Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Långläsning: Från folkkär expert - till analytiker i MFF: "Var aldrig ute efter att bli känd"

Foto: TT

Många ansåg att Jens Fjellström hade drömjobbet. Men den förre tv-experten kände att det var dags för något nytt - och återvände till klubben i sitt hjärta. 
- Det ska bli kul att se om kunskaperna räcker till, säger MFF-analytikern till Fotbollskanalen.

Jens Fjellström arbetade i media i 16 år innan han för två månader sedan började som analytiker i Malmö FF. Han hade varit expertkommentator för de flesta fotbollstävlingar som svensk tv sänder: Premier League, Allsvenskan, VM, EM, La Liga, Serie A, Ligue 1.

- Allt var redan gjort. Det här var ogjort. Det känns jättekul att ge sig på detta, och se hur ens fotbollskunskaper och ens personlighet kan vara till nytta för andra. Det är min starkaste drivkraft. 

Vad tycker du om kändisskapet som ingick i det tidigare jobbet? 

- När jag hade jobbat fyra-fem år på Canal+, som det en gång hette, då ringde SVT och ville att jag skulle göra VM för dem. ”Jag kan lyssna på det”, så jag åkte upp. Då var deras huvudargument i den förhandlingen: ”Det här kommer vara så bra för ditt varumärke, du kommer bli så känd”. Jag förstår att eftersom de tryckte så hårt på det, så är det något som många går efter. Då sa jag: ”Jag tycker jag är alldeles lagom känd”. Jag kan sitta på Gustaf Adolfs Torg och käka min glass i fred. Det driver mig inte, jag tackade ju nej till SVT. Hade jag velat ha kändisskapet så hade jag lämnat Canal+ och C More. 

- Men de har på sätt och vis rätt. Det finns en del att vinna på att vara ett starkt varumärke, men det måste passa ihop med den personen man är. 

Det här är en Umeåfödd person som var fem säsonger som spelare MFF, men som trots den förhållandevis korta tiden ändå kopplas samman så starkt med föreningen. På frågan vad som Malmö FF egentligen är för honom så blir det en lång tystnad för att tänka. 

- Det är så lätt att dra till med adjektiv och... Sådana som gör sådana här grejer [kysser klubbmärket] utan att tänka ”Vad är det du gör egentligen?”. En otroligt anrik och framgångsrik förening, en rik historia både i framgång och händelser, som engagerar en region kolossalt mycket. 

- Stockholm består av mängder av inflyttade. Många delar sina sympatier mellan olika föreningar, föreningar både utanför och innanför Stockholm. När man är spelare och ledare vill man vara i en klubb som engagerar, där folk bryr sig. Nu har jag inte spelat i alla allsvenska klubbar, men jag tror att det är den klubb som engagerar mest, och det är jäkligt fint. 

- Jag tog en promenad igår innan match, på förmiddagen. Det är nästan var och varannan man får ögonkontakt med, de nickar eller säger ”Lycka till”. Det är klart... När vi förlorar gör vi dem besvikna, men kraften i glädjen, när de går till jobbet dagen efter för att snacka om en seger och ett guldrace, det betyder så mycket mer. Man har förståelse för att ju djupare passionen är, desto ondare gör det när det går dåligt, men vi ska se till att det går bra i år. 

Han ser den här hösten som en läroprocess för sig själv (”Jag skulle inte beskriva mig själv som effektiv nu”). Han bidrar med det han kan, men att lära sig känna människorna i truppen och att hantera all teknik tar tid. 

- Det handlar om att lära sig ett nytt yrke, vilket nog en och annan underskattar. 

- Sedan arbetar MFF på ett sätt som man har kommit fram till är bra, och då är det min skyldighet att sätta mig in i det först. Jag kom in ett maskineri som är uppe och rullar och snurrar. Kommer man in från en säsongsstart är det lättare att från början forma klumpen, men nu är klumpen redan formad. Jag ska mer vara med och fila på ett par kantiga hörn, snarare än att göra revolt, men jag ser fram oerhört mycket att vara med under en säsongsstart. Den här hösten får jag se mer som en lärodel. Jag försöker bidra så mycket jag kan, men det är så mycket att lära sig. 

- Jag försöker se små detaljer i vår spelidé och att jag inte säger saker som går emot det. Det tror jag är rätt enkelt att göra om man inte sätter sig in i det så mycket.

Sedan handlar det om att få ut de sakerna till spelarna. Han säger att han fått sin pedagogiska kunskap från sina föräldrar, som båda i grund och botten är lärare, och även fått nytta av sina år i media. 

- En av de absolut viktigaste sakerna inom journalistiken är att sovra. Att kunna välja ut, och det är en jätteviktig del i ett tränarskap. Spelare mår inte bra av att duschas med tio olika saker, för det blir svårt att fånga upp. Det har jag lärt mig under C More- och TV4-perioden, och den andra delen är att paketera och presentera. ”Varför är det här viktigt?”, att det blir lätt för mottagaren att uppfatta. 

- Vissa personer är auditiva, vilket innebär att de har lättast att förstå via talet. Andra ser det bättre i rörliga bilder, och man kan dessutom i textform förtydliga i rubriker vad man vill ha. Där har du tre vägar att nå ut med information. 

- På min tid fick man information på ett annat sätt. De här spelarna är vana att få information i rörligt material, och hade jag fått välja hade jag också velat ha det rörligt när jag var spelare. När man kollar på klipp så är det mycket enklare att få elva personer att se samma sak än när man har magnetpluppar på en tavla. 

Intervjuns längsta funderingar och mest uppskattade fråga: tre personer han får bjuda på middag, inga begränsningar. Fiktiva eller riktiga, levande eller avlidna. 

- Nelson Mandela. Gjutet. Superbriljant person och hjärna, som trots ett kolossalt förtryck och allt jävelskap emot sig ändå kan lägga det åt sidan och handla efter det som är bäst för människor. Stå över det dåliga och onda som han har utsatts för. 

- Jag ska lyfta in en fotbollsperson i det hela. Jag tror faktiskt jag plockar dit El Loco, Marcelo Bielsa. Bielsa är en galning för att han har testat saker i fotbollen till dess ytterligheter. 

- På europeisk nivå har han inte skördat titlar, men däremot har han öppnat ögonen på otroligt många och inspirerat med sin galenskap, och då säger jag galenskap ur ett positivt perspektiv. Personer som har tagit hans idéer och gjort deras egna idéer bättre. Då pratar vi om Pep Guardiola med återerövringsfotbollen. Klopp med återerövringsfotbollen. När du förlorar bollen, vad gör du första fyra-fem sekunderna? Det är Bielsa pappa till, och han är pappa till ett annat markeringssätt. Visst, andra har gjort det tidigare, men det han gjorde det mot Manchester United med Athletic Bilbao... Det är nog så jäkligt många tränare i världen som har tittat och tänkt ”Vad fasen hände här egentligen?”. 

- Sedan Madonna faktiskt. Man får säga en sak om henne, och det är att hon klarar av att förnya sig. Även om det emellanåt har blivit åt det sämre, så det har inte växt mossa på henne. Hon klarar av att förnya sig, och strunta i plastikkirurgi utan i sitt sätt att vara hålla sig ung i tanke och kropp och leverne. En jäkla stark personlighet. 

- En på avbytarbänken också, Steve Jobs. Där har du lite El Loco över det, men kreativitetens okrönte kung. Tänk inte det som redan finns, utan det som kan komma att finnas.  

Publicerad 2016-09-23 kl 20:47

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER