Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
10å

Lundh och andra experter om Sverige: "Det kan gå riktigt jävla bra"

FotbollDirekts expertpanel med Robert Laul (Sportbladet), Olof Lundh (Fotbollskanalen), Pelle Blohm (Radiosporten) och Niklas Holmgren (Canal Plus) kommer under gruppspelet att återkomma med sin syn i olika frågor. De börjar med att syna Sverige.

Går Sverige vidare?

Laul: Ja, det gör vi. Oavgjort mot både Grekland, Spanien och seger mot Ryssland så är vi vidare. Man tittar mycket på vår bleka insats 2006, men kolla på 2004 när det var en fantastisk insats och kan Sverige hitta tillbaka till den nivån så kan vi gå till både semifinal och final.

Lundh: Jag tror att vi går vidare. Det är inte så mycket förväntningar på laget. Där blev det fel inför förra VM när alla sa att vi kan vinna alltihop. Jag tror det är bra att man inte har några förväntningar på sig.

Blohm: Jag har pendlat lite fram och tillbaka, men i nuläget tror jag inte att Sverige går vidare från gruppen. Sverige behöver ha alla spelare i toppform och det har inte Lagerbäck i nuläget.

Holmgren: Jag hoppas det, men jag tror det kan bli för tufft. Spanien och Ryssland blir svåra.

Vad är nyckeln för Sverige?

Laul: Att Sverige sätter en trygghet i försvarsspelet och gör en bra försvarsinsats mot Grekland så att det sprider sig ett lugn i laget. Så att man kan utnyttja den oerhörda anfallspotential som finns med Zlatan, Henke och Ljungberg. Kan man ge dem en trygghet att briljera där framme har Sverige en stor kapacitet. Men den tryggheten har inte funnits den sista tiden.

Lundh: Att vi är underdogs. Svenska landslag reser sig när man inte tror att det ska ske. Det är en klyscha, men precis som många andra klyshor är den sann.

Blohm: Nyckeln är att Sverige måste satsa på defensiven utan att tappa för mycket framåt. Med den backlinje Sverige har, har inte laget råd att satsa för offensivt med mittfältet. Jag hade egentligen velat ha en annan uppställning, där man spelar med två defensiva mittfältare för att avlasta backlinjen. Men det kommer ju inte hända.

Holmgren: Spela tight med ett bra lagspel. Sverige kan vara i nivå med lag som Spanien. Det som krävs är samma vanliga spel. Det vanliga svenska lagspelet med en tight defensiv.

Ska vi vara orolig över Sveriges backlinje?

Laul: Ja, det blir lite ommöbleringar när det viktigaste är att sätta en trygghet i laget. Då tänker jag inte bara på Edman utan också på Linderoth som jag inte tror kommer spela så mycket. Kan de sätta försvarsspelet och bra trygghet så kan Sverige kanske få ut max. De har spelat ihop så länge och med samma förbundskapten. Man ska inte underskatta möjligheterna att det kan gå riktigt jävla bra.

Lundh: Klart att vi ska vara. Det säger lite när man ville kalla in Teddy Lucic. Mellberg har sett bra ut i Aston Villa, Micke Nilsson har varit okej i Panathinaikos. Oron är att Petter Hansson inte varit lika bra och vem ska kliva in istället för Edman. Jag blir ännu mer orolig över att anfallsspelet blir lidande av att de är så dåliga i uppspelen.

Blohm: Om inte backarna får hjälp av mittfältet ska vi absolut vara oroliga. De måste få hjälp och kan inte lämnas ensamma. Dessutom saknar vi en passningsskicklig back och naturliga ytterbackar. Jag är orolig över Nilsson och Alexandersson, de ska ju inte spela där. Egentligen är inte Sverige ett lag som ska gå vidare. Å andra sidan är backlinjen ganska bra på det de gör. De är disciplinerade, lojala och jobbar bra i sitt zonspel.

Holmgren: Nej det finns ingen större anledning att tro det, så länge ingen skadar sig. Normalt sett har vi en bra backlinje.

Vem ska spela bredvid Zlatan?

Laul: Jag tycker och jag tror att Henke kommer göra det. Samtidigt tror jag att Sverige kommer rotera under EM. Jag tror inte att Zlatan kommer hålla för att spela alla matcher. Därför kommer det bli flera olika anfallspar.

Lundh: Helst hade jag velat se Rosenberg, men nu är han osäker med sitt knä. Elmander och Zlatan passar inte bra ihop. Men jag tror att Lagerbäck väljer Zlatan och Elmander.

Blohm: Om Zlatan är hel så ska han spela. Han har sett pigg ut både i Inter och i senaste genrepet. Bredvid honom vill jag se Henrik Larsson även om en del andra har sagt att han borde vara på mittfältet. Elmanders säsong har varit jobbig med skadan och den dåliga säsongen för Toulouse.

Holmgren: Henke. Han har respekt från de andra lagen. Vet inte hur det blir med Elmander, om han är frisk, men jag vill ändå se Zlatan och Henke.

Publicerad 2008-06-05 kl 13:44
Annons
Annons
Annons