Helgens måste
Lösa en massa praktiskt som släpar efter. En helg utan arbete med allsvenskan ger en del ledig tid.
Helgens avstå
Uteaktiviteter om inte någon slår på värmen. Dessutom klarar jag inte av att ens läsa om playoff till Premier League. Kan alla fyra lag förlora?
Veckans Robin Hood
När Blåvitt spelade i Champions League år efter år tidigt 90-tal och kunde värva friskt så ville DN-skribenter att klubben skulle dela med sig av stålarna. Nu blåser liknande vindar i Schweiz, där Basel precis tagit hem ligan för åttonde året i rad. Schweiziska ligans vd Claudius Schaefer berättar att man tagit upp fördelning av pengar från Europaspel till alla klubbar, men frågan dog även om Schaefer tror att den kommer att återkomma.
Veckans visselblåsare
I Der Spiegel kallas han John och det är han som överlämnat dokument, material och avtal som motsvarar en halv miljon biblar och som rör olika affärer i fotbollsvärlden. Med det materialet har medier runt om i Europa skakat om fotbollsvärlden. Allt från Zlatans målbonusar i Manchester United till Mino Raiolas 400 miljoner i vinst på Paul Pogbas flytt från Juventus till Manchester United. Fascinerande och som journalist blir jag avundsjuk på den inblicken. Finns det en John i Sverige? Kontakta mig: olof.lundh@tv4.se.
Veckans brist på insyn
Svenska Fotbollförbundet följer inte Fifa:s regelverk gällande offentliggörande av agentarvoden. Nu aviserar dock förbundet att man ska inför nya regler kring agenter, vilket tydligen visat sig vara ett måste. Bara att hoppas att parterna följer det. Även utomlands finns strömningar i riktning mot att man vill reglera mer, i Italien är det agenter som driver på.
Veckans siffra
89,1. AIK:s intäkter för försäljningen av Alexander Isak och Ebenezer Ofori var 89,1 miljoner kronor. Klubbens kvartalsrapport gav egentligen ingen riktig insyn i vad klubben fått för Isak, inte mer än att det minst var en resultateffekt på 70 miljoner kronor och att det kan komma mer. Klart är att man pröjsat agenter och att Isak själv hade en del i transfern (talas om tio procent upp till 50 miljoner kronor) men ännu har slutsiffran inte kommit fram.
Veckans journalistik
Dan Josefssons arbete för SVT i Kevin-fallet. Oavsett om pojkarna är skyldiga eller ej måste det vara fel att de inte har några juridiska biträden som kan ta tillvara deras intressen. Tror inte det hade kunnat hända på Östermalm, som Daniel Suhonen tar upp i Expressen.
Veckans Fifa-turer I
Gianni Infantino valdes som Fifa-president efter löften om öppenhet, demokrati och reformer. Verkligheten är en annan, vilket är tydligt när man följer rapporteringen från veckans Fifa-kongress. Kanske är det maktkamper? Kanske är Infantino inte sanningsenlig? Kanske är det omöjligt att reformera Fifa? Oavsett, det är rätt ledsamt att se en internationell organisation som är dysfunktionell.
Veckans upprörda jakt på nykomlingen
AFC Eskilstuna upprör de flesta fotbollssupportar i Sverige. Fotbollskanalen och många andra medier har både fått påtryckningar och tips för att granska klubb som är Alex Ryssholms skapelse. Under veckan har Fotbollskanalen belyst allt från skulderna hos kronofogden till att man har ett relativt dyrt medlemskap och rösträtt först efter ett års medlemskap samt att Ryssholm väljs på tio år (alla artiklar via länken). Okej för att det provocerar och att det ska granskas och ifrågasättas, men ännu har jag inte sett att Ryssholm bryter mot några regler. Han letar kryphål och det är bra att det bevakas, men en del är kanske också en form av utveckling. Naturligtvis handlar det om makten och var den ska finnas och för mig är det givet att svensk idrott måste gå mot en digitalisering av demokratin. Det är 2017 och det går givetvis att lösa och se till att fler deltar i årsmöten, val av styrelse och är med och kontrollerar vad som sker. För alla vill väl ha en bättre fungerande demokrati? Förstår dock inte alls det hat som väller ut mot AFC och dess supportrar. Varför? Det var liknande kring Östersund när klubben tog cupen. Det är hån mot lasershowen, kultursatsningen är bara show och ordförande Daniel Kindberg bygger klubben via konstiga affärer via kopplingar till Östersundhem där han är vd. Naturligtvis ska det granskas, men det måste gå att göra på ett annat sätt än som vi hittills gjort. Eller måste alla klubbar ha en hundraårig historia och göra som vi alltid gjort? Det är dessutom förbannat naivt att tro att ÖFK är den enda fotbollsklubb som fått stöd av sin kommun och där någon gubbe i spetsen drar i olika trådar för att få sponsring. Ta bara Landskrona Bois (15:e plats i maratontabellen och 102 år gammal) som har Landskrona Stad som en huvudpartner och HSB (där förre Bois-basen Kenneth Håkansson länge var vd) är en ytterligare. Håkansson är nu styrelseordförande i kommunala Landskronahem som är guldpartner i Bois. Så här ser det ut på de flesta ställen i landet.
Veckans rapport
I veckan kom en en rapport med det något byråkratiska namnet ”Statens idrottspolitiska mål” och Idrottens Affärers Dan Persson har läst den och påvisar att det finns en hel del problem. Man kan samtidigt passa på att läsa Fotbollskanalens artiklar om klubbdöden i svensk fotboll. I en värld som förändras snabbt gäller det att idrotten hänger med för att inte tappa för många utövare.
Veckans mejl
Efter att Crespo Kamara i min poddintervju uppgav att hans flytt till Malaga stoppades då Örebros riskkapitalbolag ville ha bättre betalt, så reagerade ÖSK och förnekade i Nerikes Allehanda och dessutom fick jag ett mejl:
Hej!
Uppgifterna i artikeln angående Crespo stämmer inte – se https://www.fotbollskanalen.se/lundhs-podcast/kamara-om-att-riskkapitalister-stoppade-la-liga-flytt-de-trodde-man-kunde-fa-m/ Malaga hade flera hundra miljoner i skulder och ÖSK rekommenderades att inte göra affärer med den klubben, eftersom man inte kunde räkna med att de gjorde rätt för sig. De la enligt uppgift heller inget konkret bud. Det var ÖSK, inte Spelarinvest, som sa nej till det låga bud som las av annan klubb, allt enligt uppgifter som fanns att ta del av från flera källor vid den tiden.
Mvh
Göran Wickström
Engagerad medlem i ÖSK
Naturligtvis kommer Örebro SK förneka att riskkapitalisterna hade något inflytande, för det hade varit ett brott mot reglerna. Man kan konstatera att uppgifterna står rakt emot varandra.
Veckans försiktiga satsning
Telia testar marknaden för sport i Finland med att betala runt 230 miljoner kronor om året för finsk hockey. Det tidigare svenska telemonopolet är långt efter sin brittiska motsvarighet,British Telecom, som just nu ligger på åtta miljarder kronor årligen i kostnader för rättigheter.
Veckans Fifa-turer II
Thomas Bodström valdes i veckan till en toppost i Fifa. Han blir ordförande i nämnden som hanterar överklaganden och i perspektivet att han är jurist, tidigare fotbollsspelare som varit ordförande i Boo FF och dessutom jobbat internationellt är han perfekt. Ändå skaver det lite i att han inte vet hur han rekommenderats till uppdraget och lägg till hanterandet av styrelseplatsen i skandalbolaget Allra så känns det inte klockrent. Men Bodström får en chans att göra skillnad, hoppas han gör det och avstår överdrivna arvoden, limousin-färder och annat som följer med uppdraget.
Veckans depp
Leyton Orient åkte ur det engelska ligasystemet och det är ett sorgligt haveri som ligger bakom och konkursen hotar, och det är deppigt att se filmen om förfallet.
Även Blackburn Rovers har befunnit sig i fritt fall sedan de indiska kycklingföretagarna Venkys tog över klubben. För drygt 20 år sedan vann man Premier League, men nu väntar League One och en osäker framtid. Naturligtvis måste man försöka skydda klubbar mot risiga ägare, men för mig är det ingen garanti att medlemsstyrda klubbar har koll på ekonomin. Svårt att stoppa vanskötsel och att folk skor sig på klubbar oavsett organisation, men det bästa är när demokratin fungerar i en medlemsstyrd förening.
Veckans säljare
Bundesliga jobbar hårt på att sälja in sig i USA.
Veckans icke-arbetsgivare
Sedan tidigare har Gustav Gelin i ETC skildrat de tuffa förhållandena som gäller för matbuden i Stockholm. Nu har Breakits Erik Wisterberg cyklat ut med mat för Uber Eats i ett par veckor. 39 spänn i timmen, före skatt. Det var sedan tidigare slutbeställt, och hoppas att fler hakar på. Värsta är att det är familjerna Stenbeck och Wallenberg som direkt eller indirekt är ägare i en del av bolagen.
Veckans Leeds United
Ännu mest frågetecken kring Leeds United efter att säsongen avslutats. Deppigt besked för alla Leeds-fans i Sverige, klubben ratar den nya ligaappen där utländska fans ska kunna se alla matcher. Kodden! Klart även att MTG förlängt avtalet kring Championship till 2022 och det skulle inte förvåna om Leeds är kvar där även då.
Veckans låt
”Wild Child” – Henrik Berggren.
Veckans podd
Hammarbys tränare Jakob Michelsen talar bland annat om vad som skiljer danska tränare från svenska, om Mats Jingblads jobb med truppen, om 08-derbyna är bra eller dåliga och när klubben når Europa. Sedan tidigare finns närmare 150 poddintervjuer via länken här.
Veckans citat
”Antingen har de inte hört min intervju i sin helhet eller har de tolkat den som fan läser bibeln och plötsligt agerar Edman och Lindström som sämre versioner av engelska tabloid-journalister som spekulerar och insinuerar å det grövsta.”
Visst saknar man Henrik Rydström i den mediala hetluften. Här reagerar han på Erik Edman och Mattias Lindströms kritik efter KFF-legendarens intervju med mig i C More. Är helt med Rydström här och fattar inte varför ingen ska kunna säga något. Tystnaden i svensk fotboll är så negativ. Något stämmer inte i Kalmar FF. Dessutom så var Henrik Rydström i det närmaste FN-diplomat i den intervjun. Kom igen, Edman och Lindström – reagera på något riktigt och viktigt.