Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
2v

Linnér: "Hade varit bättre om alla bara ändrat inställning till allsvenskan"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas höjdpunkterna från AIK:s möte med Malmö FF.

SOLNA. Oscar Linnér, 21, vill lyfta AIK och allsvenskan till nya höjder.
Någon stress att flytta utomlands känner han inte.
- Ska till något riktigt bra för att jag ska vilja lämna det jag har här, säger han i en längre intervju med Fotbollskanalen.

Efter en sen kvittering av Sebastian Larsson fick AIK med sig 1-1 mot Malmö FF senast. Under torsdagen väntar Östersunds FK på bortaplan.

- Nu kan vi vandra framåt med positiva känslor i kroppen, att vi visade varandra att vi är en stark grupp med en ständig tro på att vi kan påverka matcherna. Det är lätt att man tänker: "Shit, nu var det här klart" när Malmö gör 1-0 på en. Så har det kanske känts tidigare när jag varit här, säger målvakten Oscar Linnér.

Keepern beskriver att han har en känsla av att det här årets AIK är ett "vinnande lag".

- Det var någon gång förra året som vi hamnade i underläge i någon match och då hade jag en känsla i kroppen som sa: "Nej, vi kommer inte vända det här". Jag vet inte vad det var. Men i år är det annorlunda. Redan under svenska cupen hamnade vi i något underläge och vände på steken, även om det kanske inte var mot det mest högkvalitativa motståndet så visade vi då att vi kan vända underlägen. Det är väl det som karaktäriserar ett vinnande lag, att man står starka tillsammans i underläge eller när man till exempel som vi drabbas av extremt tuffa stunder som grupp där spelare blir allvarligt sjuka eller skadade. Att man kan hantera sådana situationer och ändå prestera bra resultat symboliserar en vinnande grupp, och det känns som att vi lyckats bra med det än så länge. 

- Det är väl en kultur som vi jobbar hårt för att bygga in i väggarna varje dag. Det här året är så klart fantastiskt viktigt men AIK är ju en klubb som funnits sedan 1891 och förhoppningsvis har en lång framtid framför sig och då vill ju vi som är här och nu hjälpa till att utveckla klubben till det bättre och ta den till nya höjder. Vi försöker bygga in en vinnarmentalitet i väggarna och kombinera det med alla de förutsättningar som finns i den här klubben. Den är placerad i Stockholm, har väldigt många supportrar och är en välfungerande klubb, så det känns som att förutsättningarna finns för att AIK ska kunna ta nästa steg och kunna bli Nordens nya version av FC Köpenhamn, utan att man ser upp till den klubben på något sätt. Det är väl där AIK vill hamna, att man är ett lag som ofta spelar ute i Europa, som alltid är med och slåss uppe i toppen och vinner (SM-guldet) med jämna mellanrum.

Ser du det hända?
- Alla förutsättningar finns här. Vi har en fantastisk uppbackning från supportrar, det är ett stort publikintresse just nu runt AIK och på så sätt finns de yttre förutsättningarna. De inre förutsättningarna finns också, vi har en fantastisk bra huvudtränare som ständigt utvecklar den här gruppen och vi har en väldigt bra spelargrupp som både är bred och spetsig. Så när de förutsättningarna finns är det den där vinnarandan som krävs. Lyckas vi bygga upp den ser jag inga begränsningar för hur långt den här klubben skulle kunna nå. För återigen, det är ju inte så att det är brist på intresse för fotbollen i den här staden eller i Sverige överlag. Det tror jag är något som AIK Fotbolls ledning vill utnyttja, att det är glödhett runt allsvenskan just nu, för att få den här klubben att nå nya höjder.

Linnér menar att det dels handlar om lagsammanhållning och dels ett ständigt fokus på uppgifterna som de ställs inför som ligger bakom känslan han beskriver finns i laget i år.

- Vi står starka i alla lägen. När vi vinner är vi ödmjuka och säger till varandra att vi tar en match i taget, och när vi förlorar eller någon tråkig händelse runt laget eller klubben sker så tar vi oss an det som grupp. Då låter vi inte det gå ut över det sportsliga resultaten.

Hur länge Linnér själv kommer att vara med på den resan han hoppas att AIK ska göra framöver? Målvakten har kontrakt med AIK över 2020 men det har ryktats om både danskt (Aftonbladet) och italienskt (fotbolldirekt.se) intresse för honom de senaste månaderna. 

- Jag är en riktig livsnjutare. Jag är fotbollsspelare och vi kan ibland uppfattas som odödliga, men vi har bara ett liv vi också och det handlar om att må bra här och nu. Jag försöker uppskatta livet precis som alla andra försöker uppskatta livet, och jag uppskattar mitt liv extremt mycket just nu. Här i Stockholm och i AIK. Att få spela i klubben som ligger mig närmast hjärtat, med härliga lagkamrater, med bra ledning och samtidigt kunna bo i staden som jag är uppväxt i är en extremt bra situation för mig. 

- Jag får speltid och känner att jag utvecklas varje dag. Jag är fortfarande ung och har extremt inspirerande utmaningar här. Det gör att jag på något sätt blir kräsen och känner att det ska till något riktigt bra för att jag ska vilja lämna det jag har här och nu. För jag uppskattar det så pass mycket att vara i den här klubben och ha den livssituation som jag har. Jag sitter extremt lugnt i båten och tar en dag i taget. Sen får vi se om Milan ringer någon dag, men annars mår jag nog ganska bra här.

Tror du att du skulle kunna njuta här under en lång tid framöver?
- Ja, men det beror på. Allt har sin tid och så länge jag mår bra så mår jag bra, och uppskattar det. Sen om det någon gång kanske dyker upp något som jag tror att jag skulle må ännu bättre av och kanske utvecklas ännu mer som spelare av så får jag ta det därifrån. Så har inte fallet varit än så länge.

- Återigen, det intresse som finns runt allsvenskan är glödhett. Alla förutsättningar finns ju för att ta både AIK och allsvenskan överlag till nästa nivå. Hade alla bara ändrat sin inställning till allsvenskan lite, slutat upp med tanken om att: "Jag ska dra till första bästa klubb utomlands som hör av sig" och istället fokuserat på utmaningarna man har i sin klubb här, att ta den till nya nivåer, så tror jag att vi hade haft en bättre och mer prestigefull miljö att vara i. Nu känns det som att mentaliteten, speciellt bland unga spelare, ibland är att hela tiden sträva efter att ta första bästa steget. Det kanske inte är rätt i alla lägen. Om man istället kan fokusera på att hjälpa sin klubb till nya höjder kanske man inte behöver byta från ett allsvenskt lag till FC Köpenhamn för att göra ett uppsving, utan då kanske man kan spela i ett lag som är lika bra som FC Köpenhamn samtidigt som man är kvar i klubben som man har varit i länge.

Linnér utvecklar sina tankar om allsvenskan:

- Hela andan runt allsvenskan är bara så jäkla cool just nu. Det finns klubbar som bara poppar upp från ingenstans, typ Gif Sundsvall. De har gått från att vara en medioker klubb till att man tänker: "Wow, vilket lag". Norrköping, Östersund och Häcken... de mindre klubbarna bara tar steg varje dag och vi AIK tar steg. Malmö FF tar steg. Alla lag tar steg och blir mer kvalitativa. Allsvenskan blir bara bättre och bättre. Egentligen ser jag inga hinder för att allsvenskan skulle kunna bli lika bra som holländska ligan eller belgiska ligan, som är högstatusligor ute i Europa. Vi har väl alla förutsättningar för att göra vår liga till en så bra liga. 

Nu när du har landat i att vara målvakt i AIK - hur är det?
- Jag lär mig något nytt varje dag och det jag fick lära mig snabbt är att AIK är en klubb som är hårt påpassad. Allt är väldigt svart eller vitt. Senast i måndags lärde jag mig något nytt, mot Malmö. Jag börjar närma mig 80 tävlingsmatcher för AIK och ändå fick jag bryta ner en situation i efterhand. (Anders) Christiansen låg ner skadad och istället för att fokusera på mig själv sprang jag fram till honom och skällde på honom för att han låg ner. Bara för att jag inte lyckades hantera min frustration. Jag kände efteråt: "Varför gjorde jag det? Varför är jag inte bättre på att hantera min frustration?". Då blir det att man lär sig att jag inte kan göra så nästa gång. Då får jag se till att hålla känslorna i schack.

- Det har jag också lärt mig under tiden i AIK, att här finns alla förutsättningar för att kunna utvecklas varje dag. Utmaningarna som man har i den här klubben är alltid inspirerande. Vi förväntas alltid att vinna oavsett vilket lag vi möter. Det är en fantastisk skola att få vara med om det. Jag är ju bara 21 år, liksom, och spelar i en klubb där supportertrycket är extremt högt. Kravet på att vinna är ännu högre. Det gör att när man en dag kanske ska ta ett steg upp någon gång att man är förberedd på det, att det inte kommer som en chock på samma sätt som en spelare från ett mittenlag i allsvenskan kanske skulle behöva uppleva.

Vad känner du när era supportrar sjunger att du är "Sveriges bästa målvakt"?
- Där håller jag nog ändå inte med. Den titeln får jag nog släppa över till den fantastiska målvaktsrepresentanten som vi har i AS Roma (Robin Olsen) just nu. Men om jag är allsvenskans bästa målvakt? Det är något jag strävar efter att vara men det är något som jag aldrig själv skulle säga att jag är. Oavsett om jag är det eller inte.

Varför?
- För att det är inte så jag fungerar. Jag överlåter tyckandet till andra och sen jobbar jag bara hårt för att hålla en så hög nivå som möjligt. 

Vad gör det med dig när supportrarna sjunger så?
- Jag känner bara en värme över att vi har ett bra stöd från våra supportrar, som försöker lyfta fram oss. Jag känner att det är ett kvitto på att jag jobbar rätt. För ett år sedan stod de inte och sjöng så, men nu gör de det. Det innebär att jag har tagit ett steg i rätt riktning. Att få AIK:s supportrar att sjunga sådana saker om en... det är inte lätt uppnått. Det kan jag säga. Men det är desto härligare när de sjunger det. AIK:s supportrar är väl de mest kräsna i landet, avslutar Linnér.

Torsdagens match mellan Östersund-AIK sänds på C More Fotboll och kan streamas på cmore.se. Sändningen startar klockan 18.30.

Publicerad 2018-11-01 kl 10:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons