Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Malmö FF utvecklar sitt press- och passningsspel: "Vi har kommit långt nu"

Foto: TT

Förutom att fixa resultat så anser Allan Kuhn att Malmö FF numera har det spelet som han har försökt att få dem till. Att pressa bollhållande motståndare har varit hög prioritet. 

Allan Kuhn har styrt Malmö FF:s träningar och matcher i sju månader. Han tycker att laget i de senaste matcherna har visat upp det önskade spelet under delar av matcherna. Spelarna kan nu ofta få ut det han vill ha.

- Vi har kommit långt nu. Efter ett halvår tycker jag tydligt man kan se den output jag har gjort på laget.

Är det framför allt att du är nöjd med att presspelet har fungerat efter uppehållet?

- Ja, och så tryggheten med bollen. Vi har ingen stress, vi är spelskickliga, vi har lärt oss vem som går ner och vem som går upp. Djupledshot fick vi också mycket senast mot AIK.

- Jag har mitt sätt att göra det på, med hög press, kliva fram, inte ge tid till de andra när de har bollen, vara spelskickliga själva, yttermittfältare inåt i plan, ytterbackar fram.

Vad är det för taktiska saker du tycker att vi har missat att prata om när det gäller Malmö FF i år?
- Det är svårt att se sånt här, men vilken sida vi pressar på, vad vill man få det andra laget att göra så ofta som möjligt, hitta de där små sakerna som vi jobbar med hela tiden. Var ska vi anfalla? Var har motståndarna de sämsta delarna? Vem är inte så bra med bollen hos dem? Vi funderar oerhört mycket sådana små taktiska saker.

- Sedan tycker jag att första målet vi gjorde mot AIK, det är precis så jag vill att vi ska spela. Börja på ena sidan, AC (Anders Christiansen) spelar in till mitten till Oscar (Lewicki), Oscar hittar in i mellanrummet till Magnus (Wolff Eikrem). Vi har två anfallare och en ytter som springer in i boxen. Magnus svänger runt, gör en fint, och mål. Det är det jag vill ha, att vi hittar in mellan deras lagdelar.

Idag hade Malmö FF internmatch, A-laget mot U19, även om det var några spelare som saknades. Lewicki, Enoch Kofi Adu, och Kári Árnason vilades, samtidigt som U19-laget försökte efterlikna det som Kalmar FF tros göra mot MFF på söndag. En av anledningarna är att MFF har haft problem mot lag med tre centrala mittfältare.

- Att spela mot vanliga 4-4-2-lag, det är inte så svårt att pressa. Det ger med sig självt, men möter man tremannamittfält blir det annorlunda. Det är stora överflyttningar när man spelar 4-4-2 mot tremannamittfält. De har också två stycken som står ute på kanterna, och då tänker man ”Ska ytterbacken gå på? Ska yttern gå på? Hur ska vi göra?”.

- Kalmar spelar mer 4-2-3-1. Romário (offensiv innermitt) droppar ner som han vill. Det är det som är svårt, hur långt ska man gå med sin mittförsvarare? Hur högt vågar man kliva upp som central mittfältare? Har man så bra man-man-spelare att man vågar kliva upp, eller ska man stå kvar? Man får inte heller bli passiv, för då spelar de andra sitt spel.

Under matcherna mot AIK och den tidigare matchen mot Kalmar FF gjorde Kuhn taktiska justeringar under matcherna för att hantera motståndarnas numerära övertag centralt. Samtidigt ser han också ett problem de tre senaste matcherna.

- I de tre matcherna har vi inte varit särskilt bra första 15-20 minuterna. Då har motståndarlaget varit bra på att sätta sitt eget spel. Det ska vi lära oss något av. Vi måste bli aggressivare från start, vi måste sätta fler djupledsbollar i början för att komma in i matchen.

- Vi är ibland ”slow starters”. Vi kanske måste hitta ett enklare sätt att börja matcherna på, det är något vi har pratat om och funderat på.

- Men vi är alla duktiga, annars hade vi inte varit tränare i Allsvenskan. Det är många som sitter ”Hur ska vi slå ut Malmös aggressiva spel? Vi får vara bra med bollen själva”, och det är många spelskickliga lag i Allsvenskan i dagsläget. Många som har sitt eget spel med bollen.

Publicerad 2016-08-11 kl 17:55
Annons
Annons
Annons