POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Långläsning: Krulj om sina två första månader som huvudtränare för Halmstad: "Resultatmässigt inte bra nog"

Foto: Bildbyrån

HALMSTAD. Igor Krulj, som idag fyller 29 år, blev för två månader sedan ny huvudtränare för Halmstads BK.
I en lång intervju med Fotbollskanalen berättar han om lagets nya normer, hur HBK försöker att spela och talangerna. 

- Han har, vad vi har förstått, det största förtroendet bland spelarna.

När Igor Krulj i juni presenterades som huvudtränare för Halmstads BK var det inget klassiskt tränarval, men enligt klubbens ordförande Tony Karlsson var det ett val som spelarna stod bakom.

För 29-åringen Krulj var det en stort steg framåt jämfört med hans tidigare erfarenheter. En tidigare ungdomsspelare i HBK, utan allsvenska matcher, som för några år sedan kombinerade ekonomistudier med fotbollsledarutbildning. En utbildning han primärt började med för att förstå sig på fotboll bättre, snarare än att bli tränare.

Sedan hörde Varberg av sig när de letade efter någon som kunde styra över det nybildade U21-laget. Han var där några år innan det blev Tvååker i division 1, vilken även det var en lång bit ifrån hans nuvarande vardag i HBK. I Tvååker såg han vid ett tillfälle några traktorer i närheten av träningsplanen. Han frågade vem som hade kört dit dem. 

- Det var P16 som skulle träna...

Inför det här året tog Janne Jönsson in honom som assisterande tränare i HBK, och tolv omgångar senare var Krulj själv huvudtränare. Krulj satt i en bild på väg till Landvetter, på väg att ta semester, när han fick första frågan om huvudtränarjobbet. 

- Då har du tusen frågor i huvudet. Hur ska det här gå? Hur ska vi göra nu? Det är inget konstigt, det är naturligt hur hjärnan fungerar. När du börjar plita ner på papper vad som kan hända, vad som kan påverka, både inre och yttre faktorer, så börjar du känna mer trygghet. Du börjar du förbereda skallen på vad som kan hända och inte hända. 

De tre första dagarna med spelarna handlade om att sätta normer. Hur en ska bete sig på en arbetsplats och mot varandra, och hur det skapas en miljö där 22 spelare och inte bara elva stycken kan utvecklas. Dessutom gav han spelarna frihet och egentid i omklädningsrummet. Det skulle bli deras zon. 

- Men jag tycker att man ska vara nära spelarna. Jag tycker att vi är på väg dit, att du måste vara det. Mest för att förstå hur de är som människor, och ju mer du förstår dem som människor så tror jag du kan förstå dem som spelare. Hur de agerar i vissa situationer, varför de gör på ett visst sätt.

Krulj pratar om att de nya normerna användes för att få en nystart, men också att truppen hade blivit mindre av ett lag under våren. Till detta behövde han också hitta sätt att få spelarna att verkligen tro på det. 

- I den resultatvärlden som vi är i är resultat det enda som räknas, men ur utvecklingssynpunkt så är vi på gång. Vi har ett väldigt ungt lag, men att tro på dina egna kvalitéer, att du kan göra det mot bättre lag... Att skapa den tron i gruppen. 

Efter det skulle de sportsliga sakerna sättas. En av de stora förändringarna har varit videoanalyserna. Under de första två och en halv veckorna filmades varenda träning och än idag filmas de flesta. Det är mycket teori, och Krulj använder video som lärningsverktyg för laget och individer nästan dagligen. Tränarstaben lägger ner så mycket tid som de kan på det. 

Det är nämligen flera saker ute på planen som har förändrats efter Janne Jönssons tid. Krulj vill  få laget att våga mer i uppbyggnaden, genom att sätta igång anfallen centralt och bakifrån med start från målvakterna. Isak Pettersson är nu den målvakten som slår fler passningar av alla målvakter i allsvenskan enligt WhoScored. Efter att Krulj kommit in har Pettersson snittat drygt 43 passningar per match. På andra plats i den allsvenska listan är Kevin Stuhr Ellegaard (Elfsborg) med 35,5. 

- Hade vi inte haft de målvakterna (Pettersson och Malkolm Nilsson) hade vi nog inte kunnat bygga spelet på det här sättet. Nu har vi valt att utnyttja våra målvakter i vår uppbyggnad och vårt offensiva spel fullt ut. 

- Vi vill skapa ett uppbyggnadssspel där du slår ut dina motståndare. Skapa ett övertag nerifrån, två mot en eller tre mot två, och alltid spela oss förbi situationen. Sedan vid låsta lägen hitta en längre, kontrollerad pass på en yta.

Mittbackarna och målvakten sätter igång det. Ytterbackarna flyttar upp och in centralt, för att därifrån vara med i uppbyggnadsfasen, och fixar även bredden i ett senare skede. De två centrala mittfältarna är balansspelare där en ibland har tillåtelse att springa fram, men primärt ska de kontrollera laget samt säkra defensiven ihop med mittbackarna. Yttermittfältarna ligger högt, men rör sig över stora ytor. 

Längst fram pekade Krulj på att han ville ha en anfallare med erfarenhet, vilket blev Johan Oremo. Till detta kom även Pontus Silfwer (central mittfältare), Höskuldur Gunnlaugsson (yttermittfältare), och Tryggvi Hrafn Haraldsson (anfallare), delvis som ersättare till Ivo Pekalski och Sead Haksabanovic. Det var fyra nyförvärv som skulle bidra med ett rörligare och snabbare anfallsspel. 

Det ska vara mycket kombinationsspel för att hitta numerära övertag mot mitt- och ytterbackar. Än så länge har det blivit en seger, fyra oavgjorda, och två förluster. Krulj är nöjd med stegen som har tagits och HBK för diskussioner om att förlänga med honom, men:

- Ska vi bara tänka resultat så har det inte varit bra nog.

- Vi ska göra saker tillsammans i större delar av matchen. Det blir vissa moment och vissa matcher där vissa saker är individuellt, vissa är med en, två lagdelar men inte med tre, fyra. Det är just att få ihop helheten ännu mer och att få känna tryggheten. Har du en trygghet känner du självförtroende också. 

- Det har vi skapat, men det är fortfarande lite för många dalar. 

Detta ska göras med en av allsvenskans yngsta trupper under de senaste tio åren. Som exempel finns Kruljs debutmatch som HBK-tränare. Pettersson (20 år) var i mål, Andreas Bengtsson (21) och Alexander Berntsson (21) den vänstra delen av backlinje, Marcus Mathisen (21) och Aboubakar Keita (19) den balanserande mittfältsduon, och Haksabanovic (18) offensiv stjärna. När Krulj sedan vände sig mot bänken var Marcus Johansson (23) den äldste spelaren där.

Krulj har en trupp som både är ung och ny. Av de 24 spelarna som fick speltid för HBK i allsvenskan 2015 finns bara sex spelare kvar, varav fyra stycken endast användes marginellt under 2015. Förhoppningen är nu att de flesta av talangerna ska stanna, och att de långkontrakterade nyförvärven ska ge en extra kvalitetskick. Klubbens långsiktiga mål är att vara ett stabilt allsvenskt lag 2020. 

- Det finns väldigt, väldigt stor potential i det här laget. På sikt, om man skulle två en period på två-tre år, så kan det här laget bli väldigt bra. De har redan samlat på sig erfarenhet av allsvenskan i så tidig ålder, så många, och tillsammans i samma stund. 

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-08-19 kl 09:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto