POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
11å

Läs hela chatten med Olof Lundh: "Svårt att se att Kalmar ska tappa allt"

Olof Lundh chattade med fotbollskanalen.se:s läsare om den allsvenska guldstriden. Ett par andra ämnen dök upp också ....

Moderator: Välkomna till chatten med Olof Lundh. Han kommer att besvara frågor om den allsvenska guldstriden från och med klockan 14:00. Kör så det ryker!

Nyfiken: Olof, om du vore en skånsk talangfull 15-åring som bodde precis mitt emellan Malmö och Helsingborg. Vilken klubb skulle du då välja? HIF som fn är inolverad i toppstriden eller MFF som är involverad i bottenstriden?
Olof Lundh: Jag hade satsat på en mindre klubb i en lägre division för att få speltid, och kanske då seniorfotboll. Om det är en storklubb som gäller hade jag kollat på ungdomsverksamhet och vilken klubb i Skåne som släpper fram flest unga spelare.

Caniggia: Hej Olof! Vilket spel spelar du helst Pro Evolution Soccer eller FIFA? kolla in allsvenskanpes.blogg.se =)
Olof Lundh: Jag är en sucker på Fifa, men min son spelar PES så det är oftast det jag spelar. Men jag gillar inte att PES saknar rättigheter till Premier League.

gabbe: va tycker du om allsvenskan i år ? är den bättre eller sämre om man gemför med tidigare år? speciellt så har publiken på arenorna minskat va säger du om det.?
Olof Lundh: Jag tycker den håller ungefär samma klass som tidigare år. Publikminskningen hänger på en rad faktorer och jag tror spelkvaliteten har begränsad påverkan på det. Handlar om att storstädernas lag inte går bra och våldet kring arenorna. Alla snackar om att Blåvitt tappat så mycket, men klubbens snitt är helt skevt på grund av de två sista matcherna i fjol drog så mycket.

andreas: varför är du en sån fotbolls-nörd
Olof Lundh: Jag vet inte, jag fastnade för fotboll som liten och passionen har inte försvunnit som den gjort för mycket annat. Det är väl något i mina gener som gör att jag redan som liten läste allt som skrevs och gärna spelade själv.

erika: jag har märkt att när kalmar anfaller står motståndarna bara och tittar på och låter dom göra som dom vill medans när elfsborg anfaller så är dom på dom som flugor. kan du förklara denna paralysering när det gäller kalmar? kan det vara Nanne som vart framme och viftat med sedelbunten framför motståndarens tränare månne?
Olof Lundh: Ha ha, när jag kollat så har inte motståndarna stått stilla direkt. Nanne är dessutom en snål smålänning.

Carl: Hej Olof! Frågan gäller inte guldstriden men den är ganska rolig. Har det spelat någon italiensk spelare i allsvenskan? Spelar det någon i allsvenskan just nu? mvh. C
Olof Lundh: Nej, det tror jag inte.

Plaurent: Tjena Olof the man! Tror du Malmö kommer åka ur allsvenskan? Är det rimligt? Ps: dina program med ekwall är skitgrymma! keep up the good work
Olof Lundh: Tack för berömmet. Du kollar väl in det senaste programmet med Tennisberg. Nej, Malmö åker inte ur. Det är för många andra dåliga lag. MFF-fansen ska vara glada för att Bengt Madsen inte fick sin vilja igenom, han ville bara ha 14 lag - och då hade det varit tufft för MFF.

Caniggia: Henke gjorde ett magiskt mål mot Malmö? Är Henke på sin topp nu jämfört med tidigare säsonger i Allsvenskan?
Olof Lundh: Han är inte bättre nu än i fjol. Han är en fantastisk spelare och allt snack om att medierna haussar honom för mycket är löjligt. Om det nu är så lätt att dominera - varför leder inte en massa andra spelare poängligan?

Martin: Viktor,David eller Rasmus Elm?
Olof Lundh: Viktor, Rasmus och sedan David. I den ordningen.

Johan: Vilka allsvenska lag tar sig till europakval nästa säsong? Och har något lag en chans att göra som helsingborg ifjol?
Olof Lundh: Klart lagen har en chans, kolla Kalmar som åkte på ett bortamål. Göteborg tar en plats via cupen. Kalmar FF tar en plats i Champions League. Sedan får HIF och Elfsborg slåss om en plats i Uefa-cupen respektive Intertoto.

Martin: Vilken lag vinner allsvenskan? Vem är allsvenskans bäste spelare just nu?och vem vinner skytteligan?
Olof Lundh: Kalmar. Henrik Larsson. Ingelsten håller undan.

Nyfiken: Tjenare Mr Lundh! Undrar var den utlovade lappen som Labinot Harbuzi fick av Rolle har tagit vägen. Den skulle ju enligt Ekwall läggas ut på fotbollskanalen efter Ert program?
Olof Lundh: Ledsen, jag har inte hunnit. Tror jag har den i bakfickan. Det var Ekwall som lovade utan att ha kollat med mig. Men han snackar ofta utan att tänka...

Martin: Tycker du att det är rätt att återigen,ge Viktor chansen i landslaget? Borde han få speltid?
Olof Lundh: Jepp. Speltid är en annan sak och det kan vara läge nu med så många skador, men han ska definitivt vara med i truppen.

Anton: Hej Olof! Tror du att Helsingborg har chans att ta guld i år? Inte ens om de slår Elfsborg i morgon?
Olof Lundh: Nej, jag tror det är kört. Vilket suger eftersom jag hade tippat att HIF skulle vinna SM-guld och jag vill ju tippa rätt.

Juelz: Är det inte lite skandal att ett topplag i allsvenskan inte ens har en godkänd Arena för europacupspel?? Hur många lag i allsvenskan har egentligen en godkänd arena ?? En anledning att allsvenskan tappar publik lär väl vara att dem flesta lag spelar på en omodern leråker till plan...
Olof Lundh: Jo, det är en skandal. Det är tyvärr svenska kommuner av i dag, det händer för lite och man bygger inte arenor vilket naturligtvis är fel. En arena har en lång livstid och kan skrivas av under lång tid. Nya arenor ger en skjuts uppåt publikmässigt men det håller bara under en tid. Utan resultat kommer inte publiken.

Don: Det här med Lunkan... Tror inte du att det är positivt för Djurgården med ny styrelse, som kanske följer en linje och tänker långsiktigt? Tänker lite på Puttes kritik i Offside, som jag håller med om till 100 procent. För övrigt borde väl Lunkans hantering av supportermisshandeln i våras bara det totalt tömma trovärdigheten för honom?
Olof Lundh: Det är en svår fråga och det är upp till medlemmarna att avgöra vilken väg man vill att föreningen ska gå. Vad jag vänder mig emot är att tre supportrar går upp till Lundquist och kräver att han ska kliva av och skola in deras kandidat - och detta utan att föreningens medlemmar får veta något om det. Det är inte ens nära demokrati. Nej, jag är för öppna valkampanjer av typen som man har i Spanien.

HIFDanne: vad tycker du om den utökade allsvenskan?ska de byta tillbaka till 14 lag?
Olof Lundh: Nej, för tidigt.

HIF: tjena! vem är Allsvenskans största talang enligt dig?
Olof Lundh: Just nu är det Rasmus Jönsson och Robin Söder men det finns många vilket är kul.

Skåneland.: Jag undrar vilket som är ditt Skånska favoritlag i Allsvenskan. Du är väl från Skåne om jag inte har fått helt fel för mig?
Olof Lundh: Jag är från Lund och följer handboll...

Rickard Dahlber: hej du långe! vad tycker du om Hammarbys snabba fartfyllda spel som ser vackert ut men är ack så ineffektivt......vad saknas?
Olof Lundh: Anfallare. Har länge velat att Bajen skulle skaffa en riktig centertank som trycker in boll och motståndare i målet. En spelare som inte snidar utan går rakt på mål. En unga Martin Dahlin med armbågarna högt.

HIFDanne: Tjena Lundh.Tror du Något kan hota Kalmar nu när dom åkte ur Europaspelet oxå?Vad tror du om HIFs chanser att knipa andraplatsen?
Olof Lundh: Har svårt att se att Kalmar ska tappa allt nu. Kanske kan det gynna KFF att slippa spela så många matcher. Helsingborg kan ta andraplatsen - seger mot Elfsborg i Tipslördag i morgon i TV4 och man är med.

andreas: tror du zlatan vinner skytteligan i seria a och tror du barcelona vinner champions leuge och tror du elfsborg vinner sm snälla svara på frågorna.
Olof Lundh: Nej, han gör för lite mål för det. Min polare Hussfeldt som är redaktionens serie A-nisse säger att Gilardino smäller in 24 för Fiorentina och det gör inte Zlatan. Nej, Barcelona vinner inte Champions League. Nej, Elfsborg vinner inte SM-guld, inte med de skadorna och det spelar ingen roll att de får jaga som Magnus Haglund anser vara ett bättre läge.

simon öhman: Hur tror du svensk fotboll kommer ta sig ur den negativa trenden? Med flyttar,dåliga resultat och allt mindre publiksiffror?
Olof Lundh: Oj, det är komplexa frågor. Publiken kommer med resultat och om någon eller några av de stora klubbarna kommer i gång så kommer publiken. Nya arenor i Malmö och Göteborg kommer betyda en del. Flyttarna är svårt att göra något åt, spelarna vill till större ligor och de vill tjäna mer. Klubbarna måste bara bli bättre på att acceptera det och bli skickliga på att ta betalt. Även om inga svenska klubbar är kvar i Europa känns det som om de senaste åren har lagen gått åt rätt håll.

Adam: Hallå Mr.Lundh ! En lite rolig fråga. Om du hade fått köpa exakt vem som helst , 3 stycken, till Malmö FF för att lyfta deras lag, vem hade du då köpt dit och varför ?
Olof Lundh: Petr Cech - alla lag behöver en vass målvakt. Cristiano Ronaldo och Leo Messi - med de två framåt kan det inte gå fel även om Halsti och Åhman-Persson är backar.

Krille: Hur skulle ditt Allsvenska dream team se ut?
Olof Lundh: Det tar jag ut när allsvenskan är färdigspelad. Återkom första helgen i november.

Tobias: Om vi leker med tanken att Kalmar inte är kapabla att hålla undan i guldstriden, och därmed tappat cupen, tappat vidare avancemang ute i Europa och tappat det allsvenska guldet, tror du att de någonsin kommer ha samma möjligheter igen?
Olof Lundh: Nja, det dröjer nog. Det blir inte lätt att ersätta de spelare som försvinner och alla som stannar eller går till KFF kommer att vilja ha bättre betalt. Historien har visat att det är svårt för svenska toppklubbar att stanna högst upp. Bara Djurgården har försvarat ett SM-guld sedan IFK Göteborg gjorde det tidigt 1990-tal.

Marcus J: Vad tror du om Elfsborgs chanser nu med deras stora skador? Kan ett starkt defensiv hålla Elfsborg kvar i topp?
Olof Lundh: Nej, det räcker inte. Augustsson är ju avstängd i den viktiga HIF-matchen.

Martin: Varför har Jihde hand om fotbolls måndag . När han säger att han föredrar Hockey i Ekwall vs Lundh
Olof Lundh: Det var bara lite debatt, han gillar fotboll också. Han ledde ju EM-magasinet och har lett VM- och EM-studios i SVT tidigare. Sedan håller jag med om att det är underligt att folk kan gilla käppakrig...

Carl: tja jag undrar vilket lag som du tror vinner sthlms derbyt mellan hammarby-dif
Olof Lundh: Oavgjort.

Martin: Varför skriver ni om massa annat som inte handlar om fotboll, i synnerhet då om Zlatan? Jag lovar och svär att 95% inte är intresserad av vad Zlatan åt till frukost eller var han shoppade någonstans.
Olof Lundh: På fotbollskanalen.se har du varken kunnat läsa om vad han åt till frukost eller var han shoppade. Så antagligen har du inte koll på läget.

abbe: Du har en liten fråga som är stort! Jag är Newcastle fan sen jag föddes typ och jag unndra om det har kommit upp någon uppgifter om klubben har hittat köpare? och om det stämmer att king kev kommer tillbax? och wise kommer vara kvar?
Olof Lundh: Din stackare, det kan väl bara vara värre att hålla på Leeds som jag gör. Åtta köpare har anmält intresse, enligt Mike Ashley men att han tror att det kommer ta lite tid att sälja klubben. Byter klubben ägare åker säkert Dennis Wise och resten av Cockeny-maffian. Om King Kev återkommer får vi väl se - men jag fattar inte vad de ska ha honom till. Han är slut.

Emil: Tycker du de var rätt beslut av bajen att skriva på 3 år till med Tony Gustavsson?
Olof Lundh: Ja, kontinuitet är bra och det är knappast Tonys fel att klubben sladdat. Det är tufft att tappa Petter A, Eguren och paulinho.

Stefan P: Du får välja en spelare i dagens Allsvenska som du tror har chansen att gå längst internationellt, vem blir det?
Olof Lundh: Oj, vad svårt. Rasmus Elm.

Mackan: Vilket lag har imponerat mest i år enligt dig ?
Olof Lundh: Kalmar.

ifwarta: hur känns det att vara så känd?
Olof Lundh: Jag är inte så känd. Det är inte som Let's Dance-Ekwall. Så det känns inget speciellt, men det är oftast kul att snacka fotboll med folk som vill göra det.

Juelz: Tror du att det hade gynnat svensk fotboll att ha ett superlag ala IFK Göteborg på 80-90 talet där i stort sett sveriges bästa spelare samlades. Är det kanske det som behövs för att Sverige ska få se ett lag i CL dem närmsta åren?
Olof Lundh: Ur perspektivet att ett lag ska gå långt i Europa vore det rätt, men inte ur andra perspektiv som intresse för ligan, publiktillströmming och utveckling av spelare.

Pelle: Allsvenska lagen måste ju sköta sin ekonomi för att behålla elitlicensen. Tycker du inte det vore ett bra drag att övriga Europa införde liknande så man slipper klubbar som har enorma skulder eller likt Leeds går i konkurs? Är inte Göteborgs skattedom en form av ekonomisk doping?
Olof Lundh: Uefa har ju aviserat att man ska inför en licens över hela Europa och man ska stoppa klubbar med för stora skulder. Det låter bra, samtidigt är det lite svårt när Abramovitj och andra går in och lassar in miljarder i klubbar. Livet är orättvist, helt enkelt. Om Blåvitts trixande som gav kvarskatt är en form av doping? Också en svår fråga, men det är klart att jag fattar att andra klubbars fans reagerar, samtidigt är det enligt domstolen något enstaka individer gjort och inte klubben. Vore intressant om någon anmälde det för att få det prövat.

Johannes: Vilket lag kommer att imponera nästa år tror du?
Olof Lundh: För tidigt att säga. Kan hända mycket fram till dess.

Wille: Varför gör Elfsborg så få mål, trots att de har så många bra offensiva spelare?
Olof Lundh: Därför att Magnus Haglund prioriterar en annan typ av fotboll. Klubben satsar ju på att hålla tätt och har ju släppt in färre än tio mål.

Sven: Hur skulle det gått för Sveriges landslag om du och Ekwall hade varit mittbackar i ett 4-4-2 - system mot Portugal? Förmodar att du står för finliret och Ekwall för fysiken?
Olof Lundh: Det hade blivit stryk. Ekwall är inte bra på försvar.

robin: tror du bajen kommer få behålla cherlie davies hela nästa sessong?
Olof Lundh: Nja, nu börjar han bli intressant. Gör han mycket ml i vår är det nog dags att casha in nästa sommar.

: djurgården har inte haf nån lycKAD säsong vad tor du det beror på?
Olof Lundh: Allt för mycket: det känns som om den sportsliga delen saknar en röd tråd - att vi ska satsa på det här sätttet. När Dif blev starkt hängde det ihop med en vision som man jobbade efter.

Nyfiken: Fel forum detta, men jag vill bara säga att jag tycker du är en av de bästa fotbollsjournalisterna som finns i sverige och att du dessutom ger ett väldigt sympatiskt intryck uan att bli menlös och för snäll när det gäller att ställa lite tuffare frågor. Håller du med? =)
Olof Lundh: Tack för berömmet. Det värmer. Klart jag håller med, men jag vet att många andra inte gör det.

Markus: Vad tror du om att de andra nordiska ligorna som t.ex. danmarks och norges ligors utveckling på senare tid. Tror du det kommer gynna Sverige långsiktigt med tanke på alla talanger som får chansen eller tror du Sverige kommer försämras och steget för de unga ut i Europa kommer vara för stort?
Olof Lundh: På ett sätt är det bra att unga spelare får chansen - men det måste vara kvalitet. Blåvitt är ett bra exempel på en klubb som lyckats bygga in unga spelare i klubben och ändå nå framgångar.

Daniel: tror du kalmar vinner sina återstående matcher?
Olof Lundh: Nej, inte alla. Kanske blir det bara ett kryss i Trelleborg i helgen.

Olle: Hur tror du det går för Kalmar FF nästa säsong? Förmodligen blir vi väl av med ingelsten och Rasmus Elm, sen lämnar ju Viktor också-
Olof Lundh: Det blir tufft för Kalmar. Nanne får väl åka till Brasilien. Ingelsten har bara ett år kvar så ska man sälja så ska man göra det i vinter. Kanske kan man övertala Rasmus Elm att förlänga, men i och med att hans brorsa gick som bosman så tvekar säkert inte han att göra det.

Frövi: Hur ser du på att Kalmar ska ge bort sin CL kval-plats ifall dem vinner allsvenskan iår? Borde dem inte satsa?
Olof Lundh: Jag förstår Nannes frustration men det vore bättre att spela någon annanstans än i Borås. Olympia kanske? Eller nya arenan i Malmö?

Reklammannen: Hur tror du Joel kommer förändra Elfsborgs offensiv till nästa säsong? Petar han alla alternativ eller tvingar han Haglund till taktikbyte?
Olof Lundh: För tidigt att säga, återstår att se vad som händer med klubbens alla offensiva spelare, varav en del äär inlånade.

Pelle: med tanke på att MFF är Sveriges överlägset rikaste klubb, finns det inte risk för att dom blir ett svenskt Chelsea och kommer dominera allsvenskan framöver? med tanke på nya arenan och möjligheten till CL kval kan det kanske även vara en ekonomsikt smart affär?
Olof Lundh: Malmö har varit rikast länge och det ser inte ut så direkt. det fanns en tid när Blåvitt hade alla pengar och inte blev det så att den klubben tog över. Så svaret är nej. Skulle man däremot ändra reglerna kring bolagisering av klubbar kan det bli så att de stora klubbarna kan rycka till sig ett försprång.

Ken: Varför är du inte med i stjärnor på is?
Olof Lundh: Jag är för okänd. Synbd, för jag är en djävel på skridskor.

Felix: Hej Lundh. Vi vet ju alla att herr Rydström är mästerlig utanför planen men att man kanske inte uppmärksammar vad han gör på planen. Jag satt och studerade hans spel igår på uefacup matchen och jag anser att han var planens bästa. Inte ett felpass! Vad tycker du om Rydström som spelare?
Olof Lundh: Jag och Ekwall stod och hyllade honom. Han är en underskattad spelare som vågar hålla i och sedan spelar enkelt.

Micke: Din åsikt om att fortfarande ge Daniel Andersson spletid i landslaget
Olof Lundh: Jag vill ju att Rasmus Lindgren ska få chansen. Sedan måste jag säga att Andersson verkligen inte gjort borta sig i landslaget.

Bosse: Den klassiska frågan som jag vill höra din åsikt om: Vad gör Henrik Larsson efter denna säsongen tror du ?
Olof Lundh: Om HIF satsar så stannar han, annars flyttar han utomlands. Vart? Till Feyenoord eller PSV.

Bajen: varför får inte kalamr spela på sin hemma arena?
Olof Lundh: Uppyllde inte alla Uefa:s krav. Det är en rätt diger lista och Fredriksskans var inte ens nära.

Moderator: Hej alla. Olof Lundh har försökt hinna med så många som möjligt av era frågor. Om fem minuter stänger vi chatten. Tack för alla intressanta frågor!

Nicklas: Tjena lundh ,Jag tycker det är dags att allsvenska lagen att slänga in lite utländska tränare och få in lite inspiration och därav lyckas bättre när vi väl ska ut i europa Va tycker du?
Olof Lundh: Jag håller med dig att det allt för ofta blir att man fastnar på svenska tränare. Nu har ju Sundvall kört norskt och Örebro kör finskt. En av mina favoriter var Åge Hareide i HIF - och han gav svensk fotboll nya impulser.

Nicklas: Tja lundh , alla snackar om malmö ff och deras floppsäsong och många kommer med att det är madsens fel och brogs och bla bla bla. Min enkla teori är att tränaren (rolle) ville spela ett spel längs marken rulla runt ,hitta luckor djupled, och att malmö har kanske 1-2 spelare som har kompetens till att spela detta spelet, därför tror jag att det går som de går och par värvningar av klasspelare som kan spela såhär så kommer MFF ligga i toppen , va tror du? är det så enkelt?
Olof Lundh: Nej, det är inte så enkelt. Tyvärr. Malmö FF måste hitta en linje som sedan alla ska jobba efter och tydligt kommunicera den. Kolla in Blåvitt som återvänt till klubbens rötter i form av det Roger Gustafsson skapade för snart 20 år sedan - om än i en moderniserad form.

Markus: vad har aik gjort för fel tycker du? med den breda truppes som dom har borde dom ligga högre upp i tabellen.
Olof Lundh: Klart är att importen av argentinska spelare inte blivit den succé som man väntade sig. Det är en faktor.

Nyfiken: Det har ju varit mycket diskussioner om att även unga talanger i 15-17 års åldern i en del (förvisso få) fall lämnar sverige för att utvecklas i de stora europeiska klubbarna. Tror du det är en nackdel att välja den utvecklingsvägen i några år jämfört med att stanna i någon allsvensk klubb? Tror du att det kan vara så att de allsvenska klubbarna försöker förvanska statistiken så att det låter som att det är fler som lyckas av de som stannar i Sverige procentuellt än av de som sticker iväg?
Olof Lundh: Jag tror inte allsvenska klubbar behöver förvanska statistiken. Det är så förbannat få som lyckas. Det är en extremt tuff tid som människa oavsett om man satsar på att bli fotbollsproffs eller ej, och att då flytta utomlands kan vara ett för stort steg. Snarare gäller det för svenska klubbar att ta lärdom av vad utländska klubbar gör rätt och ta hem det till Sverige. För så svårt kan det inte vara.

Moderator: Tack för alla bra och roliga frågor. Nu stänger vi ner chatten för den här gången. Och guldstriden följer ni givetvis på TV4 och fotbollskanalen.se.

Publicerad 2008-10-03 kl 14:59

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto