POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
18v

Lundins förslag - gå över till höst-vår när allsvenskan drar igång igen: "Ett utmärkt tillfälle"

Foto: Bildbyrån

Den allsvenska premiären är just nu uppskjuten på grund av coronavirusets spridning.
Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin ser en möjlig lösning i att allsvenskan går över till att spela höst-vår när serien väl drar igång igen.
- Ju mer jag tänkte så kände jag: vad är det som gör att vi inte kan göra det här?, säger Lundin till Fotbollskanalen.

Runtom i världen är fotbollen stoppad från spel till följd av spridningen av det nya coronaviruset. I Sverige innebär det att allsvenskan, som skulle ha startat i dag, skjuts upp, och just nu är det ännu oklart exakt när serien kan komma igång.

I och med den försenade starten ser Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin, som tidigare varit sportdirektör på Sef och allsvensk tränare, en möjlig lösning i att gå över till att spela höst-vår i Sverige.

- På grund av den abstinens vi alla känner satt vi i går och pratade om varför, för jag har själv jobbat i många år med att debattera frågan. Jag vill vara tydlig med att jag har djup förståelse för de problem det innebär med kontrakt och gud vet allt om man skulle göra en sådan här ändring, det finns knappt tid till det. Men det kan väl vara ett bra diskussionsämne en sådan här dag då det skulle ha varit allsvensk premiär att prata om det här, säger Lundin till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Det här skulle kunna vara ett utmärkt tillfälle att göra just den här ändringen. Då kör vi igång i augusti och så börjar vi spela höst-vår med att spela under augusti, september, oktober och november, sedan vilar man i december då spelarna får semester, sedan använder man januari till att träna upp sig, i februari spelar man cupspelet eller träningsmatcher, som i dag, och så har vi en lite tidigare start i mars månad. Man återupptar seriespelet när det passar med de olika serierna. Sedan slutar man i slutet av maj. Om Sverige går till mästerskap kan vi ändå inte spela allsvenskan i juni månad. Då anpassar man avslutet av serien. Sedan får man bland tusen andra frågor diskutera hur man gör med kvalspel och liknande. Sedan startar man igen som danskarna, ganska tidigt, i mitten av juli någonstans, för att sedan rulla vidare precis som den europeiska fotbollen.

Lundin ser fler fördelar med att gå över till att spela höst-vår.

- Fördelar på elitnivån är framför allt transferfönstren. I ungdomsfotbollen sammanfaller det med skolan, vilket i dag kan skapa problem när man ska byta klubb eller skola i ung ålder. Säg en klubb i Sverige i dag som inte har tillgång till en konstgräsplan på vintern på breddnivå. Har man inte tillgång till en konstgräsplan under vintern, vad gör man då på vintern? Det finns ju inga grusplaner längre. Hela Sverige har i dag en konstgräsplan att träna på under vintern. Har man inte det förstår jag inte vilken verksamhet man bedriver, säger han.

- Det som sker i dag är att det blir allt svårare att planera serien utifrån avslutning i november, vi kommer behöva skjuta novemberlösningen framåt för att all planering som sker ute i Europa från Uefa och Fifa bygger på höst-vår. Vi skickar regelbundet in skrivelser för att vi ska få fördelar i transferfönstret på grund av att vi spelar vår/höst, och det de säger tillbaka är ju att vi ska byta till höst/vår så att vi inte har problemet längre.

En invändning som många nog har är att det är svårt att spela seriefotboll på vintern långt norrut, som i Sundsvall och Östersund. Hur ser du på den problematiken?
- Sundsvall och Östersund har ju båda konstgräs. Okej, det kan ju bli kalla matcher, men det blir det ju om man spelar kvalmatcher också.

Dessutom skulle det ju leda till ett långt vinteruppehåll - det blir ju nästan två säsonger i säsongen?
- Ja, det gör det hela sårbart. Det är en av de avgörande faktorerna till att man inte har tagit det beslutet, att det blir ett långt uppehåll under vintern. Men då har jag en egen idé om att vi ska ha cupspel i februari. Cupen gör att fotbollen lever på elitnivå då.

Lundin betonar att tankarna han har kring höst-vår inte har att göra med någon agenda som Tränarföreningen har. Däremot vittnar han om att frågan diskuterats flitigt tidigare.

- Det här poppar upp lite då och då. Ofta på elitnivå är det bråk kring transferfönstret och det europeiska spelet. Jag menar att det vore skönt att slippa bråka om det varenda år, att följa den europeiska fotbollen, säger han.

- Man tror att det gör att vi ska spela fotboll över vintern - så är det ju inte. Vissa säger att det konkurrerar ut andra idrotter - så är det ju inte heller. Det handlar bara om när vi startar och slutar.

FRÅGA
Vad tycker du - borde allsvenskan gå över till att spela höst-vår?
  • Ja
  • Nej
RÖSTA SE RESULTAT
Publicerad 2020-04-04 kl 13:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto