som vi tittar på och som vi gärna skulle vilja ha in då tycker jag att det ser väldigt, väldigt bra ut.

Vilka spelare är det?
- Haha, ja det kan vi nog inte släppa just nu. Men vi tittar ju lite på de två spelarna, att en av spelarna kan täcka som anfallare och kant, så som Vibe gjorde. Och sedan en som kanske kan täcka kant och centralt. Det är så som vi tänker. Att vi får in två så att vi täcker upp tre positioner.

Publicerad 2017-02-06 kl 14:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons