Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Blåvitt borde försöka starta om verksamheten

När datorn krånglar är ett givet trick att starta om den.
Kan det funka i fotbollens värld?
Blåvitt och Elfsborg hade behövt en omstart - nu är det svårt att få verksamheten att lyfta.

Spelaruppror i Blåvitt mot sportchefen Mats Gren. I Elfsborg vill spelarna sparka Magnus Haglund. I Kalmar FF vill en majoritet av lirarna att Peter Swärdh ska befrias från sitt uppdrag. Ja, det är mycket missnöje.

Naturligtvis är det inte konstigt att det kokar över lättare i fotbollsklubbar i ett tidevarv där vi alla har mer fokus på oss själva. Om klubben inte satsar rejält så får jag sämre möjligheter att lyckas och då är chansen mindre att jag får ta det där klivet ut i Europa.

Naturligtvis är det trist att allt är anonymt, för det är lätt för Magnus Haglund och Mats Gren att låtsas om som inget har hänt, men vi har ingen öppenhet i svensk fotboll. Herregud, Henrik Rydström svarar på en fråga om vem som har ansvar för ett lags prestationer och det tolkas som han hugger huvudet av Swärdh.

ANNONS

Givetvis hade det varit bättre om några ur Elfsborgs och Blåvitts trupp haft kurage nog att kliva fram och berätta om missnöjet. Men det är förståeligt att man inte gör så med tanke på att vanan inte finns och som journalist får man välja väg.

Minns när Fotbollskanalen var i kontakt med 24 av 28 spelare som Håkan Ericson använt i U21-landslaget 2012 varav en stor majoritet var kritiska till förbundskaptenen. Ska man publicera eller ej? Ja, vi publicerade men fick kritik för att det var anonymt och kanske inte sant.

Om man har tillräckligt många spelare och känner att det inte bara två, tre missnöjda spelare som inte får vara med så är det självklart att publicera. Sedan får alla intresserade bedöma huruvida spelarna har rätt eller inte och om det finns fog för kritiken.

I fallet Blåvitt är känslan att klubben via stora satsningar, felrekryteringar och en hel del skiften på ledande poster hamnat i en negativ spiral med kass ekonomi. Den är i det närmaste omöjlig att bryta och behålla trovärdigheten som ett topplag.

ANNONS

Det bästa man kunde gjort hade varit att starta om verksamheten. Helt enkelt börja om, släppa en del av stjärnorna och meddela omvärlden att man bygger nytt med sikte på toppen om tre till fem år. Inser det svåra att hålla sponsorer och supportrar på tå med ett sådant budskap.

Samtidigt kan man undra om det är bättre att hålla på så här? Visst, det är väl kul att locka med Sebastian Larsson men var finns trovärdigheten i en sådan affär. Särskilt när halva truppen inklusive tränaren sitter på utgående kontrakt.

Det är direkt pinsamt med Jörgen Lennartsson som blev lovad en förlängning när han antydde att förbundskaptensjobbet fanns där och nu verkar klubben vela. Ja, det är inte så att Lennartsson med automatik är rätt man men man får hålla vad man lovat.

Sportchefen Mats Gren har ingen lätt uppgift. Att leda en klubb som saknar klubbdirektör och dessutom saknar pengar och samtidigt mönstra ett starkt lag. Han är ingen trollkarl, och dessutom en rätt kantig person och det är klart att agentarvodena sticker i ögonen hos många.

ANNONS

Överhuvudtaget verkar Blåvitt sakna en tillräckligt stark ledning. Frank Andersson hanterade Gunnilse, men Blåvitt är ett helt annat djur att försöka tämja. Okej för att Andersson kan lägga många timmar men det handlar om kvalitet på ledarskap, inte kvantitet.

Nej, Blåvitt behöver starta om. Hur? Lättare sagt än gjort givetvis och efter haveriet med Kamratgården under den förra styrelsen så gled man tillbaka till den gamla modellen med en kommunalt starkt engagerad ordförande. Det funkar inte lika bra 2017.

Önskar att det fanns en kraftfull ledare att peka på, för svensk fotboll behöver ett starkt Blåvitt. Kampen mellan Stockholm, Göteborg och Skåne har varit bra för svensk klubbfotboll och bidragit till att intresset vuxit. Därför har valberedningen mycket att göra.

På kort sikt borde man kalla till medlemsmöte och ge en klar bild av vad som händer. Just det här att en medlemsstyrd förening kör i diket gång på gång är ett tecken på att misskötsel inte alltid handlar om hur man är organiserad. För annars borde inte det här ske, eller?

ANNONS

I Elfsborg har Magnus Haglund en uppförsbacke i spelartruppen, men han har backning av de som bestämmer: Bosse Johansson och Stefan Andreasson. De är hans kille och det skulle förvåna om de sparkade honom, trots missnöje.

Däremot är det en aning obegåvat av Magnus Haglund att låtsas som ingenting. Varför är det så farligt att bekräfta läget? Det är knappast första gången delar av en arbetsplats vänder sig mot chefen. Att erkänna det är väl mer av en styrka än svaghet, och säga att man jobbar på det hela.

Att leda en elitklubb innebär en rad av tuffa beslut. Så det är inte särskilt konstigt om en hel del vänder sig emot chefen. De är knappast där för att forma en vänskap för resten av livet, det handlar om att försöka prestera på planen 30 tillfällen under säsongen.

Haglund behöver med tanke på Elfsborgs material få spelarna att jobba ihop och med honom för att kunna överträffa målen. Kanske måste han ändra på sin inställning? Sitt ledarskap? För han har tidigare disponerat spelare av en helt annan kaliber. Lägg till att han då hade Peter Wettergren vid sin sida.

ANNONS

Att just inse vad man behöver bredvid sig för att bli bättre som tränare eller sportchef är kanske det viktigaste som finns. Att se egna brister. Träffade nyligen en landslagsman som påpekade att Lasse Lagerbäcks största miss var att han inte insåg vad han tappade i mänsklighet när Tommy Söderberg slutade.

Peter Swärdh, då? Ja, där har Kalmar-ledningen gång på gång gett honom förtroende trots stort missnöje i omklädningsrummet. Hur många chanser ska man få? Upp till Kalmar FF:s styrelse, men de vet att respass ur allsvenskan innebär konkurshot. Omstart, månne?

Helgens...

Helgens måste
Lösa en massa praktiskt som släpar efter. En helg utan arbete med allsvenskan ger en del ledig tid.

Helgens avstå
Uteaktiviteter om inte någon slår på värmen. Dessutom klarar jag inte av att ens läsa om playoff till Premier League. Kan alla fyra lag förlora?

Veckans Robin Hood
När Blåvitt spelade i Champions League år efter år tidigt 90-tal och kunde värva friskt så ville DN-skribenter att klubben skulle dela med sig av stålarna. Nu blåser liknande vindar i Schweiz, där Basel precis tagit hem ligan för åttonde året i rad. Schweiziska ligans vd Claudius Schaefer berättar att man tagit upp fördelning av pengar från Europaspel till alla klubbar, men frågan dog även om Schaefer tror att den kommer att återkomma.

Veckans visselblåsare
I Der Spiegel kallas han John och det är han som överlämnat dokument, material och avtal som motsvarar en halv miljon biblar och som rör olika affärer i fotbollsvärlden. Med det materialet har medier runt om i Europa skakat om fotbollsvärlden. Allt från Zlatans målbonusar i Manchester United till Mino Raiolas 400 miljoner i vinst på Paul Pogbas flytt från Juventus till Manchester United. Fascinerande och som journalist blir jag avundsjuk på den inblicken. Finns det en John i Sverige? Kontakta mig: olof.lundh@tv4.se.

Veckans brist på insyn
Svenska Fotbollförbundet
följer inte Fifa:s regelverk gällande offentliggörande av agentarvoden. Nu aviserar dock förbundet att man ska inför nya regler kring agenter, vilket tydligen visat sig vara ett måste.  Bara att hoppas att parterna följer det. Även utomlands finns strömningar i riktning mot att man vill reglera mer, i Italien är det agenter som driver på. 

Veckans siffra
89,1. AIK:s intäkter för försäljningen av Alexander Isak och Ebenezer Ofori var 89,1 miljoner kronor. Klubbens kvartalsrapport gav egentligen ingen riktig insyn i vad klubben fått för Isak, inte mer än att det minst var en resultateffekt på 70 miljoner kronor och att det kan komma mer. Klart är att man pröjsat agenter och att Isak själv hade en del i transfern (talas om tio procent upp till 50 miljoner kronor) men ännu har slutsiffran inte kommit fram. 

Veckans journalistik
Dan Josefssons
arbete för SVT i Kevin-fallet. Oavsett om pojkarna är skyldiga eller ej måste det vara fel att de inte har några juridiska biträden som kan ta tillvara deras intressen. Tror inte det hade kunnat hända på Östermalm, som Daniel Suhonen tar upp i Expressen.

Veckans Fifa-turer I
Gianni Infantino
valdes som Fifa-president efter löften om öppenhet, demokrati och reformer. Verkligheten är en annan, vilket är tydligt när man följer rapporteringen från veckans Fifa-kongress. Kanske är det maktkamper? Kanske är Infantino inte sanningsenlig? Kanske är det omöjligt att reformera Fifa? Oavsett, det är rätt ledsamt att se en internationell organisation som är dysfunktionell.

Veckans upprörda jakt på nykomlingen
AFC Eskilstuna
upprör de flesta fotbollssupportar i Sverige. Fotbollskanalen och många andra medier har både fått påtryckningar och tips för att granska klubb som är Alex Ryssholms skapelse. Under veckan har Fotbollskanalen belyst allt från skulderna hos kronofogden till att man har ett relativt dyrt medlemskap och rösträtt först efter ett års medlemskap samt att Ryssholm väljs på tio år (alla artiklar via länken). Okej för att det provocerar och att det ska granskas och ifrågasättas, men ännu har jag inte sett att Ryssholm bryter mot några regler. Han letar kryphål och det är bra att det bevakas, men en del är kanske också en form av utveckling. Naturligtvis handlar det om makten och var den ska finnas och för mig är det givet att svensk idrott måste gå mot en digitalisering av demokratin. Det är 2017 och det går givetvis att lösa och se till att fler deltar i årsmöten, val av styrelse och är med och kontrollerar vad som sker. För alla vill väl ha en bättre fungerande demokrati? Förstår dock inte alls det hat som väller ut mot AFC och dess supportrar. Varför? Det var liknande kring Östersund när klubben tog cupen. Det är hån mot lasershowen, kultursatsningen är bara show och ordförande Daniel Kindberg bygger klubben via konstiga affärer via kopplingar till Östersundhem där han är vd. Naturligtvis ska det granskas, men det måste gå att göra på ett annat sätt än som vi hittills gjort. Eller måste alla klubbar ha en hundraårig historia och göra som vi alltid gjort? Det är dessutom förbannat naivt att tro att ÖFK är den enda fotbollsklubb som fått stöd av sin kommun och där någon gubbe i spetsen drar i olika trådar för att få sponsring. Ta bara Landskrona Bois (15:e plats i maratontabellen och 102 år gammal) som har Landskrona Stad som en huvudpartner och HSB (där förre Bois-basen Kenneth Håkansson länge var vd) är en ytterligare. Håkansson är nu styrelseordförande i kommunala Landskronahem som är guldpartner i Bois. Så här ser det ut på de flesta ställen i landet.

Veckans rapport
I veckan kom en en rapport med det något byråkratiska namnet ”Statens idrottspolitiska mål” och Idrottens Affärers Dan Persson har läst den och påvisar att det finns en hel del problem. Man kan samtidigt passa på att läsa Fotbollskanalens artiklar om klubbdöden i svensk fotboll. I en värld som förändras snabbt gäller det att idrotten hänger med för att inte tappa för många utövare.

Veckans mejl
Efter att Crespo Kamara i min poddintervju uppgav att hans flytt till Malaga stoppades då Örebros riskkapitalbolag ville ha bättre betalt, så reagerade ÖSK och förnekade i Nerikes Allehanda och dessutom fick jag ett mejl: 

Hej!

Uppgifterna i artikeln angående Crespo stämmer inte – se https://www.fotbollskanalen.se/lundhs-podcast/kamara-om-att-riskkapitalister-stoppade-la-liga-flytt-de-trodde-man-kunde-fa-m/ Malaga hade flera hundra miljoner i skulder och ÖSK rekommenderades att inte göra affärer med den klubben, eftersom man inte kunde räkna med att de gjorde rätt för sig.  De la enligt uppgift heller inget konkret bud. Det var ÖSK, inte Spelarinvest, som sa nej till det låga bud som las av annan klubb, allt enligt uppgifter som fanns att ta del av från flera källor vid den tiden.

Mvh

Göran Wickström

Engagerad medlem i ÖSK

Naturligtvis kommer Örebro SK förneka att riskkapitalisterna hade något inflytande, för det hade varit ett brott mot reglerna. Man kan konstatera att uppgifterna står rakt emot varandra.

Veckans försiktiga satsning
Telia
testar marknaden för sport i Finland med att betala runt 230 miljoner kronor om året för finsk hockey. Det tidigare svenska telemonopolet är långt efter sin brittiska motsvarighet,British Telecom, som just nu ligger på åtta miljarder kronor årligen i kostnader för rättigheter.

Veckans Fifa-turer II
Thomas Bodström
valdes i veckan till en toppost i Fifa. Han blir ordförande i nämnden som hanterar överklaganden och i perspektivet att han är jurist, tidigare fotbollsspelare som varit ordförande i Boo FF och dessutom jobbat internationellt är han perfekt. Ändå skaver det lite i att han inte vet hur han rekommenderats till uppdraget och lägg till hanterandet av styrelseplatsen i skandalbolaget Allra så känns det inte klockrent. Men Bodström får en chans att göra skillnad, hoppas han gör det och avstår överdrivna arvoden, limousin-färder och annat som följer med uppdraget.

Veckans depp
Leyton Orient
åkte ur det engelska ligasystemet och det är ett sorgligt haveri som ligger bakom och konkursen hotar, och det är deppigt att se filmen om förfallet.

Även Blackburn Rovers har befunnit sig i fritt fall sedan de indiska kycklingföretagarna Venkys tog över klubben. För drygt 20 år sedan vann man Premier League, men nu väntar League One och en osäker framtid. Naturligtvis måste man försöka skydda klubbar mot risiga ägare, men för mig är det ingen garanti att medlemsstyrda klubbar har koll på ekonomin. Svårt att stoppa vanskötsel och att folk skor sig på klubbar oavsett organisation, men det bästa är när demokratin fungerar i en medlemsstyrd förening.

Veckans säljare
Bundesliga
jobbar hårt på att sälja in sig i USA.

Veckans icke-arbetsgivare
Sedan tidigare har Gustav Gelin i ETC skildrat de tuffa förhållandena som gäller för matbuden i Stockholm.  Nu har Breakits Erik Wisterberg cyklat ut med mat för Uber Eats i ett par veckor. 39 spänn i timmen, före skatt. Det var sedan tidigare slutbeställt, och hoppas att fler hakar på. Värsta är att det är familjerna Stenbeck och Wallenberg som direkt eller indirekt är ägare i en del av bolagen.

Veckans Leeds United
Ännu mest frågetecken kring Leeds United efter att säsongen avslutats. Deppigt besked för alla Leeds-fans i Sverige, klubben ratar den nya ligaappen där utländska fans ska kunna se alla matcher. Kodden! Klart även att MTG förlängt avtalet kring Championship till 2022 och det skulle inte förvåna om Leeds är kvar där även då.

Veckans låt
”Wild Child” – Henrik Berggren.

Veckans podd
Hammarbys
tränare Jakob Michelsen talar bland annat om vad som skiljer danska tränare från svenska, om Mats Jingblads jobb med truppen, om 08-derbyna är bra eller dåliga och när klubben når Europa. Sedan tidigare finns närmare 150 poddintervjuer via länken här.

Veckans citat
Antingen har de inte hört min intervju i sin helhet eller har de tolkat den som fan läser bibeln och plötsligt agerar Edman och Lindström som sämre versioner av engelska tabloid-journalister som spekulerar och insinuerar å det grövsta.”

 

Visst saknar man Henrik Rydström i den mediala hetluften. Här reagerar han på Erik Edman och Mattias Lindströms kritik efter KFF-legendarens intervju med mig i C More. Är helt med Rydström här och fattar inte varför ingen ska kunna säga något. Tystnaden i svensk fotboll är så negativ. Något stämmer inte i Kalmar FF. Dessutom så var Henrik Rydström i det närmaste FN-diplomat i den intervjun. Kom igen, Edman och Lindström – reagera på något riktigt och viktigt.

Publicerad 2017-05-12 kl 17:47
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto