Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: SCANPIX

Malmö FF tvingas ta bort stjärna på bröstet

När Malmö sydde dit en andra guldstjärna på lagtröjans bröst rasade motståndarfansen. Ett nytt Sef-beslut gör nu gällande att MFF måste ta bort en av stjärnorna till säsongen 2016.
- Om du blir officiell svensk mästare så är det de åren du kan räkna, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

En mästerskapsstjärna är något som segerrika föreningar brukar placera ovanför klubbemblemet på matchtröjan. En stjärna brukar betyda tio segrar i landets mästerskap. Inför säsongen 2014 valde Malmö FF att fästa en andra guldstjärna ovanför sitt klubbemblem. Det fick motståndarfansen att rasa. Anledningen var att MFF då hade blivit svenska mästare 17 gånger. Men klubben valde att räkna seriesegrar och hade 2013 tagit sin 20:e.

I går tog klubbarna i föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) ett beslut om att det bara är officiella svenska mästerskapstitlar som räknas, och klubben måste därmed ta bort en stjärna. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist förklarar bakgrunden:

ANNONS
- Det finns egentligen ingen regel om det här så man kan ju inte säga om någon gör rätt eller fel. Men det har funnits olika uppfattningar om vad för tolkning denna informella överenskommelse skulle baseras på. Och därför bad klubbarna oss att se över det här och ta fram ett tydligt regelverk som dom kunde besluta om. Och det har vi gjort nu då, säger han till fotbollskanalen.se.

- Det bygger på att alla de år där förbundet utser en svensk mästare så är det det som gäller. Om du blir officiell svensk mästare så är det de åren du kan räkna. Så det är väldigt enkelt.

Under åren 1982-1990 spelades det i Sverige en grundserie följt av ett slutspel. Malmö FF vann grundserien fem år i rad mellan 1985 och 1989. Men det efterföljande slutspelet vann man bara 1986 och 1988. Den nya bestämmelsen betyder att MFF inte får räkna de åren då de bara vann serien.

ANNONS
- Det tog klubbarna beslut om i går, så nu finns det ett regelverk. Men man tog också beslutet att, av hänsyn till implementeringstider och eventuellt redan köpta tröjor och tusentals andra faktorer, att det här ska inte börja gälla förrän säsongen 2016, säger Sef:s Mats Enquist.

- Och fram till dess är det egentligen fritt fram för alla möjliga tolkningar.

Malmö FF har i dagsläget 18 officiella svenska mästerskapstitlar.

Så här lyder den nya formuleringen:
"Stjärnor för mästerskapssegrar får tryckas/sys ovanför klubbmärket. En stjärna per 10 mästerskapssegrar, som mästerskapsseger räknas den enligt SvFF utsedde Svenske mästaren. Säsongerna 1924-25 till 1929-30 hade ej SM status och räknas ej. Säsongerna 1982–1990 spelades som SM-slutspel och finalvinnaren av slutspelet räknas därmed som Svensk Mästare för dessa säsongerna.  Varje stjärna får vara max 2 centimeter hög. Denna punkten börjar gälla fr.o.m säsongen 2016."

ANNONS
Publicerad 2015-02-04 kl 20:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto