Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

Backes hyllning inför Skånederbyt: "Han är tokviktig - sensationellt bra"

Stekhett Skånederby och serieledaren Helsingborg är knapp favorit. Men Malmö har några tunga trumfkort.

- Filip Helander är tokviktig. En sensation, säger Hasse Backe.

Inför onsdagskvällens toppmatch på Swedbank Stadion känns förutsättningarna nära nog perfekta. Matchen är utsåld till sista biljett och båda lagen har övertygat i inledningen av allsvenskan. Särskilt HIF som toppar tabellen, medan femman MFF blandat sina topprestationer med några formmässiga dalar.

- Malmö har inte varit så bra i sina två senaste matcher, men nu är det helt nya förutsättningar. Sådant brukar inte ha någon betydelse. I ett derby är det helt andra parametrar som spelar in, säger TV4:s expert Hasse Backe till fotbollskanalen.se.

Vilken "match i matchen" ser du mest fram emot?

- Det blir spännande att titta individuellt på Tokelo Rantie och David Accam som är väldigt framträdande i sina respektive lag. Båda har varit tongivande under den första delen av serien.

Vad skiljer dem åt och vad förenar dem?

- Skillnaderna ligger på detaljnivå. Bägge har en oerhörd snabbhet kombinerad med överraskande bra teknik. Utöver det registret så har de en mycket hög arbetskapacitet också. Sedan kan man kanske säga att det är viktigare för Malmö att Rantie har en bra dag än för HIF att Accam har det.

Helsingborg har bara förlorat en match så här långt. Vad är nyckeln till det?

- Dels har de varit förskonade från skador och kunnat spela med en och samma uppställning i stort sett. Dessutom har de hittat rätt balans. Hela centrallinjen är väldigt välfungerande, med Ardian Gashi och May Mahlangu på mittfältet plus att Robin Simovic bara växer mer och mer i sin roll. Jag tycker att både MFF och Helsingborg har kollektiv kryddade med väldigt skickliga individuella spelare som har förmågan att avgöra. Alla svenska lag har inte de kvaliteterna – men de här klubbar har har det.

Vad betyder Roar Hansen för framgångarna?

- Han är självklart betydelsefull. På relativt kort tid har han satt sin prägel på laget och förmedlat sina idéer. Man ser tydligt att organisationen fungerar. Sedan verkar truppen ha köpt att man gått från ett spelsätt till ett annat. Det är inga stora förändringar som gjorts, men ändå. Man har gått från ett klassiskt 4-4-2 till att låta en forward droppa ned och bli en link till mittfältet. Det har implementerats på ett fint sätt.

Mattias Lindström ligger tvåa i skytteligan, med sina sex mål som mittfältare. Varför?

- Det är nog kollektivets styrka som banat vägen. Mattias har en jäkla inställning och arbetskapacitet men grunden är att laget fungerat så bra.

Markus Halsti och Filip Helander har lämnat klartecken till derbyt. Hur påverkar det Malmö?

- Det är tokviktigt för dem egentligen. Filip Helander har ju varit absolut helt sensationell som mittback trots sina unga år. Han är oerhört lugn i anfallsspelet och tar rätt positioner i sitt försvarsspel. Han är hur stabil som helst. Med Halsti på mittfältet får MFF dessutom den bästa balansen ihop med Erik Friberg.

Samtidigt saknar Helsingborg Alejandro Bedoya.

- Det är ett riktigt, riktigt avbräck. Han imponerade på mig stort senast mot Elfsborg och det är sällan man ser en forward löpa på det sättet. Det vore spännande att se hur många meter han egentligen tillryggalägger på en match. Nu får vi se hur HIF fyller luckan. Det troliga är väl att David Accam kliver upp på topp istället för att spela som vänsterytter vilkat han ju gjort på sistone.

Allt sammantaget – hur lyder ditt tips?

Det kan nog tala lite för Malmö att spela hemma inför storpublik. Men de har matcherna brukar sluta kryss. Jag tror på det nu också.

Publicerad 2013-05-29 kl 11:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons