Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

Malmöstjärnan åtalad för sex med barn: Erkänner omständigheterna

Malmö FF:s Miiko Albornoz åtalas nu misstänkt för sex med barn. Han erkänner själva händelsen, enligt stämningsansökan. Han är nu överens med klubben om att ta en timeout.
- Han är mycket nedstämd, säger klubbens VD Per Nilsson.

Miiko Albornoz, som tidigare misstänkts för våldtäkt av barn och suttit frihetsberövad i tre dagar, åtalas nu med den lindrigare rubriceringen sexuellt utnyttjande av barn.
Det var i november som spelaren ska ha haft samlag med en flicka född 1998.
Normalt sett används allt som oftast rubriceringen våldtäkt av barn när en vuxen har sex med någon under 15 år.
Den mildare rubriceringen används när brottet, som lagen säger, är "med hänsyn till omständigheterna [...] att anse som mindre allvarligt".

Det lägsta straffet för sexuellt utnyttjande av barn villkorlig dom, skyddstillsyn, dagsböter eller samhällstjänst, eller en kombination av straffen. Maxstraffet är fyra års fängelse.

Spelaren erkänner enligt åtalet själva händelsen och klubben meddelar att man är överens om att Albornoz tillfälligt ska ta en timeout från klubben.

"Vi kan bekräfta att åtal har väckts mot Miiko Albornoz. Klubben ser med självklarhet mycket allvarligt på händelsen, men vill samtidigt understryka att ingen är skyldig till ett brott förrän dom fallit.", skriver klubben och fortsätter:

"Mot bakgrund av det inträffade och den tragiska händelse detta innebär för de berörda har klubben och Albornoz kommit överens om en timeout från all verksamhet i klubben tillsvidare. Åtalet utgör i sig inte grund för några arbetsrättsliga åtgärder från klubbens sida. Malmö FF kommer att ta sitt fulla ansvar för att hantera ärendet vad gäller den debatt om etik och moral som uppstår vid sådana här situationer."

Klubbens VD Per Nilsson förklarar hur beslutet fattades.
- Jag vill betona att spelaren inte är dömd men han och vi hade ett samtal om vad som är bäst för honom och vad som är klubben. Då kom vi fram till att en timeout är bäst fram till att dom har fallit. Det är omtanke för att det ska bli harmoni för övriga spelare och även för att han inte ska bli antastad av media vid varje träning. Det är ömsesidigt.

Vad kan det få för konsekvenser om han döms?
- När dom har fallit tar vi beslut om hur vi gör med de kunskaper som vi har just då. Men en konsekvens det får är att vi nu kommer att jobba i klubben med värderingar. Vad det innebär att vara Malmöspelare. Både med a-laget och våra ungdomslag.

Hur mår de övriga spelarna just nu?
- Spelarna i truppen är goda vänner med honom och han är väldigt omtyckt. Där känner man ju ett stort deltagande men sen får man ju skilja på personen och det som har hänt. Själva händelsen är det ingen som förklarar.

Albornoz träffade flickan på facebook och hade samlag med henne. Inget tvång har förekommit enligt åklagaren Ulrika Rogland vid en presskonferens. Däremot säger hon att spelaren kände till flickans ålder.

Det var flickans föräldrar som gjorde anmälan. Normalt ger brottet fängelse, men åklagaren säger att det kan finnas förmildrande omständigheter.
- Han har drabbats hårt redan. Det tar man hänsyn till vid utmätande av straff, säger Ulrika Rogland.

Spelarens advokat vill nu, precis som flickans familj att det hela ska avgöras snabbt.
- Han är rädd för sin framtida fotbollskarriär, säger advokaten Jan-Anders Hybelius enligt TT.

- Min klient har redan drabbats mycket hårdare än om han varit en helt okänd person.

Publicerad 2013-01-08 kl 10:54
Annons
Annons
Annons