Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Målmedveten Thern vägrar vara nöjd

Simon Thern från start i går när HIF befäste serieledningen - men talangen är inte nöjd och vill ha mer.
– Man ska aldrig vara nöjd. Jag hade gärna startat i fler matcher, säger han.

Inför säsongen bytte han spel i division 1 och Värnamo mot allsvenskan och Helsingborg. Men för den 19-årige supertalangen, Simon Thern, har steget inte varit för stort.
Redan är han en av landets mest omskrivna talanger och bara den senaste veckan har han hunnit med Europa League-spel liksom han fanns med från start mot Halmstad i helgen.

Totalt 15 allsvenska matcher hittills - och start i tre av dem.
Han har dessutom redan lyckats sätta skräck i motståndarna genom sitt solomål mot Gefle i början av maj. Nu siktar han på att ta en ordinarie plats i HIF:s startelva.

– Jag tror på mig själv och jag gör allt för att slå mig in. Det är bara att köra på, säger Thern till FotbollDirekt.se.

– Det har gått mycket framåt för mig i år. Det har varit en liten omställning från där man spelat innan. Men jag tar steg för steg och det känns jättebra, fortsätter han.

Thern verkar alltså ha klarat av att anpassa sig - inte minst mentalt - till det allsvenska spelet väldigt snabbt. Att det är en annan nivå han spelar på råder det dock ingen tvekan om.

– Man får möta mycket bättre spelare och det går ju snabbare. Man får ett annat tempo i kroppen och man lär sig ta snabba beslut och jag blir bättre hela tiden.

Men särskilt nöjd med hans speltid så här långt in på säsongen är han inte.

– Man vill ju spela så mycket som möjligt. Men det är ju Conny (Karlsson) och Per-Ola (Ljung) som tar ut laget. Man ska aldrig vara nöjd. Jag hade gärna startat i fler matcher. Men det är en lång säsong och det är många matcher kvar.

Hade du räknat med speltid redan i år?

– Det är klart att man vill spela när man kommer till en ny klubb. Man kan inte komma hit och se och lära. Man får ta för sig och visa sig från sin bästa sida. Sedan ska man vara redo att ta chansen när man får den.

Med tanke på mittfältarens ålder var förväntningarna kanske inte skyhöga på honom inför just den här säsongen, utan mer på längre sikt.
Men talangen vill inte hålla med om att det här året kan liknas vid ett litet test, innan genombrottet är tänkt att komma nästa säsong.

– Man får ju sitt genombrott när man presterar på hög nivå i allsvenskan och om det kommer nästa år, i höst eller om jag redan haft det är svårt att säga. Men det har känts mycket bra hela året, förklarar 19-åringen.

Helsingborg ligger för närvarande etta i allsvenskan och drömmen om ett guld börjar sannerligen gå att ta på.
Men Simon Thern är lugn och även om han inser att det kommer att handla om en tunn skiljelinje mot Elfsborg.

– Förhoppningsvis tar vi hem det. Men Elfsborg är bra och det blir en viktig match när vi möter dem på Borås Arena (21 september), säger han.

Hur ser du på att ni har tappat flera duktiga spelare och riskerar att tappa några till?

– Det är ingenting vi spelare tänker på, utan vi gör det vi ska. Vi kan inte påverka det klubben gör. Vissa av våra spelare är tillräckligt bra för att spela utomlands och får man chansen vill man i väg.

- Sen är det inte bra för vår del att vi blir av med landslagsspelare. Men vi tjänar ju pengar och kanske kommer det in någon ny. Men vi har ju de spelare vi har.

I framtiden vill Thern bli proffs, som alla andra fotbollsungdomar runt om i världen. Hur långt han kommer att nå vill han dock inte spekulera i, men en sak är säker - vad han drömmer om.

– Att spela i någon av de största ligorna.

Om det fortsätter att rulla på som det gör nu för supertalangen så talar allt för att den drömmen kommer att slå in.
Att mittfältarens potential är stor tvekar ingen på. Inte heller U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson som tog ut Thern i den trupp som mötte Holland i förra veckan.

HIF-spelaren fick också göra sin debut när han i den 65:e minuten byttes in mot Manchester City-proffset John Guidetti.

– Det var jätteroligt. U21-landslaget är en härlig sporre och det är en jättehärlig grupp med mycket nya människor som man får lära känna.

Thern strävar nu mot att bli uttagen även i framtida trupper.
Framtidslöftet är heller inte förvånad över att han redan är med i snacket om en plats i U21-landslaget.

– Nja, det vet jag inte. Det finns fler än jag som är 19 år i det landslaget. Jag tycker inte att det är för tidigt. Det är jätteroligt att vara med under sitt första år i HIF och om någon hade sagt att jag skulle spela i U21-landslaget inför säsongen hade man väl varit lite överraskad.

Det råder inga tvivel om att Simon Thern är en av Sveriges mest lovande talanger för tillfället. Om han lyckas bättre än pappa Jonas, VM-hjälte från 1994, får dock framtiden utvisa.

Sonen tycker, inte helt oväntat, att det börjar bli jobbigt att sammankopplas med sin pappa hela tiden.

– Ja, det får man väl lov att säga. Det har börjat bli tjatigt, säger han och fortsätter:

– Man ser väl mig som Simon Thern, inte Jonas Therns son, hoppas jag.

Martin Petersson

Publicerad 2011-08-22 kl 11:42
Annons
Annons
Annons