Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

LUNDHS PODCAST: Tony Ernst om regeländringarna kring bengalbränning: "Det är glädjande"

SvFF ändrar reglerna och klubbar ska inte straffas för att fansen bränner bengaler. Glädjande, tycker SFSU:s Tony Ernst, men hoppas ändå på mer.
- Att få arrangera legal pyroteknik är absolut viktigast, anser jag, säger Ernst i podcasten Lundh.

Veckans gäst i podcasten Lundh är MFF-profilen Tony Ernst som sedan två år tillbaka är ordförande för SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen). I podden pratar han bland annat om SvFF:s regeländringar inför nästa säsong. De gör gällande att klubbar inte ska straffas om fansen bränner bengaler - om klubbarna vidtagit se säkerhetsåtgärder som krävs.
- Vi har jobbat otroligt hårt med det här. Det är glädjande, de frågor som vi har tagit upp har man lyssnat på, säger Ernst.

- Det här har hjälpt till att våra medlemsföreningar inser att SFSU är nog viktigt och det är bra att vara medlemmar för det verkar som det vi bestämmer på årsmötet kan man få igenom på demokratiskt vis.

Förändringarna är dock inte helt oproblematiska. Till fotbollskanalen.se belyste tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager problematiken med bevisbördan, hur kan man bevisa att klubben gjort allt de kunnat när fansen ändå bränner bengaler?
Tony Ernst ser även han vissa faror med regeländringarna.
- Jag ser två faror med det här. Det ena är att det kan bli fritt fram att bränna. En annan är att det sätts lite hårdare krav. Ska ni nu kunna komma undan böterna då är det metallbågar, då är det pyroteknik-hundar, då är det mycket hårdare kontroller. Då får vi lov att göra mycket mer för att förstöra den personliga integriteten, det är också en risk, säger Ernst.

- Men egentligen är det så här, det finns en elitmanual som alla lag har att förhålla sig till. Följer man dom så ska man klara sig, även om det bränns bengaler. Så egentligen tror jag inte att det här kommer att förändra någonting.

 

Varför är man maskerad på matcher?
- Det är det för att det är olagligt att bränna bengaler. Och om inte polisen ska se en via kamerorna de har, så måste man maskera sig. Det är ett ganska enkelt svar.

Ernst tycker att SvFF:s regeländringar är ett steg i rätt riktning. Och hoppas nu på ytterligare förändringar i hur man ser på bengalbränning från förbundets sida.
- Absolut viktigaste tycker jag är att vi lyckas få till stånd en möjlighet att arrangera legal pyroteknik. Och att den legala pyrotekniken så mycket som möjligt liknar den illegala. Det ska liksom inte vara att du får stå längst ner i hörnet på läktaren med ett tomtebloss. Det ska ju vara något som åtminstone ser ut som den illegala bränningen ser ut i dag, säger Ernst i podcasten Lundh.

Publicerad 2014-11-24 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons