Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Åge Hareide

Hareide om hungern, synen på HIF och att nå CL: "En fantastisk utmaning"

Åge Hareiede hade bestämt sig för att sluta helt som tränare.

Då hörde Malmö FF av sig – och norrmannen fick fotbollsabstinens.

- En fantastisk utmaning, nu siktar vi mot Champions League, säger han.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet som spred sig som en löpeld genom Sverige. MFF gör om sin ledarstab helt och hållet. Den assisterande tränaren Daniel Andersson byter jobb och blir sportchef – vilket innebär att Per Ågren lämnar den dagliga verksamheten. Samtidigt har den svenska mästarklubben hittat sin permanenta ersättare till Rikard Norling, nämligen norrmannen Åge Hareide.

Han hade egentligen bestämt sig för att sluta helt inom idrotten, vilket han tillkännagav för drygt ett halvår sedan. Då hette det att den 59-årige före detta HIF- och Örgrytebasen skulle ägna sig åt en civil karriär och att fotbollen "definitivt" var ett avslutat kapitel. Men när MFF kontaktade honom tänkte han om, berättar Hareide för fotbollskanalen.se.

ANNONS

- Jag fick abstinens, helt enkelt. Den slog till stenhårt när jag såg en cupmatch mellan Molde och Rosenborg i Norge. Jag kände att "det där vill jag vara del av", men utmaningen var tvungen att kännas tillräckligt spännande och föreningen riktigt seriös, säger han.

Och det gjorde Malmö?

- Verkligen, det känns jättebra. Jag kommer till en SM-guldvinnare som har en mycket talangfull trupp bestående av många unga spelare. Det var klubbens historik och hela inramningen kring den som lockade mig. Det här är en fantastisk möjlighet.

Du tänkte varva ned, har du drivet som krävs för att satsa vidare nu?

- Absolut har jag det. Jag är utvilad och laddad efter att ha stått utanför fotbollen under ett års tid. Jag har hela tiden hängt med på avstånd, dock, och det här känns som ett väldigt bra läge att komma tillbaka.

Du har varit i Helsingborg, hur ser du på att jobba för en av deras värsta rivaler?

- Det är inget problem för mig. Malmö har ju 15 andra rivaler i allsvenskan, även om jag självklart vet att förhållandet till HIF alltid varit speciellt. Det finns en stor rivalitet där. Men jag har jobbat för både Molde och Rosenborg i Norge och förstår att man måste vara professionell som tränare. Man måste ta de utmaningar och jobb som kommer. Som ledare kan man inte se det som att det bara är Helsingborg som gäller för alltid, det är inte så det fungerar.

ANNONS

Blir det extra svårt för dig att vinna över Malmös supportrar, med tanke på din historik?

- Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag hoppas att de bedömer en helhet och inte bara våra resultat i matcherna mot HIF. För mig är målet att spela så bra fotboll som möjligt, att vinna och att vi kvalificerar oss för Europaspel. Då tror jag att man blir omtyckt, oberoende av varifrån man kommer.

Daniel Andersson blir sportchef, hur ser du på ledarstabens sammansättning?

- Det kommer att bli bra. Jag har haft många samtal med Daniel och VD Per Nilsson under resans gång, och även med Per Ågren som ju lämnar sin post. Det känns som ett bra upplägg vi får till och jag tror att vi ska hitta våra roller i sinom tid.

Vilka förändringar kommer du att genomföra?

- Det är inte det jag tänker på i först hand. Nu vill jag mest lära känna spelarna och bilda mig en ännu tydligare uppfattning om laget. Man ska inte ändra för mycket på sådant som redan fungerar och jag vill givetvis behålla bollskickligheten och det starka passningsspelet som redan finns där. Det kan snarare bli så att man skruvar till detaljerna lite grand. Det måste vi göra om vi ska ta oss till Champions League, vilket är vårt mål.

ANNONS

Har ni rätt resurser för att klara av det målet eller måste laget förstärkas?

- Det där måste jag nästan få titta lite närmare på under den kommande tiden, jag vill lära känna truppen först.

Vad händer härnäst?

- Nu ska jag packa ihop bohaget och ordna med flytten till Sverige. Sedan ansluter jag mig till MFF:s kansli på måndagsmorgonen.

Publicerad 2014-01-09 kl 16:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto