Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lars-Christer Olsson kan ta över SEF

Bosse Johansson hoppade av som SEF-ordförande.
Fotbollskanalen.se kan avslöja att Lars-Christer Olsson nu kan ta över posten - efter en stadgeändring.
- Det är inte givet men många vill se honom, säger en källa med insyn.

Förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson fick stryk i kampen om att ersätta Lars-Åke Lagrell som ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, men Olsson kan likväl väljas till en tung post inom svensk fotboll.

Krafter inom SEF vill att Lars-Christer Olsson tar över som ordförande i Svensk Elitfotboll (SEF) efter Bosse Johansson, som överraskande hoppade av i förra veckan.

Elfsborgs-basen Bosse Johansson var en av dem som ville att Olsson skulle väljas till SvFF-bas efter Lagrell, och då ser man posten som SEF-ordförande en väg in i styrelsen för fotbollsförbundet och en motkraft till Karl-Erik Nilsson som tar över efter Lagrell.

Det anses viktigt att få in en stark kraft i SvFF-styrelsen i en tid när SEF lagt fram en vision om att man ska göra sig mer fri från förbundet för att kunna stärka allsvenskan.
- Om inte Olsson väljs blir det svårt att genomföra det reformarbete som Bosse Johansson varit med om att ta fram, och den nye vd:n Mats Enquist får ett tufft jobb utan stöd från en ordförande som vill se denna förändring, säger en källa med insyn i SEF.

Fotbollskanalen.se kan avslöja att medlemmarna i SEF på det senaste ägarmötet - där alla klubbar är med - gav klartecken till en stadgeändring som gör att Olsson är valbar.

Stadgarna fastslog tidigare att ordförande skulle komma från en klubb inom SEF, men nu finns en klausul om att man företrädelsevis inte är knuten till en klubb.
- Det öppnar upp för en förändring, säger Per Eliasson som är ordförande i SEF:s valberedning.

Kan det innebära att en klubboberoende ordförande väljs redan i mars?
- Ja, det kan det göras om vi väljer att anta förändringen.

Förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson väljer att vara försiktig apropå uppgifterna om att han kan väljas och att en del krafter vill ha honom:
- Det vet jag inte något om, den frågan får komma när den kommer. Det är inget jag ägnat någon tanke åt, säger Olssom som hjälpt SEF att ta fram en vision för framtiden.

Du har inte hört något?
- Nej, det har jag inte.

SEF:s årsmöte är den 23 mars - samma dag som SvFF väljer ny ordförande - och då ska man först rösta om stadgeändringen innan man väljer ordförande och en ny styrelse.

Stadgeändringen innebär även att man krymper styrelsen från en ordförande och fyra ledamöter från allsvenskan och fyra ledamöter från superettan till en ordförande och tre ledamöter från varje serie.

Frågan om ett krympande antal platser för styrande och en öppning för en oberoende ordförande går igenom?
- Vi har på ett ägarmöte tagit ett beslut om att stå bakom det här och det var inga längre diskussioner, säger Per Eliasson.

I veckan har valberedningen skickat ut brev till medlemmarna som nu ska få jobba med frågan om ny ordförande och styrelse och sedan komma med förslag och nomineringar.

Runt den 10 mars räknar valberedningen att komma med sitt förslag och sedan avgör årsmötet 23 mars vem som tar över.

Publicerad 2012-02-08 kl 16:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons