Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Långläsning: Källström om återkomsten, uppbrottet i Schweiz och titelhoppet

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

STOCKHOLM. Kim Källström har fått ny energi i och med återkomsten till Djurgården. Sista perioden i Schweiz blev inte alls vad han hoppades på.
- Jag ville inte avsluta karriären så, säger Källström till Fotbollskanalen.

Kim Källström är en av de spelare som starkast förknippas med Djurgårdens framgångar under början av 2000-talet. Källström anslöt till Blåränderna som tonåring från Häcken inför säsongen 2002, och när han lämnade två år senare hade han varit med om att vinna två SM-guld och ett guld i svenska cupen.

13 år efter att han lämnade Dif för franska Rennes är Källström nu tillbaka i Stockholm och Djurgården efter att ha lämnat schweiziska Grasshopper. I fredags blev affären officiell, och i samband med matchen mot Vålerenga på Tele2 Arena i går presenterades Källström för supportrarna. Efter hyllningarna var det en rörd Källström som mötte media.

- Det har varit smått otroligt, så klart. Att det skulle bli en viss uppståndelse hade jag så klart förstått med tanke på min historia i klubben, men det här var mer än vad jag hade kunnat hoppas på. Jag känner mig otroligt glad att få komma hem och få sluta cirkeln. Nu har det varit mycket vinkande och klappande. Nu känner jag mig mest sugen på att börja springa och börja träna. Jag har precis träffat grabbarna i laget, men ser fram emot att lära känna gruppen och Özcan (Melkemichel, tränare) och hans stab, säger Källström.

- Jag ser fram emot att börja spela fotboll igen. Det har varit två rätt långa veckor där vi har diskuterat lite fram och tillbaka, men med känslan av att allt skulle lösa sig till slut. Det känns jättespännande att vara tillbaka, och det känns också som att allsvenskan har en bra skjuts. Många lag gör bra värvningar och det känns spännande. Det ska bli kul.

Källström menar att tankarna kring en återkomst till blårandigt började komma när Andreas Isaksson flyttade tillbaka till Dif från Turkiet i somras.

- Då kände man att: ”det kanske hade varit kul…”. Men det kändes ändå rätt avlägset då. Sedan har det växt fram lite under hösten, men det var väl nu på slutet som jag kände att det var något jag ville. Det har gått rätt fort från det att jag bestämde mig till dess att vi sitter här i dag.

- Det är många bitar som spelar in. En är att det inte har blivit riktigt som jag tänkt mig i Grasshopper under den senaste tiden. Det började väldigt bra när jag kom till klubben, men i slutet har det inte riktigt varit så som jag hoppats att det skulle vara. Jag känner att jag är 34 år och fyller 35 till sommaren – så ville jag inte sluta min karriär. Jag ville komma till ett ställe där det är lite mer energi, och det känns verkligen som att det har blivit så.

Vad var det egentligen som hände kring uppbrottet i Grasshopper? 
- Jag kände att jag började närma mig slutet av karriären och det hade inte blivit som jag tänkt mig den sista tiden där. Jag kände att jag ville hem. Jag hade ett och ett halvt år kvar på kontraktet, så vi diskuterade lite fram och tillbaka. De blev så klart inte helt nöjda med den informationen. Samtidigt har de varit väldigt förstående för min situation, vilket gjorde att vi kunde hitta en lösning på det hela. Det var en 34-åring som ville hem, de kände väl på mig att det var det här jag ville och lät mig göra det. Jag kände att det var det här jag ville och jag och min familj var i ett läge där vi ville flytta hem till Sverige.

När det var dags att vända hem till Sverige var det dock bara en sak i tankarna för Källström:

- Det var Djurgården som gällde hela vägen.

I och med att Källström är från Göteborg har det även gått en del rykten kring lag som Häcken, som han spelade i innan Djurgården, och IFK Göteborg.

- Vi har haft kontakt. Men det var bara Djurgården som gällde för mig, säger Källström.

När Källström väl blev klar för Djurgården var det slutet på en långdragen transfersaga som började ta fart redan en bra bit tidigare i vinter, med rykten som intensifierades allteftersom. När affären var nära att gå i hamn tidigare i förra veckan ryktades det om att Källström checkat in på ett hotell i Stockholm under falskt namn, vilket gjorde att vissa supportrar till och med gav sig ut för att leta efter honom. Källström berättar om dagarna innan övergången blev officiell:

- Jag tror att Bosse bokade rummet i sitt namn, han är ju inte en jättehemlig snubbe. Det har blivit en höna av en fjäder där känner jag, men samtidigt är det roligt. Det är väl det som är hela den här transfercirkusen, det är ju också ett sätt att föda ett intresse. Det har inte varit något medvetet från vår sida, men eftersom vi inte hade nått en hundraprocentig överenskommelse från någon part så kände vi att vi inte ville gå ut med det och försökte flyga under radarn så mycket det går, säger Källström, och tillägger med ett leende:

- Det gick väl sådär, i och för sig.

I Djurgårdens supporterled är det nog ingen underdrift att säga att det har varit Kim Källström-hysteri i runt två månader. Som jag förstår det är du inte speciellt aktiv på sociala medier som twitter och liknande. Har du uppfattat den här hysterin? 
- Nej, det har jag väl inte. Jag har förstått att det har varit ett visst drag, men det är lite som en annan värld att leva i Schweiz. Jag är ju inte jätteaktiv på sociala medier, men jag har så klart fått information om att det fanns ett sug. Men att det skulle vara så här mycket, det hade jag nog aldrig kunnat drömma om.

Varför tror du att det är ett sådant sug efter dig?
- Jag vet inte, säger Källström med ett leende.

Vad säger du om uppståndelsen som varit sedan du blev klar?
- Överväldigande. Det var svårt att föreställa sig hur det skulle bli, men det har varit jättepositivt och jag är jätteglad och jättestolt. Det är jättekul att djurgårdssupportrarna uppskattar mig, och jag tror att de vet att jag uppskattar dem också. Den relationen är så klart ömsesidig.

På presskonferensen efter matchen mot Vålerenga där Källström presenterades för media valde Bosse Andersson att rikta ett tack till Andreas Isaksson för att värvningen av Kim Källström blev möjlig. Källström beskriver vilken del hans gamla vän hade i övergången:

- Han har mest sagt: ”du ska inte komma hit då?”, så har vi snackat lite så. Jag vet faktiskt inte hur mycket del han har haft i det faktiskt Bosse, svarar Källström Djurgårdens sportchef med ett skratt. Han fortsätter:

- Men det är klart att jag har ställt lite mer allvarliga frågor till honom när jag började inse att det här var något jag ville. Jag har också sett Andreas under hösten efter att han haft en lite brokig period i slutet av sin tid i Turkiet, och så blev det helt plötsligt en helt annan klang i rösten när man snackade med honom. Han mår bra. Då kände jag att det är något där som är väldigt bra. Så för att vara allvarlig så har han betytt en hel del i beslutet, men det är absolut ingen dealbreaker. Trots att man kanske inte kan tro det så lever vi två separata liv, skrattar Källström.

- Jag har tagit mitt beslut efter hur jag och min familj känner, och vi hade börjat känna att vi ville flytta hem efter den resan som vi haft. För mig är det en alldeles utmärkt möjlighet att avsluta karriären här.

Finns det spelare som du kan locka till Djurgården?
- Ja.

Har du börjat tänka så över huvud taget?
- Nej. Men det kan jag väl göra. Man får kolla i telefonboken vem man kan hitta, säger Källström med ett skratt, och fortsätter:

- Det är klart att ju fler bra spelare och ju bättre Djurgården spelar, desto fler bra spelare vill spela för Djurgården. Så är det ju.

Du har skrivit på ett tvåårskontrakt. Hur länge ser du dig själv spela fotboll?
- Tja, två år. Det är det första steget. Jag har en så pass ärlig relation med klubben att jag tror att vi löser alla grejer som uppstår. Två år känns som en alldeles lagom tid för tillfället. Sedan får vi se. Vi vet alla att det är mycket som kan ändras i fotbollen och i livet.

Det har ryktats om att en tränarroll ska vara aktuell för Källström i Djurgården efter att hans kontrakt går ut. Det är dock inget han menar är aktuellt just nu.

- Inte i dag. Jag kommer hem till Djurgården för att spela fotboll. Jag har skrivit på ett tvåårskontrakt och hoppas fullfölja det på bästa sätt. Sedan får vi se. Det känns som att det ligger väldigt långt bort i tiden. Just nu är det måndag som är fokus.

Det är 13 år sedan du lämnade Djurgården. Vad är det för spelare som kommer tillbaka?
- Vi förändras alla som spelare och människor under en så lång tid. Det är en mer defensiv fotbollsspelare som kommer tillbaka. Det känns som att vi alla ska vandra den vägen på något sätt. Jag är inte alls lika offensiv som jag var tidigare. Men samtidigt känns det som att de flesta har sett att jag har tagit lite av en annorlunda roll de senaste åren i landslaget. Jag tror att de flesta har ganska bra koll på mig som fotbollsspelare.

Under åren har Källström hunnit samla på sig 131 landskamper och spel i flera europeiska storligor. Han menar själv att han inte minst kommer kunna bidra med sin erfarenhet.

- Man har upplevt både bra och dåliga situationer och vet hur man ska hantera och tackla det, att man inte ska dra för stora växlar det på när det går bra eller dåligt. Jag vet också hur mycket hårt jobb som ligger bakom varje framgång. Men det är klart att min roll kommer vara annorlunda från den jag hade i Djurgården tidigare. Då hade vi Stefan Rehn, ”Mange” Pehrsson, (Nicklas) Rask, Peo (Patrik Eriksson-Ohlsson) ”Mackan” Karlsson med flera som så fort det gick dåligt, fast det gjorde det i och för sig inte så ofta då, tog trycket så att det inte hamnade på mig, ”Isak”, Elmander, Dorsin och alla de yngre spelarna. Nu blir det mitt jobb att absorbera det trycket med hjälp av de äldre spelarna och låta de yngre spelarna utvecklas i lugn och ro och få uppfylla sin fulla potential. Det är lite som med livet, det går runt och nu är det jag som får ta ett annat ansvar.

Vad har du för bild av laget?
- Det är en väldigt homogen och en väldigt bra grupp med mycket energi. Det är en hel del unga, snabba och tekniska spelare i laget. Det finns mycket potential att utveckla. Det är klart att de båda anfallarna som spelade mycket förra året (Michael Olunga och Mathias Ranégie) inte är kvar. Man känner att det kanske saknas lite mer tyngd framåt, för förra säsongen spelade de ju med två väldigt stora och starka forwards. Sedan är det svårt att säga, i dag (läs: i går) var ju kanske inte den bästa matchen. Men det är bra att göra dem innan allvaret drar igång.

Redan på måndag om en vecka drar tävlingssäsongen igång för Djurgården, då man tar emot Degerfors hemma på Tele2 Arena i den första gruppspelsmatchen i svenska cupen. Källström är formellt sett spelklar till dess, men han kan inte redan nu svara på om han kommer vara med och spela då.

- Vi får se. Vi får träna i morgon (läs: under måndagen) och ta tag i det fotbollsmässiga nu. Det har varit mycket snack om annat, men jag tror att jag såväl som Özcan, hans stab och spelarna vill gå ut och lira lite boll.

Men du är aktuell för Degerfors-matchen?
- Ja, det hoppas jag.

För första gången i karriären får Källström nu konstgräs som underlag på hemmaarenan, ett underlag han tidigare varit kritisk mot.

- Jag är inte jätteförtjust i konstgräs, medger Källström.

- Men samtidigt är jag bara en spelare. Är det konstgräs som ligger så är det konstgräs som ligger, och då accepterar jag det och gör mitt bästa på det. Men det känns som att den debatten alltid kommer vara där på något sätt. Men det lade jag åt sidan väldigt tidigt i mitt beslut. Det är som det är, det är bara att ha andra skor på sig.

Bortsett underlaget gillar Källström sin nya hemmaplan Tele2 Arena. 

- Jag var här för första gången nu, bortsett att jag var här i går kväll och gjorde lite grejer. Den är jättefin. Det är bra drag här inne.

Hur kul ska det bli att spela Stockholmsderbyn igen?
- Jättekul. Som svensk fotbollsspelare är det blad de häftigaste matcherna man kan spela. Det är klart att det finns många stora derbyn ute i Europa, men det är också speciellt att göra det på hemmaplan.

Hur bra koll har du på Djurgårdens så kallade ”derbyspöke”?
- Det är svår att undgå att det finns. Men det är en ny säsong nu, med en ny tränare, en del nya spelare och nya möjligheter. Jag har inte förlorat ett derby på ett tag tror jag. Sedan får vi se om vi kan få till det under säsongen. Det är så klart en viktig del för oss spelare, för klubben och även för supportrarna så klart.

Hur har din relation till allsvenskan sett ut under de åren du har varit borta?
- Jag har kollat ibland. Men det har blivit mindre och mindre fotbollstittande under de senaste åren. När man är småbarnsförälder är det mycket annat att stå i. Men sedan jag började jobba med tv har jag börjat kolla lite mer, och kanske med lite andra ögon. Men man har ju koll på vad som händer i allsvenskan, men det jag kan ju inte säga att jag har kollat slaviskt varje omgång.

Vad är skillnaden på serien nu gentemot när du lämnade?
- Det är svårt att säga. Det är klart att det är en liga som har gått framåt. Det är många klubbar som spelar på nya arenor och det känns som att det har blivit mer professionellt, med bättre kvalité på spelarna. Det känns som att svensk fotboll är i en bra fas med väldigt mycket unga spelare som kommer fram. Allsvenskan ska ju vara en plantskola där unga spelare kan komma fram, och där har vi äldre spelare en viktig roll att hjälpa till och guida för oss som andra gjorde när vi var yngre, så att de kan få komma ut i Europa och få känna på den stora scenen.

Hur har Djurgården som klubb förändrats sedan du lämnade?
- Många saker har utvecklats. Det var ju väldigt mycket debatt om Stadionfrågan när jag var i Djurgården förra gången. Vi marscherade och höll på runt i Stockholm där ett tag för att vi ville ha en ny arena. Den finns nu. Kaknäs har utvecklats och klubben har utvecklats till det positiva. Det känns som att den hade några år efter jag lämnade där det fortsatte att gå väldigt bra, och sedan kom ett litet glapp där det gick lite tyngre ett tag. Nu har man på något sätt hittat tillbaka till den positiva energin igen. Många medarbetare finns kvar i klubben, vilket är härligt. Jag tror att det betyder mycket för oss spelare som kommer tillbaka, att det finns många kända ansikten så att man inte känner sig helt vilsen. Sedan är det också en förening som är oerhört starkt förknippad med sina supportrar. Det som de har visat under de senaste dagarna är fantastiskt. Nu lyckas de få till en så fin stämning i en träningsmatch. Så det känns som en förening som är på väg framåt, och jag hoppas att jag kan hjälpa klubben att ta ytterligare steg framåt.

Vad är det steget framåt? Du var inne på tiden i Grasshoppers och att det var en helt annan energi här. Hur ser du på chanserna till att ta titlar med Djurgården?
- Föreningen har precis fått en ny tränare och lite nya spelare och säsongen har inte börjat ännu, så vi är precis i början av någonting. Men det är klart att alla spelare spelar för att vinna, och jag är inget undantag. Vi är här för att göra det absolut bästa vi kan. Konkurrensen är tuff i allsvenskan, det har varit många olika mästare de senaste åren. Men vi spelar för att vinna, och vinner man tar man titlar. 

Se Källström hyllas av djurgårdspubliken i halvtid av gårdagens match mot Vålerenga i spelaren ovan.

Publicerad 2017-02-13 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons