Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Lundh tippar allsvenskan – Elfsborg, Göteborg, Halmstad och Helsingborg

På söndag är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur serien slutar.
Dags för Elfsborg, Göteborg, Halmstad och Helsingborg.

Läs första delen - med Djurgården, Kalmar, Norrköping och Falkenberg - här!

Elfsborg

Vad kommer att göra fansen glada? 

Spelet kommer att blir roligare och spelarna kommer att våga mer. Om det ger resultat återstår att se men det blir inte lika säkerhetsstyrt och cyniskt som under Jörgen Lennartsson.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Försvarsspelet. Fortfarande brister det i kvalitet längst bak och det gör att Elfsborg blir straffat.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Hetast är Niklas Hult där Nice ska vilja slanta sju miljoner kronor. Klart att det finns andra roliga talanger i Borås som vid starkt spel kan vara högaktuella: Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Simon Hedlund.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Kanske en mittback? Är osäker om bredden där räcker och Jon Jönsson är för ömtålig. Annars är det ett lågbudgetår så det blir inga vilda utsvävningar.

Hur säkert sitter tränaren? 
Finns det ris i Kina? En så kallad retorisk fråga då Elfsborg gick på en budgetlösning i form av Klas Ingesson och Janne Mian och man hoppas att den lyfter. Om det inte sker så ändrar man inte förrän till 2015.

Hur går det för laget?

Startelvan är av högsta klass och dessutom finns inga förväntningar och man kan jobba i ett större lugn. Sedan innebär Klas Ingesson mycket genom sin blotta närvaro. Han har inga problem att säga till Anders Svensson o Co om han anser att de inte gör sitt jobb och får respekt för det. För om inte Ingesson klagar så kan inte spelarna gnälla. Signalerna från Borås talar om harmoni och att man rensat ut rätt spelare och ovanpå det kryddat med en hel del ungt, talangfullt. Tror Elfsborg överraskar sett till att man utmanar om SM-guldet men får nöja sig med en 2:a plats.

 

IFK Göteborg

Vad kommer att göra fansen glada? 
Vänsterbacken Ludwig Augustinsson fick första året förstört av skador men är på gång igen och tonåringen kommer visa klassen under 2014.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Ingen pytt-i-panna på Kamratgården i år heller. Det kan bli ett nytt prövningens år för fansen när Stahre försöker få till ett guldlag och inte hittar rätt balans. Sedan finns en par dyra nyförvärv från Real Blåvitt som inte gör mer än kostar stålar: Nordin Gerzic och Daniel Sobralense.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Jakob Johansson, Sam Larsson och Ludwig Augustinsson är alla spelare som kan bli aktuella. I Johanssons fall så är kontraktet på upphällningen och det kan bli en reaförsäljning i sommar när Mats Gren ska ratta skeppet.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Inga centrala mittfältare i varje fall. Mikael Stahre är oerhört förtjust i nye Malick Mané men sett till att Tobias Hysén försvann så kan det behövs ännu mer offensiv kraft och kanske något mer kreativt?

Hur säkert sitter tränaren? 
Klubben förlängde med Mikael Stahre men sportchefen Håkan Mild är borta och klubben har även bytt ordförande till Karl Jartun och klubbdirektören Martin Kurzwelly är inne på första året. Krasst talat så har inte Stahre mycket stöd om det börjar blåsa snålt.

 

Hur går det för laget?

Mikael Stahre verkar övertygad om att SM-guldet ska hem till Kamratgården och de sena värvningarna av May Mahlangu och Gustav Svensson har gett klubben en trupp av hög klass. Frågan är om balansen är rätt? Centrallinjen är stark men man saknar kreativitet och målfarlighet vilket var tydligt mot Sirius i cupen. Robin Söder har varit en talang länge nog utan att ta det riktiga klivet och då hänger det på Malick Mané. I en allsvenska där många lag kan kriga om en plats i toppstriden finns inte utrymme att snubbla och med trycket som alltid finns på Blåvitt så har jag svårt att se att Stahre får ihop ett guldlag utan det blir endast en 6:e plats.

 

Halmstad

Vad kommer att göra fansen glada? 
Klart att Kvastarna kommer att jubla vid segrar men det bir varken ofta eller spektakulärt och det lär bli många tröstöl på Freddies.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Var börjar vi? Turerna kring en ny arena som verkar sluta i en upprustning av Örjans Vall. Truppens svaghet. Inga stålar till nyförvärv. Ännu en säsong som lindansare. Varför satsar inte miljardären Carl Bennet ännu mer?

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Det är inte som förr när HBK försåg halva Europa med spelare. U17-VM:s skyttekung Valmir Berisha försvann till Roma innan han ens fick etablera sig i A-laget och annars finns det knappast mer än våfflorna på Örjans Vall som lockar scouterna.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Allt. HBK behöver förstärka över hela linjen utom möjligen i målet där Stojan Lukic är stabil. Kanske kan man locka hem Dusan Djuric som sitter på en bänk i Odense?

Hur säkert sitter tränaren? 

Jens Gustafsson skrev i höstas nytt kontrakt som sträcker sig 2015 ut. I det perspektivet lär han inte bytas ut i första taget och Bollklubbens ekonomi är inte sådan att man skiftar tränare i första taget.

Hur går det för laget?

HBK lever på kollektivets styrka och att man håller ner siffrorna hyfsat. Ingen spektakulär fotboll utan det handlar om att gneta till sig poäng. Inget fel i det men när kvaliteten i truppen inte är större så blir det svårt att kliva i tabellen. Ungefär ett mål i snitt framåt i fjol är inget som skrämmer och även om HBK lagt kraft på att utveckla passningsspelet är det tveksamt om det räcker. En del hänger på om nyvärvade Ghana-mittfältaren King Osei Gyan kan excellera på mittfältet och stadga laget. Oavsett blir det bottenkamp hela vägen och till slut en 14:e plats som ger nytt kval.

 

Helsingborg

Vad kommer att göra fansen glada? 
En del nya talanger är på gång bakom Jere Uronen och Emil Krafth och där finns framtida hopp i Carl Johansson, Elias Andersson, Måns Ekvall, Anton Kinnander och Gustav Jarl.

Vad kommer att göra fansen besvikna? 
Efter en period med tre titlar och spel i Europa Leagues gruppspel 2010-2012 och serieledning under lång tid av 2013 så slutade hösten tungt med en femteplats. Fansen är krävande i Helsingborg och därför var det imponerande att klubben höjde sitt publiksnitt. Värsta är att det troliga är att det blir ett tyngre år och då kommer fansen visa vad man tycker genom att utebli.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Pär Hansson? Ja, han vill ut och han är vass, men målvakter har en längre startsträcka. Även Loret Sadiku, Emil Krafth, Jere Uronen och David Accam kan vara på väg om de gör starka vårsäsonger. Sedan drömmer säkert HIF-ledningen om att saudiska Al Shabab köper Imad Khalili.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar? 
Pengar. HIF-styrelsen satsade utan att ha någon koll på ekonomin och innan man kan värva så måste man sälja. Ja, just det, klubben har redan sålt ut rätten till en del spelare. I truppen saknar man en mittfältare efter att Andreas Landgren gått sönder och möjligen ett anfallsalternativ.

Hur säkert sitter tränaren? 
HIF har absolut inte råd att sparka Roar Hansen men det betyder inte att han sitter säkert utan han kan åka om klubben har det tungt trots fyra år kvar på kontraktet. Under hösten gnällde många när HIF föll samman och pekade på att det brukar Hansens klubbar göra, så hans räddningsplanka är kort.

Hur går det för laget?

Efter att ha dominerat svensk fotboll under några år och både tagit hem pokaler och miljoner för spelarförsäljningar så hann verkligheten i kapp klubben under förra hösten. Alejandro Bedoya försvann, May Mahlangu gick sönder, bråken kring Rachid Bouaouza och vilka som styrde i truppen skapade för mycket turbulens. Lägg till en pressad ekonomi där ledningen mörkade hur allvarligt läget var och flera tränarskiften under ett par år så behöver man inte vara Einstein för att räkna ut att det var svårt att prestera. Även om HIF i sina bästa stunder har en startelva som kan slå alla så blir det en ny ojämn säsong och det slutar med en 8:e plats.

Publicerad 2014-03-27 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons