Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Lundh: Varför skulle allsvenskan vara fri från riggade matcher?

Globaliseringen har många fördelar.

Men även baksidor.

Varför skulle allsvenskan vara fri från riggade matcher när världen öppnar sig?

Syrianska. Landskrona. Gunnilse. Det poppar upp fler och fler klubbar där spelare misstänks för att ha sålt matcher. Så sent som under måndagen var många Bajen-fans upprörda över Syrianskas insats mot Sundsvall, och där oddsrörelserna tyder på kännedom om resultat.

ANNONS

Vet inte varför jag inte blev upprörd över att i förväg se SVT:s Uppdrag Granskning om riggade matcher i Sverige. Antagligen för att jag räknar med att det finns och det alltid kommer att finnas mer eller mindre i idrott.

Pengar har den effekten på en del människor och det är inte svårt att hamna i en beroendeställning. Inte minst om du själv satsar pengar, förlorar och blir skuldsatt. Hur ska du betala tillbaka det? Kanske genom att släppa in ett mål eller vifta förbi en motståndare.

Kanske cyniskt att peka på spelskandaler i Italien, en riggad World Series i baseball 1919 och hur man skalar poäng i basket i USA och konstatera att idrotterna lever vidare. Varför? Ja, antagligen därför många vill förtränga skiten.

I Sverige har vi länge inte velat se skiten och varken det statliga spelbolaget eller förbund och klubbar har agerat överhuvudtaget. Inte heller har polis och åklagare prioriterat ärenden och följden har blivit att många låtsas som om att det inte existerar här.

ANNONS

Men varför skulle vi kunna hålla oss utanför en allt friare och rörlig värld? När Sverige i november 1985 beslöt sig för att avreglera marknaden för lån för att det var otidsenligt så var det en anpassning till omvärlden som nog var tvungen, men den gav också en våldsam effekt.

Följden blev att svenska företag och hushåll började låna hejvilt och det satte fart på den svenska ekonomin som efter fem, sex år var överhettad, fylld av finansvalpar och där många dansade med i kasinoekonomin och lånade och köpte och lånade och köpte.

Kort sagt, Sverige rev ner gränser som hade hållit tillbaka delar av landets ekonomi men det innebar att inte bara de positiva följderna hängde med in. Med stora och snabba pengar så växer det ofta upp alternativa och tveksamma upplägg och mycket slutade i en krasch.

På samma sätt har globaliseringen påverkat fotbollen. När det går att spela stora summor på svenska lag hos spelbolag över hela världen och utan större kontroll, och människor, pengar och information rör sig fritt och snabbt över gränserna så öppnar det upp för tveksamma upplägg.

ANNONS

Tesen ”tillfället gör tjuven” stämmer in på det här. Självklart finns det exempel från den stora spelskandalen 1990 och fram till våra dagar och om man 1990 förnekade allt så har det svängt och det lär ta ny fart nu.

I SVT:s Uppdrag Granskning åker man till Pristina i Kosovo och utger sig för att vara affärsmän på jakt efter någon som kan hjälpa dem att placera en målvakt i Sverige för att rigga matcher. De träffar Liridon Leci, ex-Kalmar och ex-Landskrona, som misstänkts vara inblandad i Bois läggmatcher 2013.

Backen som numera spelare i FC Pristina är öppen med att han har kontakter i allsvenskan, superettan och i norsk fotboll och att någon av hans svenska kontakter gjort vad han velat. Leci gläntar in i en värld som är skrämmande och svårkontrollerad.

Det är tal om en beväpnad man i kontakt med spelare, pressen över att ha satsat 50 000 euro på ett resultat och så fegar spelarna om det man kommit överens om och att försvarare och målvakt är att föredra när det handlar om att rigga matcher.

ANNONS

Läst reaktioner från folk i allsvenskan under dagen och de flesta avfärdar det och att det inte hört talas om det. Nej, det är möjligt att de inte har men det betyder inte att det inte existerar. Inte nog med att det är svårt att bevisa, det är inget man snackar om.

Häromdagen blev Sanel Kuljic, tidigare österrikisk landslagsman med 20 A-kamper, dömd till fem år i fängelse för att ha riggat matcher och dessutom hotat andra spela med våld om de inte hjälpte till. Det gällde matcher i Österrikes högstaliga och andraliga under många år.

Exemplen över världen är många och självklart är länder där spelare är fattigare och mer desperata mer utsatta men att tro att Sverige skulle stå utanför är naivt. Även om snittlönen i allsvenskan är 60 000 kronor i månaden så finns incitament nog för en del spelare.

ANNONS

Givetvis är det troligare att lägre serier blir utsatta för försök och riggning av matcher men i fotbollens värld så vandrar spelare uppåt och neråt i näringskedjan och man lär känna varandra och det är inte svårt att locka med pengar.

Känslan är att både Svenska Spel och fotbollsförbundet och Sef vaknat efter de senaste årens tilltagande publicitet kring riggade matcher, men de kan inte hantera det på egen hand. De måste ha hjälp av polis och åklagare som sätter av resurser.

Tyvärr räcker det inte att svenska myndigheter agerar, i en alltmer globaliserad värld måste det till internationella samarbeten för att upptäckta och stoppa upplägg som handlar om att förstöra idrotten för dess utövare.

Värsta är att Fifa, Uefa och fotbollen på många sätt sitter i knäna på spelbolagen och knappast vågar bita en hand som föder dem. Få vill verkligen ha upp det här till ytan och därför är det så oerhört svårt att få fram det när inte de inblandade vill.

ANNONS

Janne Josefsson avslutade med att fråga om vad vi sportjournalister gjort och vi kan alltid göra mer, men det är en svårnavigerad och tuff värld och det är inte alltid resurserna finns och därför är det glädjande att SVT satsar.

Däremot är det fel att tala om att sportjournalister inte gräver eller bara är förälskade i sporten. Om man uttrycker sig så då har man inte koll, men det betyder inte att vi inte kan göra mer.

Publicerad 2014-10-07 kl 19:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto