Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lång väg till svenska landslaget för Ricardinho

Vänsterbackskris i landslaget. Och i Malmö FF finns Ricardinho som vill bli svensk medborgare. MFF lovar nu göra vad de kan för att hjälpa Ricardinho - men vägen är lång.

– Ännu så länge har vi inte kollat upp reglerna. Men vi får ta reda på vad man kan göra, säger MFF:s sportchef Per Ågren till Expressen.

Mitt i landslagets vänsterbackskris vill allsvenskans kanske allra bästa på positionen, MFF:s Ricardinho bli svensk medborgare. Vänsterbacken har flera gånger förklarat hur bra han trivs i Malmö och Sverige, och nu passar han också på att rosa svenska landslaget.

- Jag har sett många matcher med det svenska landslaget, de spelar en fin fotboll och har väldigt många bra spelare, säger Ricardinho till Expressen.

Men processen för att byta nationalitet är inte enkel, och idrottsmän får ingen gräddfil. Ludmila Enquist är ett av få exempel på utländska idrottare som blivit svenska medborgare. Engquist började tävla i Sovjet men som tog OS-guld för Sverige 1996.
– Hon fick någon viss sorts dispens, säger Bo Lundberg, expert på medborgarskapsfrågor på Migrationsverket.

Engquist var dock hjälpt av att hon var gift med en svensk och att hon med sina meriter skulle ge Sverige medaljchans i ett stort mästerskap.

För Ricardinho är vägen till landslaget längre. Först måste han ansöka om ett permanent uppehållstillstånd. Därefter ska han bo i landet i fem år innan ett medborgarskap kan bli aktuellt.

– Och det är först när man får permanent uppehållstillstånd som man kan börja räkna tid, säger Bo Lundberg.

Publicerad 2011-09-14 kl 18:52
Annons
Annons
Annons