POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Långläsning: Olsson vill föra Djurgården till toppen igen: ”För mig är målet alltid att vinna”

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

STOCKHOLM. Jonas Olsson är tillbaka i svensk fotboll.
Nu vill den tidigare landslagsbacken vara med och ta Djurgården tillbaka till toppen i Sverige igen.
- För mig är målet alltid att vinna, säger Olsson.

Efter att ryktena om en övergång till Djurgården tagit fart på allvar tidigare i veckan presenterades mittbacken under torsdagen som Dif-spelare i två år framåt.

Det var en Jonas Olsson på bra humör som mötte det samlade pressuppbådet på ett soligt Kaknäs under torsdagseftermiddagen.

- Det känns jättebra att komma till Djurgården. En spännande utmaning och ett miljöombyte, säger Olsson.

Att Djurgården under den närmaste tiden även värvat in de tidigare landslagsspelarna Andreas Isaksson och Kim Källström var något som spelade in i att det blev just Djurgården, menar Olsson.

- Jag har bra kontakt med Kim och Isak. När Isak skrev på pratade man lite med honom då, och framför allt nu när Kim blev klar så blev det så att man hördes av lite tätare. Jag kände någonstans efter halva säsongen att jag var på väg bort, att det skulle bli något nytt till sommaren. Jag hade ingen tanke på att förlänga med West Bromwich och det hade väl inte de heller. Då föll det sig ganska naturligt att man börjar… Inte scannar marknaden, men fundera.

Olsson menar att tankarna tog fart på allvar i vintras.

- Man ser hur säsongen går och att konkurrensen var så pass tuff. Jag spelade ju inte så mycket. Det kändes naturligt. Jag har egentligen aldrig varit speciellt stressad över kontraktssituationer, för det faller sig ofta ganska naturligt. Det gjorde det nu också.

Hade du några andra alternativ?
- Nej, inget jag har behövt ta ställning till. Sedan jag tänkte över min situation ordentligt har jag känt att detta har varit nummer ett för mig. 

Trots att Olsson hade kontrakt med West Bromwich fram till sommaren bröt parterna avtalet, och 34-åringen ansluter till Blåränderna utan att klubben behöver betala Premier League-klubben någon övergångssumma.

- West Bromwich var ganska tillmötesgående. Så det fungerade ganska smidigt. Efter att vi hade säkrat kontraktet med West Bromwich kändes det som att de var lite mer medgörliga också. Även om jag inte var förstaval är det ju svårt annars att släppa spelare mitt under säsongen när man inte riktigt vet var man är i ligan.

Möttes ni på mitten på något sätt? West Brom vet ju att det inte finns något större värde i att sälja dig. Är det så att de släpper dig, att du släpper det och att Djurgården kompenserar?
- Det var väl mellan mig och West Bromwich egentligen. De var väldigt givmilda med det. Det löste sig bra. 

Rent krasst, har de löst ut dig från kontraktet?
- Det vill jag hålla för mig själv. Men båda parterna var nöjda. 

Var det självklart att det skulle bli Stockholm eller fanns exempelvis din tidigare klubb Landskrona Bois med i tankarna?
- Stockholm kändes naturligt. Jag har alltid känt att jag vill hit. Jag har nätverk och vänner här, och känner att jag alltid har trivts i Stockholm. Anledningen till att det blev Djurgården var också att jag har spelat i lag i stora ligor, men aldrig något som har slagits i toppen. Det hoppas jag kunna göra här med Djurgården. 

Det är ingen hemlighet att löneskillnaderna mellan Premier League och allsvenskan är stora. Hur ser du på det steget, för jag antar att Djurgården inte betalar samma lön som Albion?
- Nej, det är ju inte av den ekonomiska anledningen som man väljer att flytta till Sverige. Det är klart att det ekonomiska är viktigt, men jag har varit priviligierad och fått bra kontrakt utomlands. Den biten är inte så viktig som den kanske var när jag var yngre. 

Hur ser du på att komma till Djurgården rent sportsligt?
- Allsvenskan har utvecklats jättemycket, tycker jag. Det är bara att se på laget här. Jag har precis träffat grabbarna så jag har inte koll på alla ännu, men jag känner Kim, Isak, Mange (Magnus Eriksson) och Kevin (Walker) sedan tidigare. Det känns som att kvalitén generellt sett är mycket högre än när jag lämnade. 

Olsson håller även stämningen på de allsvenska läktarna högre nu än när han lämnade 2005.

- Ja, jag har ju inte sett så mycket, men jag pratade lite med Mackan (Markus Rosenberg) som är i Malmö nu och som var hos oss i West Brom strax efter att han kom till Malmö, och han sa att han aldrig upplevt en sådan stämning som är på derbyn och i Champions League-matcherna, och han har ändå varit i Premier League, Bundesliga och La Liga. Man har ju förstått att det är stort här med Stockholmsderbyna också. Så det ska bli väldigt spännande. Det ska bli inspirerande att vara en del av det. Stämningen i England är ju bra, men det finns också mer att önska på vissa arenor. Det blir på gott och ont som ligan är så global, för det är ju mycket turister och företag på matcherna, vilket också är nödvändigt. Men stämningen blir lite lidande, så klart.

Tidigare under dagen uttalade sig flera av landslagets stjärnor, som är samlade i Stockholm inför mötet med Vitryssland, om värvningen av Olsson. Marcus Berg menade exempelvis att han tror att trion med Isaksson, Källström och Olsson nu siktar på att vinna allsvenskan. Det är dock inget mål som Olsson gärna sätter upp nu direkt.

- Djurgården är en av Sveriges största klubbar som ska vara med i toppen, tycker jag. Jag vet inte vilken målsättning de har, men för mig är målet alltid att vinna. Men jag är inte jättemycket för att sätta tydliga mål. Sätter man alltför tydliga mål så kan det bli en stress kring det, att man tidigt under säsongen kan gå ifrån din mall och plattform för hur du vill spela för att jaga någonting som du har satt upp. Så jag har aldrig varit ett fan av jättetydliga målsättningar. Men det är klart att man ska ha den ambitionen, i alla fall.

Olsson gjorde sin senaste säsong i svensk fotboll i allsvenskan med Landskrona 2005 innan han lämnade för NEC Nijmegen. Olsson menar själv att de nästan tolv åren utomlands har gjort honom till lite av en annan spelare.

- Ja, jag är en annan spelare nu. Men en mer mogen spelare. Jag tror ändå att jag har samma egenskaper som då. Ledaregenskaper och en röst i backlinjen. Jag hoppas att jag ska kunna bidra med det och erfarenheten. Fysiskt känner jag mig bra. Jag opererade min fot för fyra år sedan som jag hade problem med en längre tid, men efter det har det känts bra. Så är det nog i vilken bransch man än är i, att det är lite upp och ner. Jag var väl lite trött på fotbollen då. Sedan har jag fått en nytändning efter det. Jag kände när jag inte hade spelat så mycket i år och suttit mycket på bänken att jag saknat matchnerven och matchpulsen. Det är också en anledning till att jag ville flytta nu, att inte sitta ut kontraktet på en bänk. Det har aldrig varit min grej.

När du lämnade allsvenskan 2005 var det inte många lag som spelade på konstgräs. Nu får du det på din hemmaplan och det är fler lag i serien som har det som underlag än som har naturgräs. Hur ser du på det?
- Det är bara något man får acceptera. Du kommer aldrig kunna kryssa i alla boxar när du byter klubb. Men jag har ändå tränat mycket på konstgräs, och under Holland-tiden var det en del klubbar som spelade på konstgräs. Så jag vet vad som väntar. Samtidigt känns det som att konstgräset har utvecklats ganska mycket under de åren som jag har varit i England och knappt spelat på det alls. Så det är inget som jag oroar mig för, direkt. 

Olsson räknar även med att hans uppgifter på planen kommer skilja sig en hel del mellan West Bromwich och Djurgården.

- Ja, men samtidigt tycker jag inte att bilden av mig som bara en spelförstörare inte stämmer, det tycker jag inte riktigt att jag har varit i min karriär. Men det är klart, spelet där på öarna är lite mer fysiskt och inläggsorienterat, men det är också en variation i spelet i Premier League, och det är därför som den är så bra. Så jag är van vid de flesta typer av anfallsspel. Här har jag inte tränat ens, jag får se vilket spel man förespråkar här. Men jag känner mig ganska trygg i att jag kan anpassa mig efter spelstilen. Jag har haft sju olika managers i West Brom, och har fått spela under de flesta. Det är ett tecken på att man är ganska bra på att anpassa sig efter olika spelstilar.

Just en vinnarskalle och en mental styrka är något Olsson även tror att han kommer kunna bidra med.

- Just ledaregenskaperna har alltid varit min stora styrka, att få med mig spelarna omkring mig tycker jag att jag är ganska bra på.

Djurgården har inte vunnit ett derby på länge, exempelvis…
- Derbymatcher har alltid varit det jag har brunnit för. När man exempelvis har spelat i lite mellanklubbar tidigare har man verkligen velat vinna de matcherna. Det är också något man ser fram emot, Stockholmsderbyna. 

En del Hammarbyare blev kanske lite besvikna när du gick till Djurgården, du har ju uttalat dig positivt om dem förut.
 - Jag sa väl mest att jag trivs i Stockholm… 

Du sa att du älskar att spela på Söderstadion?
- Jo, det gjorde jag i och för sig. Men den finns inte längre ändå. 

Olsson fortsätter:

- Det är klart att jag exempelvis känner mycket för West Brom när jag har varit där i nio år. Men jag har aldrig känt någon jättestark tillhörighet till någon klubb jag har spelat i. Men du kan fråga vem som helst i klubben av supportrarna, jag har alltid gett allt för klubben när jag är där.

- Jag hoppas kunna åka tillbaka dit innan den säsongen är slut på något sätt. Det blev lite abrupt nu också, jag hann inte säga hej då till alla i och med att det är landslagsvecka nu och inte så många som är inne. Det hoppas jag kunna göra.

Vi har varit inne på derbyna och stormatcher, men det finns ju även mindre sexiga matcher att spela i allsvenskan. Hur ska det exempelvis bli att möta Östersund borta?
- Jag har spelat mot Doncaster och Scunthorpe borta. Det är rysare, kan jag säga. Men jag tror aldrig att jag har haft problem med att motivera mig för en match. Den dagen som du har det så tror jag att det är bättre att du gör något annat. Det är inget jag funderar på. 

Hur långt framåt kan du se din fotbollskarriär hålla på?
- Jag skrev på för två år med Djurgården. Det känns ganska fair i min ålder, både för klubben och för mig. Hur det blir efter det faller sig ofta naturligt. Det känns bra med två år. Jag ser det som en nytändning och inte nödvändigtvis ett slut på karriären. 

Finns det redan nu tankar på att göra något annat vid sidan av fotbollen i framtiden?
- Jag vet inte. Just nu handlar det mest om att komma i ordning. Men Stockholm känns som en bra plattform för att glida in i det civila livet efteråt. Jag får fundera lite, men absolut. Kanske göra lite media, plugga lite… Det får tiden utvisa, men den första tiden nu vill jag bara fokusera på min nya klubb och på att komma i ordning. Men samtidigt har man börjat fundera och planera lite för tiden efter fotbollen. 

Redan nu på lördag spelar Djurgården sin nästa match, mot Viking Stavanger. Finns du med på planen då?
- Jag vet inte. Förhoppningsvis är alla papper klara, och jag ska träna i morgon. Jag hoppas att jag är tillgänglig i alla fall.

Se en videointervju med Olsson om återkomsten i spelaren ovan.

Publicerad 2017-03-23 kl 16:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå