Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Målet: En officiell allsvensk matchboll nästa säsong

Nu är det klart att samtliga matcher i danska superligan framöver kommer spelas med en officiell matchboll. Nästa säsong kan vi få se en liknande utveckling i allsvenskan.
-Förhoppningen är att vi har en officiell allsvensk matchboll till nästa år, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

I dag presenterade det danska fotbollsförbundet en officiell matchboll som kommer att användas vid samtliga superliga-matcher framöver.

På Svensk Elitfotbolls medlemsmöte den 11 november i fjol bestämdes det att en gemensam boll för hela allsvenskan ska införas.

Sef har ställt en förfrågan till flertalet olika boll-leverantörer och förhoppningen är att en officiell matchboll är framtagen till den allsvenska säsongen 2016.

- Vi har kommit så långt att vi är framme vid en anbudförfrågan till klubbarna. Vi har fått in ett antal intressanta anbud och positiva svar från de stora leverantörerna så under hösten kommer vi att utvärdera och se vad vi väljer, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Att en officiell matchboll ser ut att införas välkomnas bland annat av IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge.

"Det är något som jag förespråkat i många år. Jag vet att vi spelare gemensamt via spelarföreningen har drivit frågan också. Så allt jag kan säga är äntligen", skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

Vid valet av boll-leverantör kommer Sef väga in mer än bara själva matchbollen.

- Det vi tar i beaktning är vilken paketlösning som passar oss bäst. Förutom den sportsliga rättvisan som kommer med att alla matcher spelas med en likadan boll så tittar vi på hur vi   på bästa sätt kan kommersialisera allsvenskan i stort och hur vi vill att ligan ska associeras, säger Enquist.

Vilka leverantörer är intresserade av att leverera den officiella matchbollen?
- Det kan jag inte kommentera på grund av den upphandlingssekretess som råder just nu, men förfrågan är öppen för att de stora leverantörerna utan att nämna någon.

Då förhandlingarna är planerade att slutföras under hösten kommer årets allsvenska att spelas klart med fem olika matchbollar.

- Det är svårt att säga när vi kan presentera en gemensam ligaboll, men ambitionen och förhoppningen är att vi till nästa säsong har en officiell allsvensk matchboll, säger Enquist.

Matchbollarna som används i årets allsvenska levereras av Adidas, Puma, Nike Umbro och Uhlsport.

Publicerad 2015-07-02 kl 17:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons