Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lennart Johansson: "Besviken över att inte få dela ut pokalen"

Foto: Scanpix

Sedan 2001 får de Allsvenska vinnarna ta emot Lennart Johanssons pokal. I en intervju med Mattias Ewer berättar Johansson om den stora äran – och besvikelsen.

- Jag är besviken över att jag aldrig fått dela ut pokalen själv, säger Lennart Johansson.  

Lennart Johanssons pokal är priset som Allsvenskans vinnare får ta emot varje år sedan 2001. Och att svensk klubbfotbolls finaste pris binds samman med svensk fotbolls största ledare är definitivt passande.

- Det är en stor ära och något jag aldrig hade drömt om. Jag fick beskedet av någon journalist men visste inte om jag kunde lita på det eller ej. Men eftersom jag har jobbat hela livet i fotbollens tjänst så är det självklart det största som hänt mig i min karriär, säger Lennart Johansson i en intervju med Mattias Ewer.

- Men jag är besviken över att jag aldrig har fått dela ut priset själv. Det är andra som har tagit det på sig att göra det. Jag tror att Malmö blir laget som får ta emot bucklan i år. Även om jag har AIK närmst hjärtat hade jag inte haft något emot att dela ut bucklan till Malmö, de har varit jämnast i år.

Johansson tror också att svensk klubbfotboll går åt rätt håll och att vi snart ser ett svenskt klubblag i Champions League gruppspel igen.

- De svenska klubbarna har rätt inställning nu och har insett att vi behöver anpassa oss till spelet i Europa. Det finns flera lag som kan gå dit men lagen som ligger i toppen nu har kapaciteten.

Lennart Johansson var president i Uefa i 17 år och har på sitt kontor en speciell statyett där det står ”Father of Champions League”. Han slutade i Uefa 2007 och enligt honom själv finns det flera anledningar till varför han lyckades så bra.

- Jag frågade alltid andra om råd, även när jag var president. Folk inom Uefa uppskattade det. Jag har alltid varit rakryggad och ärlig och det är så jag har byggt upp förtroende. Och Uefa växte starkt under min tid, även ekonomiskt, till skillnad från andra organisationer.

- När jag åkte till mötet där jag senare blev vald till president gjorde jag det med tåg. Efter mötet, när jag var president, blev jag hämtad med limousine. Mycket ändrades då.

På frågan vad han ville uppnå som Uefapresident är Lennart tydlig.

- Jag ville minska den ekonomiska skillnaden klubbar emellan. Det var väldigt stor skillnad på Manchester United och till exempel de albanska mästarna. Det ville jag förminska. Och det lyckades jag med. Nu är det större skillnad igen tyvärr.

- Men det är kul att Champions League har blivit så stort. Alla vill vinna turneringen. Fifa kritserade oss mycket när vi hade startat turneringen, men nu är de tysta.

Lennart Johansson var under karriären ordförande i AIK och svenska fotbollsförbundet och senare president i Uefa i 17 år.

Publicerad 2013-10-01 kl 17:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons