Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
48v

Lennartsson tänker inte avgå: "Kan inte lägga oss ner och dö"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

GÖTEBORG. Avgångsropen ljuder allt högre.
Men än tänker Jörgen Lennartsson inte lämna posten som tränare för IFK Göteborg.
- Jag känner ett väldigt starkt stöd från både spelargruppen, ledargruppen och från föreningen. Vi kör på bara, säger han i en lång intervju.

Söndagskvällen i Örebro blev en mardröm för IFK Göteborg. Under de första 36 minuterna släppte laget in fyra mål. Det var en kollaps av modell större. Ingenting fungerade.

Att laget ryckte upp sig efter paus och skrev slutsiffrorna till 4-2 spelade mindre roll. Efter slutsignalen ljöd buropen lika högt som kraven på Jörgen Lennartssons avgång.

Dagen efter det tunga nederlaget slår sig tränaren ner för ett längre snack utanför träningsanläggningen Kamratgården. Han gör det efter att laget har käkat en gemensam lunch inne i stan och så smått börjat diskutera insatsen mot Örebro.

- Vi brukar göra så ibland, bryta av för att få lite omväxling. Att byta miljö skadar inte, säger Lennartsson.

Hur mycket har ni hunnit analysera det som hände i går?
- I huvudsak var vi och käkade. Sedan är det klart att vi hade ett litet snack om matchen också. Ungefär som vi brukar göra förutom att vi hade lite mer snack och lite mindre klipp den här gången.

Vad har ni dragit för slutsatser?
- Det är väl att första halvlek är den sämsta halvleken vi har spelat sedan jag kom till Blåvitt. Vi hade inte mycket rätt där. Det var inte mycket som följde vår matchplan. Det är lätt att göra den analysen. Sedan kommer det svåra, varför? Vad är det för anledningar till att det blir så? Vi jobbar i en vecka och förbereder oss och sedan blir det inte så. Det är det som är fotboll, det är så komplext. Det är varken första eller sista matchen som det inte blir som man planerat. Och det finns inte bara ett svar heller. Men det som är mest intressant nu är vad som händer framåt. Det kommer alltid nya matcher. Nu får vi en möjlighet att ta revansch på Örebro redan om sex dagar. 

Vad säger du om supportrarnas missnöje?
- Vi är ödmjuka inför att vi gjorde en väldigt dålig match och vi har full förståelse för de som blev förbannade. Vi är otroligt besviken själva, men någonstans går livet vidare och för vår del handlar det om att göra en bra analys och framförallt göra rätt saker fram mot näst match. Det är så det funkar i fotboll.

Vad har spelarna för förklaringar till den svaga insatsen?
- Det finns många olika förklaringar. Vad vi pratar om efter matcherna tänker jag inte gå in på i offentligheten. Det är saker vi inte känner att vi träffade på, saker som vi måste skruva på till nästa match. Det är normalt dagen efter arbete. Sedan är det klart att det blev lite extra dignitet på själva samtalet när vi gjorde en förstahalvlek som var så dålig.

Efter 0-4 mot Häcken i början av maj slog sig Lennartsson ner med media för ett liknande snack. Redan då ropade fansen på hans avgång.

- Resultatet mot Häcken var jävligt ologiskt utefter prestation. Vi hade nästan lika många chanser, men de gjorde målen. Den här matchen känns annorlunda eftersom vår prestation i den första halvleken var så svag. I andra ryckte vi upp oss rejält och gjorde två mål. Hade Sörens nick gått in till 4-3 hade det blivit väldigt intressanta sista tio minuter. Då kunde det ha bli en klassisk vändning istället. Jag har full förståelse för de som är förbannade på oss. Jag har full förståelse för den besvikelsen som de visar. Jag har extremt dåligt samvete för den prestationen som vi gjorde gentemot alla IFK-supportar, speciellt de som åkte upp och stod i ösregnet i Örebro. Samtidigt kan vi inte gräva ner oss för att vi har förlorat en fotbollsmatch. Det är en ny match på söndag och vi måste göra rätt saker fram tills dess för att försöka vinna den.

Hur påverkas du av avgångsropen?
- Det finns väldigt många som har en väldans massa åsikter utan speciellt mycket insikt. Så är det i fotboll. Sedan är fotboll en företeelse som engagerar mycket människor och är man tränare i IFK Göteborg är det fullt naturligt att folk tycker att man ska avgå när resultaten inte går som man hoppas. Det har jag inga problem med. Jag är varken den första eller sista Blåvitt-tränaren som får utstå den typen av synpunkter i motgång. Det vore värre om ingen brydde sig.

Du kommer inte avgå?
- Nej, vi krigar vi på. Vi står upp och krigar varje dag. Något annat perspektiv finns inte i vår värld. Som ledare och spelare har man ett ansvar för IFK Göteborg. Vi kan inte lägga oss ner och dö för att vi förlorar en match.

Du räknar med att träna IFK Göteborg minst säsongen ut?
- Säsongen ut. Sedan är mitt avtal slut och det som handlar om 2018 är en exceptionellt ointressant fråga just nu i förhållande till det korta perspektivet. Det känns inte relevant överhuvudtaget för min del att diskutera den frågeställningen gentemot Blåvitt och framtiden. Jag tänker bara på vad vi ska göra för att vinna mot Örebro. Inget annat.

Känner du att du har stöd från spelartruppen och ledningen?
- Jag känner ett väldigt starkt stöd från både spelargruppen, ledargruppen och från föreningen. Vi kör på bara. Sedan förstår jag att supportrarna är förbannade. När det går dåligt vill man byta tränare. Det är logiskt. Varje år är det x-antal tränare som blir utsatta för att supportarna kräver deras avgång. Jag är väl den femte bara den här säsongen i allsvenskan.

Hur ser du på ditt ansvar kring det som hände i går?
- Som tränare har man alltid huvudansvar för den sportsliga delen. Det som rör lagets prestation och så vidare. Sedan vet båda du och jag att det är många personer som har en roll i maskineriet. Flera personer som är med och delar ansvaret i en sådan här verksamhet. Det är spelare, övriga ledare, sportchef och styrelse. Men som tränare har jag, och tar jag självklart, huvudansvaret för verksamheten. Inga problem med det.

Om man ser över hela säsongen, vilken är den är största orsaken till att IFK ligger där de ligger?
- Vi har inte varit tillräcklig bra. Det är den krassa sanningen. Vi har gjort många bra matcher och många dåliga matcher. Totalt sett har vi varit för ojämna. Vi hade bara släppt in 13 mål på 13 matcher innan Örebro, vilket var ganska bra. Men vi har inte träffat på vårt offensiva spel riktigt.

Hur är det att se IFK Göteborg i en så dålig tabellposition?
- Nu springer man inte och tittar på tabellen hela dagarna. Vi har dessutom en match mindre spelad som påverkar tabellen hela tiden. Vi kan inte leva som tabellen är. Det kan inte vara ett mått på ens livskvalitet. Just nu är vi i en position som är för svag för vad vi önskar. Vi måste göra allt vad vi kan för att den ska bli bättre. 2015 ledde vi serien i 22 omgångar utav 30, men det var inte frid och fröjd varje dag då heller. Så är det i fotboll. Det betyder att allt inte kan vara mörker nu bara för att vi ligger elva. Det går upp och ner.

Har ni ändrat målsättningen under säsongen?
- Vi hade en diskussion i somras under lägret i Smögen. Vi är under vår målsättning, det kan vi vara överens om.

Vad kom ni fram till i Smögen?
- Där och då kände vi att vi fortfarande hade möjlighet att klättra upp till en högre position i tabellen. Sedan har vi spelat tre matcher och tagit fyra poäng. Klart att det har påverkat lite. Det är väl inte så att vi tittar efter Europa-platserna just nu. Det kan jag inte påstå. Vi tittar på att få stabilitet i vårt spel igen. Det är det som är primära. Någon resultatmässigt målsättning har vi inte just nu.

Under tisdagen är den blåvita spelartruppen lediga. På onsdag börjar förberedelserna inför söndagens möte med Örebro hemma på Gamla Ullevi. Exakt hur spelartruppen ser ut då vet inte Jörgen Lennartsson.

- Det är lite grejer som kommer hända i laget. Mads (Albaek) försvinner ju. Henrik (Björdal) vet vi inte vad som händer med, det står i stjärnorna just nu. Om han ska åka tillbaka är det på onsdag, men vi får se vad den pucken landar.

Hur mycket diskuterar du med Mats (Gren, sportchef) gällande nyförvärv?
- Vi pratar en del, det gör vi. Men spelarfrågor får du ta med Mats.

Hur mycket bestämmanderätt har du när det gäller nyförvärv?
- Jag har ingen bestämmanderätt. Sportchefen är över tränaren. På det sättet fungerar Blåvitt.

Se höjdpunkterna från matchen mot Örebro i spelaren.

Publicerad 2017-07-17 kl 17:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER