POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Lundh om beskedet: "Förstår frustrationen - politikerna måste kliva in"

5:40

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

"De ska inte på båtsemester" - lyssna på SvFF:s Håkan Sjöstrand ovan.

Svensk fotboll är frustrerat och vill komma igång.
Men kritiken är lite missriktad, menar Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh.
- Det är fel att rikta ilskan mot FHM som bara följer det upplägg som vi valt i Sverige, säger han.

Under fredagen kom ett väntat besked efter mötet mellan Folkhälsomyndigheten, SvFF, RF, Sef och EFD. Fotbollen kommer att få vänta på klartecken att komma igång med seniormatcher, som just nu inte är tillåtna.

Här ger Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh sin syn på mötet. 

Fotbollen får vänta med grönt ljus kring att dra igång. Din spontana kommentar?
- Oerhört väntat besked om än trist för fotbollen. Tyvärr har fotbollen själva drivit upp förväntningarna med öppet brev och krav om besked och att man räknar med klartecken men FHM meddelade redan i förra veckan att beslut dröjer några veckor. 

Kan vi redan nu ge upp svenska cupen?
- Cupen är i farozonen och det handlar främst om att rädda allsvenskan som trots allt är viktigare ekonomiskt för klubbarna. Fortfarande lever en möjlig seriestart 14 juni och det måste man sikta på. Cupen slår framför allt mot fotbollsförbundet som sålt rättigheterna och behöver då kompensera om den ställs in. Redan har man ställt in cupen för damerna. För klubbar som riskerar konkurs är det viktigare med seriespel som kan ge intäkter från tv-bolag och spelbolag som är svensk fotbolls stora ekonomiska partners.

Svensk fotboll argumenterar för att fotbollen borde kunna få ett separat beslut och gå först i ledet, är det en rimlig åsikt? 
- Det går att förstå fotbollens frustration med yrkesförbudet och det är klubbar som balanserar på gränsen till konkurs, men det är fel att rikta ilskan mot FHM som bara följer det upplägg som vi valt i Sverige. Fotbollen ska gå via RF och när man öppet försökt runda RF och sätta tryck på FHM har man tyvärr skapat fler ovänner än vänner på vägen. Något som snarare gör det svårare för fotbollen att få klartecken. Svensk Elitfotboll (Sef) är en del av SvFF som är en del av RF men nu vill Sef ha besked av FHM, men så funkar inte Sverige. Om den professionella fotbollen vill ha annat besked får man söka stöd hos regeringen för att på så sätt få klartecken. Man kan notera att i de länder där fotbollen fått klartecken så har det meddelats av de styrande politikerna.

Vad tror du om allsvensk premiär den 14 juni?
- Det finns fortfarande en möjlighet även om det är svårt för klubbarna att veta när de ska varva upp och man vill hinna spela träningsmatcher.  

Många andra länder öppnar upp och det väntas bli spel snart, varför tar det så lång tid i Sverige?
- FHM ser uppenbarligen annorlunda på riskerna för ökad smittspridning. Sedan speglar det också att den professionella fotbollen i Sverige har lägre status än i länder som gett klartecken. Å andra sidan har vi sett att det är olika i grannländer. I Nederländerna, Frankrike och Belgien som gränsar till Tyskland har man blåst av ligaspelet samtidigt som Bundesliga går i gång i helgen. Det är svårt att hitta en röd tråd.

Publicerad 2020-05-15 kl 11:30

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto