Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lundh tippar allsvenskan - AIK, Häcken, Åtvidaberg och Örebro

På lördag är det premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan slutar.
Här är tipsen för AIK, Häcken, Åtvidaberg och Örebro.

AIK

Vad kommer att göra fansen glada?
Publiktrycket under Råsundas sista säsong. Visst, det är fansen delaktiga i men inramningen på Nationalarenan kommer att bli en häftig del av allsvenskan.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Ingen medalj den sista säsongen på Råsunda – och avsaknaden av ”the Banguras” målfabrikation, trots Celso Borges.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Mittbackarna Alexander Milosevic och Niklas Backman har bägge dragit till sig stort intresse efter imponerande insatser, och en försäljning kan ge rejält klirr eftersom de sitter på långa kontrakt. Möjligen även Ivan Turina.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Definitivt en anfallare och möjligen en mittback om man säljer någon av de givna. AIK:s stora problem kommer att vara bristen på målskyttar, även om man höll ut i höstas så stod de för många poänggivande mål som gav drag över hösten.

Hur säkert sitter tränaren?
Ingen är egentligen säker i AIK, för det blåser snabbt upp till storm. Andreas Alm gjorde en stark första säsong och ser ut att kunna hantera spelargruppen och fansen med sin distinkta ledarstil.

Hur går det för laget?
Försvarsmässigt finns det få lag som kan mäta sig med AIK, där man har högsta klass i mål och i backlinjen och dessutom några okej alternativ. Så det kommer inte att brista defensivt eftersom man även sliter på mittfältet och hjälper till att täta. Däremot har AIK tappat överraskningsmomentet från i fjol då få trodde på laget, och offensivt har man inte samma arsenal som importerna från Sierra Leone bidrog till. Okej för att Celso Borges som var stor i Norge men han har inte kommit in i laget och de andra unga talangerna går det inte att sätta så stor hopp till. Konkurrensen om medaljerna är på en annan nivå under 2012 och det blir ett mindre prövoår för AIK som hamnar på 6:e plats.

IN: Lalawélé Atakora (Liberty Togo), Edward Owusu (Brommapojkarna), Al Hassan "Crespo" Kamara (FC Kallon), Pontus Engblom (GIF Sundsvall, åter från lån), Celso Borges (Fredrikstad).

UT
: Kenny Pavey (klubb ej klar), Yussuf Saleh (Syrianska), Christoffer Eriksson (Degerfors IF), Kevin Walker (Gif Sundsvall), Antonio Flavio (Nanchang Hengyuan), Admir Catovic (Assyriska).

Häcken

Vad kommer att göra fansen glada?
Värvningen av Andreas Drugge. En revanschsugen nummer tio kan få speltid nog för att leverera kvalitet.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att en av allsvenskans mest välskötta och rika klubbar inte kan dra till sig ännu bättre spelare för att utmana i den yttersta toppen.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Är det Waris Majeeds år? Är nog tveksamt, men i så fall kan Ghanas landslagsman dra till sig bud. Annars sålde man de hetaste i augusti i fjol.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En anfallare? De senaste två säsongerna har Mathias Ranégie stått för 30 mål och han är inte ersatt till fullo.

Hur säkert sitter tränaren?
Peter Gerhardsson
har gjort ett fenomenalt jobb med Hisingslaget och det handlar mer om att Häcken ska hålla fast honom när större klubbar än Hammarby drar i honom.

Hur går det för laget?
Onekligen är det lätt att stirra sig blind på att Ranégie och John Chibuike försvann men Häcken har fyllt på i varje fall mittfältet tillräckligt och poängkungen René Makondele är ju kvar. Frågan är ändå vem som ska stå för målen när Häcken håller spelet uppe? Och hur ska man hantera en del skador, som Bjurström? Peter Gerhardssons lag håller troligen samma klass som i fjol men problemet är att rätt många andra klivit fram och det blir trängre och tuffare på övre halvan. Då saknar Häcken en riktig ledare som kan gå i bräschen för laget när det tar emot. Laget kan slå alla på en bra dag men helheten räcker bara till 8:e plats.

IN: Andreas Drugge (IFK Göteborg), Eddie Hernandez (Platense, lån), Martin Ericsson (Elfsborg, lån), Joel Johansson (Elfsborg, lån)

UT: Peter Nyström (Halmstad), Maranho (Cruzeiro).

Åtvidaberg

Vad kommer att göra fansen glada?
Att Kopparvallen blivit utsatt för kosmetisk kirurgi och fått ett rejält lyft och att det blir rejält med poäng inför fansen där.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Egentligen inget eftersom ÅFF spelar allsvenskt och trotsar idrottens naturlagar, men det är klart att man kommer att gnälla över efter försvar som inte håller till hundra.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Fråga istället vilken spelare som är intressant för svenska klubbar? Egentligen ingen, av någon anledning (dåliga spelare och/eller för höga priser?) så säljer inte ÅFF vidare spelare. Om Magnus Eriksson fortsätter stänka dit mål så kan han bli aktuell för en försäljning.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Osäkert om backarna håller kvaliteten som allsvenskan kräver och det är där man kan behöva förstärka om man vill hänga kvar.

Hur säkert sitter tränaren?
Andreas Thomsson
borde inte behöva vara orolig. Inte nog med att han i det närmaste räddade kvar klubben i allsvenskan hösten 2010 så plockade han upp den direkt igen – och det efter en imponerande säsong.

Hur går det för laget?
Ett slumpmål räddade Gefle till allsvenskt kval på Åtvidabergs bekostnad hösten 2010, men klubben bröt ihop och kom igen. Efter en stark säsong i superettan så vann man serien efter att offensiven stått för två mål per match. Annat i allsvenskan men det finns rejält med erfarenhet från 2010 kvar i ÅFF och hemma på konstgräset är man ruggigt starkt – 37 poäng av 45 möjliga och 39-11 i målskillnad – och där kommer Thomsson o Co ta många poäng sett till att den förre Kalmar-liraren fått laget att spela precis efter sina resurser. Visst, det blir kamp hela året men det blir en 14:e plats och allsvenskt kval.

IN: Petrit Zhubi (Trollhättan), Tom Pettersson (Trollhätan), Mattias Mete (Västerås), Tobias Nilsson (Falkenberg), Alain Olle Olle (Stabaek), Allan Olesen (Mariehamn), Emmanuel Dogbe (Medeama).
UT: Haris Radetinac (Mjällby).

Örebro SK

Vad kommer att göra fansen glada?
Tobias Grahn.
En klasspelare som kommer att vara sugen på att visa alla som dömt ut honom att han kan spela – och för laget – och det kommer att synas.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att Sixten Boströms ombyggnad av ÖSK tar tid. Många nya spelare har ersatt det numera flyktade medaljlaget och bygget sitter inte ihop direkt.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Är inte ÖSK rensat på sådana spelare efter det senaste årets åderlåtning? Emil Berger, möjligen, om han kan etablera sig?

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Mer tid, mer tålamod och möjligen en försvarare som kan täta till bakåt.

Hur säkert sitter tränaren?
Finländaren Boström erkänner nu att fjolåret var tufft med turbulens bland spelare som ville i väg. Annat nu när han får spelare som vill spela för ÖSK. Kommer ett gynna honom, och sett till hans jobb i klubben så vill man inte byta ut honom.

Hur går det för laget?
Det blir en ny prövning på Behrn Arena. Den stora omsättningen inför 2011 har följts upp av en ny stor omsättning och det som var klubbens ryggrad är försvunnen. Tufft för Boström o Co men det ser ljust ut framåt med Grahn, Daniel Bamberg, Peter Samuelsson, Valdet Rama och Marcus Astvald. Problemen ligger längre bak i planen och där finns inte kvalitet nog för att ta sig in på den övre halvan utan det handlar om att hänga kvar och sätta laget och ta avstamp från den 10:e plats som man bärgar i höst.

IN: Jonas Sandqvist (Ålesund), Christoffer Wiktorsson (Degerfors), Peter Samuelsson (Degerfors), Tomer Chencinski (Vasa), Armend Alimi (Istra), Daniel Bamberg (Haugesund), Tobias Grahn (Mjällby), Ilir Berisha (Pristina), Mohammed Saeid (Forward).


UT: John Alvbåge (IFK Göteborg), Fredrik Nordback (slutar), Erik Nilsson (Degerfors), Robin Staaf (Ängelholm), Magnus Kihlberg (klubb ej klar), Nordin Gerzic (IFK Göteborg).

Publicerad 2012-04-02 kl 15:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons