POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

ALLSVENSK NEDRÄKNING: Lewicki om förväntningarna på MFF: "Missräkning om vi inte tar guld"

Foto: SCANPIX

Han är ny i laget för i år. Men trots det vet Oscar Lewicki att det bara är förstaplatsen som gäller för Malmö FF efter två raka SM-guld.
- Det är en missräkning om vi inte tar guld, säger Lewicki till Fotbollskanalen.

2008 lämnade den då 16-årige Oscar Lewicki Malmö FF för Bayern Münchens ungdomslag. Som högst spelade Lewicki för klubbens reservlag innan han 2011 valde att vända hemåt och skriva på för BK Häcken.

Och efter tre framgångsrika säsonger i Häcken - där laget bara var två poäng från att överraskande ta hem SM-guldet 2012 - är nu cirkeln sluten för Lewicki som är född och uppväxt i Malmö.

- Det känns väldigt bra och väldigt skönt, säger 22-årige Lewicki till fotbollskanalen.se om att vara tillbaka i Malmö.

- Jag trivs ju i staden i och med att det är min hemstad. Och jag har kommit in i laget bra. Det är en väldigt enkel grupp att komma in i, många unga spelare.

Det är minst sagt ett framgångsrikt lag som Oscar Lewicki har anlänt till. Förutom att ha vunnit SM-guld både 2013 och 2014 blev Malmö FF förra året det första svenska laget att nå Champions Leagues gruppspel sedan Helsingborg lyckades med bedriften säsongen 2000/2001.

- De har ju byggt upp något nu de senaste säsongerna, en status och kultur att man ska vara bäst i landet. Så det tycker jag är jätteroligt, att komma till ett lag som verkligen har den mentaliteten och inställningen att man vill vara det. Sen handlar det ju om att gå ut på planen och leverera också.

Att det är högre krav i Malmö - är det triggande eller pressande?
- Jag tycker det är triggande. När man kommer till större klubbar ställs det högre krav och det är så det ska vara. Det är bara att anpassa sig.

Efter en försäsong där Oscar Lewicki imponerat för Malmö FF närmar sig nu den allsvenska premiären. Men helt säker på en startplats känner sig inte 22-åringen.

- Nej, det kan jag inte säga att jag är. Det är 30 matcher som ska spelas och en ny uttagning till varje match, säger Lewicki som helst vill spela centralt på mittfältet men även kan tänka sig att spela på "fel position" om så krävs.

- Jag spelar där tränaren sätter mig. Det är en klyscha men så är det. Det är bara att göra som man blir tillsagd.

SM-guldet har alltså bärgats av Malmö FF två år i rad, och laget är också i år en av storfavoriterna till att vinna allsvenskan. Och även om Lewicki är ny för i år så är han medveten om att det bara är ett tredje raka guld som gäller.

- Det blir ju lite så. De har ju satt ribban högt i och med fjolåret och man vill ju inte göra en sämre säsong, så det är bara gå in och försöka leverera.

Är det en missräkning om ni inte tar guld i år?
- Ja, vi ska ta guld helt enkelt. Så man får väl säga att det är en missräkning om vi inte gör det. Det är mycket som talar för guld men det är inget som är klart för det.

Hur bra är Malmö i år jämfört med de senaste åren?
- Jag tycker vi är jävligt bra. Sen är det alltid svårt med jämförelser. Fotbollen utvecklas hela tiden och alla lag blir i princip bättre. Men vi har många bra spelare på varje position så det kommer nog bli ett bra år.

Förra året fick Oscar Lewicki äran att vara kapten för Häcken under säsongen. Det tillsammans med det ansvar han fick ta under Peter Gerhardssons vingar tror han att han kommer få nytta av i år.

- Det har gett mig väldigt mycket. Jag är väldigt tacksam för den tiden och att jag sista året dessutom blev kapten. Det har jag lärt mig mycket av. Förhoppningsvis kan jag de gånger då det går lite tyngre i en match ta fram lite jävlar anamma och pusha lagkamraterna.

Vad känner du annars att du kan tillföra Malmö?
- Det är väl framför allt en stark vilja att vi ska utvecklas ännu mer som lag. Att vi ska vara ännu bättre än förra året. Och sen att jag ska vara en bra bollvinnare på mitten som förhoppningsvis kan fördela lite bollar till ännu skickligare offensiva spelare.

I och med flytten från Häcken till Malmö har Oscar Lewicki också bytt Rambergsvallen mot Swedbank Stadion och ett publiksnitt på cirka 3 000 personer till ett snitt runt 14 000. Att få gå ut inför hemmafansen i Malmö är någonting som Lewicki ser fram emot.

- Det är otroligt inspirerande. Man vill ju beröra folk med sin fotboll och det får jag verkligen möjlighet till här i MFF. Det ska bli riktigt skoj att spela inför en så stor och fin publik.

Första matchen på nya hemmaarena i allsvenskan för Lewicki blir också en stor sådan direkt. Den nionde april kommer nämligen AIK på besök.

- Det blir kul. Det är bara att komma in i det direkt och känna på det. AIK har ju ett bra lag som vanligt och det kommer bli en jäkla inramning.

Publicerad 2015-03-21 kl 10:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå