POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

MFF: "Fortfarande många oklarheter om pyrotekniken"

Foto: TV4 Öresund

Niclas Carlnén

Malmö FF vill testa legaliserad pyroteknik i allsvenskan. Men vägen till ett faktiskt arrangemang är fortfarande lång.
- Vi behöver besked från polis och myndigheter om vilka ramar som gäller, säger vd Niclas Carlnén.

Tidigare på onsdagen deklarerade den fristående supporterorganisationen MFF Support att man, ihop med Malmö FF som förening, bestämt sig för att ansöka om tillstånd för att få pröva på att använda legaliserad pyroteknik vid en match i allsvenskan. Samtidigt var fansen tydliga med att det i dagsläget fortfarande inte finns några konkreta planer på exakt hur ett sådant försök skulle kunna se ut och vilka regler polis, räddningstjänst och andra myndigheter kan komma att sätta upp.

Klart är att ansvarsförsäkringar och säkerhetszoner ska finnas på plats – men ännu så länge vet ingen hur omfattande dessa måste vara eller vilken utbildning de personer som ska sköta själva eldandet behöver genomgå.

- Det är uppgifter vi verkligen behöver och därför vill jag poängtera att det här steget som togs idag bara är en del i en större process. Vi har diskuterat det här under en längre tid och har egentligen fortfarande ingen klarhet i exakt vad som förväntas av oss som arrangör, säger MFF:s VD Niclas Carlnén till fotbollskanalen.se.

- Nu hoppas jag att vi ska få den informationen så att vi därefter kan gå vidare med det här. Men rent realistiskt tror jag inte att det kan bli någonting förrän tidigast i höst. Vi behöver veta hur regelverket ser ut. Ju tydligare det är desto lättare blir det för oss att anpassa oss efter det.

Men egentligen är det väl inte konstigare än att ni upprättar en säkerhetszon framför klacken och visar polisen vilken pyroteknik ni tänkt använda, så får de göra en bedömning?
- Det är ju det som gör det hela lite komplicerat. Allt beror på vilken sorts pjäser man har och vad för säkerhetsavstånd dessa kräver och så vidare. Det finns så många osäkra variabler att det blir svårt att förhålla sig till som arrangör. Vi hade velat att polisen gav ett slags förhandsbesked: "De här ungefärliga ramarna gäller". Då hade vi kunnat hålla oss till dem.

Nu får ni testa er fram?
- Ja, och då kan det ta lång tid innan vi träffar rätt. Ska vi skicka in en ansökan om en viss sorts arrangemang, och så får det avslag så att vi får starta från noll? Vi skulle vilja ha ett besked kring vilka förutsättningar polisen tror kan gälla så att vi har åtminstone någonting att utgå ifrån.

Vad blir nästa steg för er nu?
- Nu ligger bollen till största del hos MFF Support, även om vi självklart ska hjälpa till också, och det blir upp till dem att i samspråk med polisen hitta ramarna för den aktivitet man vill genomföra. Sedan får vi se till att vi i så fall hittar lämpliga lösningar för att genomföra det som beslutas på ett säkert sätt.

Publicerad 2015-05-13 kl 20:40
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto