POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

MFF ansöker om legaliserad pyroteknik: "Siktar på en match under tidiga hösten"

Foto: TT

Malmö FF blir första klubb som ansöker om att få använda sig av legaliserad pyroteknik i allsvenskan.
”Vi siktar på en hemmamatch under tidiga hösten”, skriver MFF Support i ett pressmeddelande.

Debatten kring bengaliska eldar, knallskott och rökbomber har varit mycket intensiv under våren, då det eldats på många arenor samtidigt som polisen och SvFF använt sig av ståplatsreducering samt tillfälligtvis avbrutna matcher som ett sätt att försöka komma tillrätta med pyrotekniken.

Positionerna har uppfattats som låsta mellan de läger som antingen förespråkar eller motsätter sig brännandet, men nu vill Malmö FF pröva en medelväg. Klubbens största fristående supporterorganisation MFF Support meddelar genom ett pressutskick att man i samklang med föreningen bestämt sig för att ansöka om att få anordna legaliserad pyroteknik vid en match under den tidiga hösten. Ännu oklart exakt vilken.

"Initiativet till denna ansökan togs av MFF Support, men det är den arrangerande klubben som ansöker om att få använda pyroteknik. Malmö FF som är positiva till den här ansökan har även ett årsmötesbeslut från 2011 som säger att klubben skall utreda möjligheten att anordna säkra pyrotekniska arrangemang i samband med sina hemmamatcher. Vi vill även poängtera att MFF Support inte anordnar otillåtna bränningar", skriver supporterorganisationen.

Tidigare har även Hammarby och Djurgården uttryckt en önskan om att testa den legaliserade pyrotekniken, där tillstånd utverkas från SvFF efter godkännande från bland annat polis och myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Men Stockholmsklubbarna har inte gått vidare i processen och detta kan därmed bli det första storskaliga försöket i skarpt läge.

"Tonläget i debatten är mer destruktivt än någonsin, vilket är ytterst tråkigt när vi samtidigt befinner oss i en ur sportsligt perspektiv historiskt framgångsrik period", skriver MFF Support som förklaring till sitt beslut och fortsätter:

"Vi kommer att vara transparenta under hela processen och informera om hur arbetet fortskrider. Det finns ingen given mall för hur detta går till och för vår del är det viktigt att vi nu testar systemet för att se hur supportergrupper i framtiden skall kunna anordna pyrotekniska arrangemang som är säkra, tillåtna och stämningshöjande."

Fotbollskanalen.se har tidigare rapporterat om vilka säkerhetsföreskrifter som gäller i samband med den legaliserade pyrotekniken. Bland annat måste ansvarig förening sörja för en så kallad ansvarsförsäkring, för att gardera sig mot eventuella olyckor, och det får heller inte eldas mitt i en folkmassa eftersom brandrisken anses vara för stor. Istället ska säkerhetszoner framför klackläktaren upprättas. Och klart är även att polisen inte kommer att godkänna den sortens bengaliska eldar som är vanliga vid svenska matcher idag.

- Vi har sneglat på ishockeyn och på konserter där det används pyroteknik som inte blir ett störande moment. Exempelvis vid melodifestivalen nu senast fanns flammande eld med under vissa akter och det förekom andra pjäser som gav färgsprakande effekter. Men det handlar inte om några nödbloss. Det här försöket kretsar kring pyroteknik som är godkänd för bruk på inomhus- och utomhusarenor. Vi vill möta supportrarnas önskan om att få en stämningshöjning, men vi gör det på ett sätt som blir säkert för alla som går på offentliga tillställningar. Alla ska kunna tänka: "Det här är schysst, här känner jag mig lugn". Det ska inte vara så okontrollerat som idag, sade polisintendenten Isabel Thorén när fotbollskanalen.se talade med henne tidigare i vintras.

Publicerad 2015-05-13 kl 17:12
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto