Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lundh tippar allsvenskan – Djurgården, Kalmar, Norrköping och Falkenberg

Foto: Scanpix

På söndag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur serien slutar.
Dags för Djurgården, Falkenberg, Kalmar och Norrköping

Djurgården

Vad kommer att göra fansen glada? 
Topptrion med Erton Fejzullahu, Amadou Jawo och Aleksandar Prijovic kan sätta skräck i en del motståndarförsvar om bara Pelle Olsson vågar släppa loss dem, och sett till att han har ett annat material än i Gefle så blir det en annan fotboll.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Även om det blir placeringar på den övre tabellhalvan under större delen av så är Djurgården en bra bit från första delen av 2000-talet då man dominerade svensk klubbfotboll med tre SM-guld och cuptitlar. Man vill se medaljer och dit är det en bra bit för en klubb som skickat i väg nästan 100 millar under sex, sju år.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Daniel Amartey och Erton Fejzullahu är givetvis bevakade och Djurgården kan behöva pengar så om de går starkt fram till sommaren så lär det inte vara långt bort med en försäljning.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Skulle man tappa antingen Amartey eller Fejzullahu så behöver man ersätta dem då man inte har den kvaliteten i truppen. Annars är ekonomin ett ständigt problem för Dif och det handlar om Bosman-spelare för att kunna värva.

Hur säkert sitter tränaren? 
Pelle Olsson måste få tid och sett till att det är polaren ”Super-Bo” Andersson är den som plockat in den förre Gefle-tränaren så lär det inte ske något i panik. Efter hög omsättning på många poster i klubben de senaste sex, sju åren behöver Dif kontinuitet.

Hur går det för laget?

Räkna med att det inte blir samma berg-och-dal-bana som på senare år utan att man kan ta vid från bygget som Per Mathias Högmo lämnade efter sig. Pelle Olsson är garanterat trygg i vad han kan och vad han vill och Djurgården kommer att återvända till en högre och jämnare nivå och största hotet är att tappa några av de bästa spelarna under sommaren. Dif kommer att kunna hota de bästa lagen men kommer inte räcka nog för att ta medalj utan det blir en 5:e plats.

Falkenberg

Vad kommer att göra fansen glada? 
Allsvenskt spel. Otto Martlers målvaktsspel.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 

En rad förluster. Inget fortsatt allsvenskt spel.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Sett till att succélaget Falkenberg inte bara blev av med tränaren utan även skyttekungen Victor Sköld och talangen Niclas Eliasson efter avancemanget så är det rätt tomt på heta alternativ.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 

En allsvensk spelare per lagdel? Nej, det lär inte ske och man måste respektera att klubben inte riskerar sin framtid på att värva. Kanske kan man låna in spelare i sommar.

Hur säkert sitter tränaren? 
Henrik Larsson har bara ett ettårskontrakt och hymlar inte om att han vill ut i Europa. Svårt att se honom stanna i klubben efter säsongen förutsatt att man trillar ur men under året finns det garanterat förståelse från ledningen att FFF lär ha det tufft och att det inte bara hänger på Larsson.

Hur går det för laget?

Hösten 2012 var Falkenberg nära att åka ur Superettan och nye tränaren Hans Eklund lovade att hålla FFF kvar under 2013. Han misslyckades i och med att han tog klubben till Allsvenskan efter att ha vunnit serien. En sanslös bragd och därefter har klubben tappat inte bara Eklund utan några av de bästa spelarna och det enda som talar för FFF är väl att ingen tror på Henrik Larsson o Co. Det ska inte gå att hänga kvar sett till att man saknar erfarenhet, kvalitet och bredd men det räcker till en 15:e plats.

Kalmar FF

Vad kommer att göra fansen glada? 
Att Kalmar kommer att spela mer offensivt med två anfallare och efter några målsnåla säsonger blir det mer fart framåt.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Likt Erik Hamréns systemskifte i landslaget så innebär en kraftfullare offensiv att riskerna ökar och frågan om Lars Cramer får tillräcklig hjälp och kan hålla tätt.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
KFF har en del spännande och unga spelare likt Melker Hallberg, Måns Söderqvist, Filip Sachpekidis samt brassen Ismael och pånyttfödde Sebastian Andersson. Det finns definitivt skäl för scouterna att ta vägen om Guldfågeln. Hänger på att de gör avtryck, då kan det bli affär för Kalmar behöver stålarna.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 

Återstår att se om målen kommer i tillräcklig omfattning men det värsta är att Svante Samuelsson och Thomas Borstam-Andersson knappt har stålar att handla för. Arenan och publikbortfallet har slagit hårt mot kassan.

Hur säkert sitter tränaren? 
Hasse Eklund är ny från Falkenbergs FF efter att institutionen Nanne Bergstrand och Kalmar FF bestämt sig att skiljas åt. Succétränaren från Superettan lär få tid på sig att utveckla klubben och spelet och riskerar inte att få gå.

Hur går det för laget?

Under 2013 överpresterade Kalmar till viss mån tack vare en glödhet målvakt i Etrit Berisha och en stark och disciplinerad organisation som Nanne Bergstrand format. Så det finns en fantastisk bas för Eklund att bygga vidare från och med en rad talanger så kan det bli riktigt bra men samtidigt försvinner kulturbärare som Bergstrand och Henrik Rydström och det blir spännande att följa hur klubben ömsar skinn och går vidare. KFF kommer att ställa till det för en del klubbar men kommer inte att hålla för medaljstrid utan för nöja sig med en 7:e plats.

IFK Norrköping

Vad kommer att göra fansen glada? 
Rädd att det inte finns mycket glädje för fansen sett till att man tappat några av de viktigaste pjäserna senaste året (Khalili, Thorvaldsson, Smedberg-Dalence) och inte kunnat ersätta dem med samma kvalitet. Möjligen handlar det om glädje när man hänger kvar i allsvenskan.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Bottenstrid och kamp för överlevnad är inget som får folk att vallfärda till Nya Parken. Sedan återkomsten i allsvenskan har publiksnittet sjunkit och det fortsätter.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Störst risk är det väl att tappa U17-hjältarna Linus Wahlqvist och Gentrit Citaku som kanske väljer att följa Muamer Tankovic och Kristoffer Olsson och byta allsvenska inhopp mot några större klubbars ungdomsakademier.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Risken är att Emir Kujovic, Alhaji Kamara och Christoffer Nyman inte gör tillräckligt med mål och att man behöver plocka in en anfallare. Även backlinjen riskerar att läcka och man släppte in tredje flest mål i fjol och där kan man behöva ladda in en starkare kraft.

Hur säkert sitter tränaren? 
Janne Andersson fick förlängt i fjol och en snabb koll i räkenskaperna för IFK visar att klubben knappast har råd att kicka honom. Det måste gå fruktansvärt dåligt för att Peter Hunt o Co ska fundera i de banorna.

Hur går det för laget?

Fjärde raka säsongen i allsvenskan för det gamla storlaget men verkligheten har hunnit i kapp ”Peking” och man har tappat oerhört mycket klass på plan utan att ha ersatt det, och ekonomin är svag. Därför startar klubben om med sikte på att bygga ett nytt lag med oprövade spelare och om man skulle inleda svagt så kan det sluta riktigt illa. Norrköping har dock tillräckligt med rutin för att fixa en 11:e plats.

Publicerad 2014-03-26 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons