POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Målen från Molins som startade MFF:s dominanta era: ”Vore skönt att bocka av femte guldet här”

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. För drygt sex år sedan hade Malmö FF tagit två SM-guld på 23 säsonger.
Nu är de istället i en era där två år utan SM-guld skulle vara en stor flopp.
En era som kom igång tack vare bland annat Guillermo Molins.
- Absolut, med tanke på hur det har gått efter det, säger han till Fotbollskanalen.

Det har gått drygt sex år sedan Malmö FF:s dominerande period inleddes. På de dryga sex åren har laget firat fyra ligatitlar och varit i fyra Europacupgruppspel. Det började med ett SM-guld i Borås år 2013, med Guillermo Molins som matchens enda målskytt med två mål i näst sista omgången.

Han hade kommit hem, haft en lite slö start, och sedan blev det sju mål på sju matcher inkluderat de två i Borås. Han skulle vara tillbaka som en allsvensk gigant, och drog direkt fram ett av MFF:s viktigaste SM-guld genom tiderna.

- Absolut, med tanke på hur det har gått efter det. 

Hur känns det att ha de målen på sitt CV?
- Det är ingen som kommer ihåg det nu känns det som, säger Molins och ler.

- Vi har korta minnen allihopa.

Under de här dryga sex åren är det ingen spelare som har varit med hela vägen, men Molins är en av få MFF-spelare i dagens trupp som var med redan 2013. Den där allsvenska giganten blev han dock inte igen, och de flesta av MFF:s framgångar har han sett skadad från läktaren eller på streams i andra länder. 

2014 inledde han med åtta mål och tre assist på elva matcher, innan han blev långtidsskadad. Han var skadad stora delar av 2015. Förra året spelade han bara i cupen. 2016 var hans svåraste tid i MFF, med att vara en bänkspelare och med ett kontrakt som gick ut under sommaren. 

- Jag fick inte spela mycket, satt på utgående kontrakt, folk förväntade sig att jag skulle vara Messi efter två år med skador, det var noll tålamod, och jag blev frustrerad. Det var den absolut tyngsta perioden i mitt fotbollsliv. 

Hur var det året för dig, allt som allt? 
- Fotbollen är en så stor del av mitt liv att det är svårt att koppla bort det även när man är hemma med tre barn, som jag hade på den tiden. Man är lite som ett spöke, man kan inte fokusera sig riktigt när man är hemma. På gott och ont. Det betyder att jag bryr mig mycket om fotbollen, men på ett sätt blir det att när det går väldigt dåligt… Då går det ut lite över ens familjeliv.

Men nu har du lika många SM-guld som barn? 
- Ja, precis. Fyra stycken. Vi får hoppas att vi stoppar här… Nä, men fyra barn får i alla fall räcka. 

- Men att ta fyra SM-guld… Det var inget man trodde när man var 14-15. Förhoppningsvis har jag många år kvar och kan ta dubbelt så många. Det hade varit skönt att bocka av femte SM-guldet här, annars får vi ta det nästa säsong. 

Molins varierar sig annars i sin definition av fyra SM-guld. Han kallar det även för tre och ett halvt, just med tanke på att han inte kände sig så delaktig 2016. Han drog iväg under sommaren och kom tillbaka under förra sommaren.

Han var tillbaka som en ny spelartyp, en tung och smart target, på grund av sina nya fysiska förutsättningar, men fortfarande med samma mål: han vill vara en bärande faktor i MFF igen. Mål- och assistsnittet per spelad minut är högt, men antalet minuter inte så många som han vill att det ska vara.

- Jag är nöjd med året personligen. Sedan skulle jag såklart vilja spela mycket mer än vad jag har gjort, och jag tror att jag hade haft högre nivå om jag hade gjort det.

- Sedan när man kommer upp i åldern är alla små detaljer viktiga. Det märker jag med framför allt kosten. Den har man inte varit helt hundra med alla år. 

När kom du till de insikterna? 
- Det var när jag var i Grekland och fick problem med mitt bäcken. När man missade några månader, spelade på sprutor, och sedan var man borta. Man går upp i vikt under en sådan period. Jag ville inte hamna på minus, så jag började att ta hand om det ordentligt och sedan har jag inte släppt det.

- Innan har jag tänkt ”jag är fotbollsspelare, jag springer varje dag hela tiden, jag kan äta vad jag vill”, men det blir inte optimalt. Är man 31 år och har den historik som jag har, då gäller det att vara noga om man vill ha längre karriär. 

Inga fler falafelrullar på Sara? 
- Nä, det blir någon efter match. Då kan det bli en falafel och en korv. 

Mycket måste gå rätt om det ska bli SM-guld nummer fem för Molins, och 21 för MFF, i Örebro i dag. Det hade varit symboliskt om Markus Rosenberg sätter ett avgörande mål i sin sista allsvenska match. Det hade kanske varit lika symbolladdat om Molins gör det. Molins var en av de som satte dominansen i rullning, Rosenberg förvaltade den under lång tid, och Molins hoppas ta över där nästa år. 

Och han är ju van att hjälpa till i de största matcherna även i år. Målet borta mot Djurgården, assisten mot AIK senast, målet borta mot IFK Norrköping. Hur har då en sådan här vecka varit, inför avgörandet? 

- Ska jag vara ärlig så är det inte så jobbigt som man kan tro. Vi har spelat så många ”finaler” de senaste veckorna. Det här blir ännu en, kanske en lite större, och sedan kan vi inte göra mer än vad vi kan göra. Tyvärr tappade vi kontrollen när vi förlorade mot Hammarby. Då får vi stå till svars för det. Det är inte mer med det.

- Man kan vara kritisk mot oss, allt från straffar till poängtapp mot ”svagare” lag. Samtidigt har vi 62 poäng. Fram tills för några år sedan räckte det för guld hyfsat överlägset. Vi är på väg någonstans med allsvenskan. 

Jag har säkert ställt en liknande fråga tidigare, men hur är det att vara i en klubb där man ofta är en match ifrån att antingen skriva historia eller floppa? Där det ibland avgörs med saker som man inte kan kontrollera?
- Man har vant sig, även utomlands har det varit klubbar med krav på sig. Jag har aldrig varit i en liten klubb. För mig är det normalt och det är därför man spelar. För att ha de här veckorna, de här känslorna.

Mötet mellan Malmö FF och Örebro SK sänds på Sportkanalen och kan streamas på cmore.se. Sändningen börjar 12.00.

FAKTA

Sändningstider för sista omgången

12.00 Hammarby-Häcken - C More Live, cmore.se, TV4, TV4 Play.
12.00 IFK Norrköping-Djurgårdens IF - C More Fotboll, cmore.se
12.00 Örebro SK-Malmö FF - Sportkanalen, cmore.se
12.50 AIK-Gif Sundsvall - C More Live 2, cmore.se
12.50 Falkenbergs FF-AFC Esklistuna - C More Live 3, cmore.se
12.50 IK Sirius-Kalmar FF - C More Live 4, cmore.se
12.50 Helsingborgs IF-IF Elfsborg - C More Live 5, cmore.se.
12.50 IFK Göteborg- Östersunds FK - C More Golf, cmore.se

Publicerad 2019-11-02 kl 08:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå