Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Majoritet i riksdagen vill ha anmälningsplikt

Allsvenskan

Det finns en klar majoritet i riksdagen för att införa så kallad anmälningsplikt för fotbollshuliganer som är avstängda från fotbollsarenorna.

Tre av de fyra borgerliga partierna, FP,C och KD, är för införandet av en anmälningsplikt, liksom Socialdemokraterna. Men justitieminister Beatrice Ask (M) vill inte föregripa den nationella samordnaren som utreder åtgärder mot fotbollsvåldet. Han ska vara klar först om två år.

Svenska Fotbollsförbundet krävde nyligen att Sverige inför samma regler som gäller i Storbritannien. Där måste de personer som ålagts tillträdesförbud för fotbollsmatcher anmäla sig hos polisen på matchdagar, vid samma klockslag som matchstart och på en plats långt ifrån arenan.

I en debattartikel på tisdagen skriver justitieminister Beatrice Ask tillsammans med idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth att man är beredd att "förutsättningslöst pröva alla tänkbara åtgärder", men att man inte är beredd att föregripa den nationella samordnarens arbete genom att nu föreslå ny lagstiftning.

Annons

- Om Beatrice Ask framhärdar så hoppas vi kunna övertyga henne. En anmälningsplikt är inte konstigare än att man måste anmäla vapeninnehav, säger Johan Pehrson (FP) till TT.

Han anser att anmälningsplikten är en nödvändig åtgärd och att det inte går att vänta två år, till utredningen är klar, innan den kan införas.

På ett seminarium i riksdagen om fotbollsvåldet på tisdagen sade den nationella samordnaren, landshövding Per Unckel att det inte ingår i hans direktiv att titta på frågan om anmälningsplikt. När han väl hade lämnat seminariet, sade dock hans sekreterare Stefan Dellså att det inte finns några begränsningar för vad utredaren kan ta upp.

Både han och Per Unckel sade också att de räknar med att lägga förslag tidigare än om två år, när utredningen ska vara klar, om de anser det nödvändigt.

Annons

- Vi kan inte vänta två år plus remisstiden för då säckar det här ihop, sade Per Unckel.

Ett förslag som kan komma är att lagstiftningen ändras, så att fler än polisen får tillgång till register över vilka som har tillträdesförbud på fotbollsarenorna. I dag har arrangörerna inte rätt att hämta information ur det registret.

- Vad är det för poäng med ett tillträdesförbud om det inte kan efterlevas, sade Per Unckel.

Han sade också att ett förbud bör gälla längre tid än dagens ett år. Tre år vore lämpligare, anser han. Han vill också se över möjligheten att maskeringsförbudet, som i dag gäller demonstrationer, även ska gälla på arenorna.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och generalsekreterare Mikael Santoft skrev nyligen i ett debattinlägg att regeringen måste agera i huliganfrågan "innan någon dör".

Annons

- Det är väldigt bråttom. Fotbollsarenorna får inte bli en fristad för kriminella. Vi känner en väldig oro med saker som kastats in och bengaliska eldar som brinner på läktarna, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft till TT.

Santoft välkomnar tisdagens utspel om anmälningsplikt från tre av de fyra partierna i Alliansen och hoppas på en snabb lagändring.

- Det är jättebra att den här stenen flyttas nu, de som saboterar på arenorna ska inte få vara där. Exakt vad som ska stå i lagtexten lägger jag med inte i, jag kan bara konstatera att det finns länder i världen där sådana här förbud fungerar.

Publicerad 2011-05-03 kl 17:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto