Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

Malmös kassaklirr - får nio extra miljoner: "En välkommen bonus"

Tre sköna Champions League-poäng för Malmö FF.
Och nio miljoner kronor rakt ner i klubbkassan.
- En stor glädje, men det viktigaste var vår seger, säger VD Niclas Carlnén till fotbollskanalen.se.

Att spela Champions League ska naturligtvis i första hand betraktas som en sportslig fest av sällan skådat slag, men deltagandet är även tätt förknippat med ekonomiska aspekter. Redan under kvalet inleddes pengaregnet och när MFF slagit ut Salzburg var succén ett faktum. Vid sidan av en deltagandebonus på 80 miljoner kronor för gruppspelet (plus 19 miljoner för playoffen) kunde skåningarna även räkna hem en del av Uefas så kallade "market pool". Det är en gemensam pott som fördelas baserat på hur högt respektive klubb värderas vad gäller marknads- och TV-rättigheter.

Bjässar från Premier League och La Liga får en större del av kakan, men intäkterna är heller inte oansenliga för de lite mindre ligorna. När FC Köpenhamn gick vidare till gruppspelet 2013 handlade det om cirka 104 miljoner kronor som danskarna fick in. Malmö FF hamnar på ungefär samma nivå den här säsongen.

Det innebär att de himmelsblå redan nu har kammat hem ungefär 200 miljoner kronor på sitt Europaäventyr - men det beloppet skulle kunna stiga kraftigt. Varje oavgjord match i Champions Leagues gruppspel ger fem miljoner kronor, medan en seger medför det dubbla.

När fotbollskanalen.se talar med MFF:s VD Niclas Carlnén efter 2-0 hemma mot Olympiakos har han alltså dubbla skäl att jubla ordentligt. Inte nog med de tre poängen – det blir även ett rejält klirr i kassan.

- Vi är fantastiskt starka på vår arena och det visar vi ännu en gång. Härligt med två fina mål, och vi hade bud på fler, säger Carlnén.

Hur ser du på det ekonomiska tillskottet?
- Det är en välkommen bonus med en miljon euro som kommer in, men vi är fortfarande lite osäkra på totalen. Hittills har vi fått in pengarna för vårt deltagande i turneringen, men vi vet inte exakt var vi landar med den "market pool" som du nämner. Vi har inte fått det exakta beskedet från Uefa ännu.

Det blir väl ungefär som för FCK kan man tänka sig?
- Jag har varit med lite för länge för att titta historiskt. Vi avvaktar tills vi får fakta istället.

Ert extra tillskott från idag, hur använder ni det?
- Det gör vi inte ännu, först vill vi veta hur mycket vi får in. Sedan ska man tänka på att det i dagsläget är mer fokus på det som händer på planen. Det är ju genom att komma trea, eller helst tvåa, som vi kan ta oss vidare ännu längre.

Publicerad 2014-10-01 kl 23:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons