POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Lundh om tingsrättens dom och ÖFK:s situation: "Tveksamt om klubben överlever"

Foto: Bildbyrån.

Daniel Kindberg döms till fängelse av tingsrätten och ett redan pressat ÖFK ska böta en halv miljon.
Fotbollskanalens Olof Lundh är frågande till klubbens framtid.
- Det är tveksamt om klubben överlever, säger han.

På tisdagen kom domen mot Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersunds FK, i det uppmärksammade ekobrottsmålet. Kindberg döms för bland annat grovt trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott till fängelse i tre år. Kindberg får dessutom näringsförbud i fem år.

Fotbollskanalens Olof Lundh säger så här om beskedet:

- Det känns rimligt sett till vad som om fram under rättegången. Det var alldeles för många tveksamheter kring hur det här gått till, en del förhör som knappast talade till ÖFK-basens fördel och dessutom hade Kindberg erkänt under förhör. Åklagaren fick till en tydlig berättelse med ett bakomliggande motiv i den ekonomiskt pressade klubben och det har gått hem hos rätten, även om det inte blev fyra års fängelse utan tre år. Fast det här är inte över än, det kommer givetvis att överklagas och i hovrätten är det bara jurister och då är det möjligt att strategin från Kindberg och hans advokat funkar bättre. Det handlar helt enkelt om att peka på att åklagaren har bevisbördan och att de många oklarheterna.

Även Östersunds FK påverkas av domen. Klubbens helägda driftsbolag Driftaren AB har nämligen fått en bot på 500 000 kronor. En tung smäll för en klubb som redan kämpar för överlevnad till följd av den akuta ekonomiska situationen.

- Varenda krona är tuff för ÖFK i det här utsatta läget. Över klubben svävar hotet om att behöva betala hela eller delar av bötesbeloppet på 40 miljoner kronor till spanska Huesca. Lägg till en oerhört pressad ekonomi med en klubb som är beroende av snabbt miljonstöd för att överleva. Det blir en kamp mot klockan för att dels undvika nedflyttning i brist på elitlicens på grund av dålig ekonomi, dels att undvika konkurs. Man har dessutom svårt att få ut max vid spelarförsäljningar när man är så pressat och där höga spelarlöner gör trycket hårt. Det är tveksamt om klubben överlever, säger Lundh.

Hur påverkar det här bilden av ÖFK:s framgångssaga?
-
Givetvis påverkar det bilden och det hade det gjort oavsett dom. Så här i efterhand är det lätt att undra om kultursatsningen och HBTQ-certifiering var en kuliss för att Daniel Kindberg skulle dölja vad som skedde. Sedan var det ändå en otrolig prestation som Graham Potter gjorde och där han tog spelare som ofta ratats av andra och gjorde dem till toppspelare. Det var knappast så att ÖFK värvade färdiga och etablerade spelare.

SvFF:s styrelse har nu föreslagit till repskapet att disciplinnämnden ska ta hand om liknande frågor i framtiden, inte repskapet. Bra eller dåligt?
- Det är bra. Det valhänta hanterande av fotbollsförbundet har visat att man inte alls haft någon förberedelse för detta och man behöver gå igenom regelverket. Att SvFF inte anmälde i tid så att det eventuella brottet av ÖFK preskriberats är ett underkännande men samtidigt får man se det som en nödvändig och nyttig läxa.

Publicerad 2019-11-05 kl 12:07
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå