Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Magnus Pehrsson: ”Jag har tagit för stort ansvar i många föreningar"

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Tiden som förbundskapten för Estland ska ha utvecklat Magnus Pehrsson, ny huvudtränare för Malmö FF, med insikter om vad han klarar av och hur han ska göra det.
- Jag är helt ärlig med att jag har varit för spretig, säger han till Fotbollskanalen.

Magnus Pehrsson säger att han, för första gången på tio år, kan jobba lugnt med att bara vara huvudtränare för ett klubblag. Nu när han tar över Malmö FF är det inte han som ska styra värvningar, som i Djurgården, utan kan ge mer fokus åt träning och taktik. Han bestämde sig för den här typen av ledarroll efter att ha fått lämna jobbet som förbundskapten för Estland.

- Jag tror att jag hela tiden har varit väldigt drivande i hur jag vill arbeta med fotboll, med träning, med att bygga lag, men har varit i tidpunkter i klubbar där förutsättningar inte har funnits fullt ut, samtidigt som jag är helt ärlig med att jag har varit för spretig. Jag har i många föreningar tagit för stort ansvar. Det har gjort att jag inte varit tillräckligt vass som tränare. Det är en viktig insikt för mig, men jag känner mig väldigt förberedd för hur jag vill göra det.

Han nämner bland annat att i Djurgården jobbade 70-75 timmar per vecka, medan han under tiden som förbundskapten bland annat hade tid över till att läsa ledarskap. Varför fungerade då inte Pehrsson i Ålborg?

- I Ålborg var det en ekonomi som var ett totalt luftslott, så ett halvår efter jag kommit så hade åtta spelare i startelvan försvunnit. Man hade ett helt imperium som inte var värt någonting, med hockeylag, handbollslag, restauranger, hotell, och så vidare, så det var ingen storklubb ett halvår efter jag kom dit. Då fanns det plötsligt väldigt lite pengar och nästan bara skulder.

- Det blev ett tränarskap där jag blev frustrerad över att det inte fungerade riktigt. En lärdom där jag inte var fokuserad tillräckligt, men tittar man på de andra åren... Året i Sirius (2006, uppflyttning) var jag bara fotbollstränare, men det är länge sedan. Det är väl det året jag känner att jag var väldigt avskärmad. Laget var på plats i februari, och sedan handlade det om att träna laget det året.

- Nu hoppas jag att jag har rätt i det här, men idag känns det som att det (i MFF) finns en väldig uthållighet, en väldigt bra organisation, bra struktur, mycket pengar, och så vidare, och det finns ingen finanskris som precis har slagit till.

För en månad sedan gav Pehrsson en intervju med Fotbollskanalen där han sa att det inte fanns något sug att återvända till Sverige. Det var ganska exakt samtidigt som hans första intervju med MFF.

- Det sa jag för några veckor sedan, ja.

Vad har hänt sedan dess?
- Ja, ibland måste man säga saker som kanske avskärmar lite.

Redan då var det...
- Nej, det ska jag inte säga. Jag visste inte att det här skulle bli konkret, och hade det inte blivit det här så hade jag med all sannolikhet inte hade blivit tränare i Sverige.

För Pehrsson, som påbörjar en tillsvidareanställning den första december, handlar det nu mycket om att lära känna ledarna och kolla igenom årets matcher, då han bara har hunnit kolla på åtta stycken än så länge. 

Se presskonferensen från när Pehrsson presenterades som MFF-tränare i spelaren ovan.

Publicerad 2016-11-24 kl 07:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER