POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Polisen: "Bedömer att någon från MFF-klacken medvetet försöker pricka ordningsvakter"

Bengalincidenten i Borås blir en fråga för rättsväsendet. Polisen inleder en förundersökning om framkallande av fara, alternativt försök till misshandel.
- Vi bedömer att någon från MFF-klacken uppsåtligen kastat två pjäser mot en ordningsvakt, säger polisområdeschefen Lena Matthijs.

Ord står mot ord efter det oavgjorda toppmötet mellan Elfsborg och Malmö FF på Borås Arena under måndagskvällen. Klarlagt är att matchen tillfälligt bröts, i nästan 20 minuter, på grund av att pyroteknik antänts på både hemma- och bortasupportrarnas ståplatssektion.

Men sedan går åsikterna isär. Enligt uppgifter som framkom under måndagen ska brinnande pyrotekniska pjäser ha kastats in, och nästan träffat, säkerhetspersonal som jobbade framför den tillresta MFF-klacken. En version av händelseförloppet som den utstationerade Räddningstjänsten dock inte känner igen.

- Nej, vi upplevde inte att någon ville kasta någonting på oss. Och det var ingenting som träffade. Jag tycker att det har blivit lite för stor uppståndelse kring det här. En storm i ett vattenglas, sade en brandman som fotbollskanalen.se talade med efter slutsignalen i 2-2-mötet.

Samtidigt vittnade både Elfsborg och Malmö FF om att minst en ordningsvakt hamnat i riskzonen för att få en bengalisk eld på sig, och att situationen blivit så hotfull att värdklubben beslutade sig för att kalla till sig sina medarbetare från den aktuella platsen, med följden att matchen alltså tillfälligt bröts.

Nu har fotbollskanalen.se talat med Lena Matthijs, polisområdeschef för Älvsborg, och hon bekräftar att en förundersökning om misstänkt brott inletts.

- Det förekom bränningar på båda läktarsektionerna i samband med de gjorda målen, men sedan har vi även fångat en incident på film där det från MFF-klacken kastas bengaler som nästan brunnit ut i riktning mot ordningsvakter som står snett nedanför klacken. Dessa ordningsvakter får backa undan, och man ser då på filmsekvensen att det kommer ytterligare en bengal flygande mot dem. Därför har vi tagit upp en anmälan och inlett förundersökningen, säger Matthijs till fotbollskanalen.se.

Hur lyder brottsrubriceringen?
- Det kan vara framkallande av fara för annan, men det kan också vara fråga om ett uppsåtligt brott. I så fall rör det sig om försök till misshandel. Det beror på vad man kan styrka i efterhand. Om det är så att någon medvetet kastar ett hett eller brinnande föremål mot en annan människa kan det handla om att man vill skada eller skrämma vederbörande. Men det är upp till en åklagare att styrka i ett senare skede.

Har ni kunnat identifiera någon misstänkt gärningsman?
- Hittills är det för tidigt att säga om vi kan identifiera någon person genom att granska annat filmmaterial. Det får utredningen utvisa.

Söker  ni en eller flera gärningsmän?
- Vi uppfattar att det är två bengaler som kastas, sedan är det i nuläget svårt att avgöra om de kommer från en och samma person, eller från två olika.

När vi talade med Räddningstjänsten tillbakavisade de uppgifter om att någon av dem träffats av några brinnande pyrotekniska föremål, och de kunde inte styrka att sådana faktiskt kastats in. Men minst en ordningsvakt hade en annan uppfattning. Hur arbetar ni för att få klarhet?

- Det är någonting vi ska titta närmare på när vi granskar filmerna. Då går det att se om det rör sig om brinnande pjäser eller om de bara glöder eller är utbrunna. Det har en viss betydelse för brotssrubriceringen. Men jag uttalar mig inte om det närmare förrän vi kommit längre i utredningen.

Vanligtvis kastar man väl bengalen först när den brunnit ut?

- Ja, man står ju inte och håller den i handen efter det i alla fall. Men som det ser ut nu handlar det om att man kastat pjäsen uppsåtligen mot människorna nedanför läktaren. Det ser inte ut som att personen eller personerna i klacken bara vill dumpa bengalerna, utan att de avsiktligt kastar mot ordningsvakterna. Men med säkerhet vet vi inte förrän utredningen är klar.

Det känns som en knäckfråga?

- Ja, väljer man att släppa bengalen nedåt, eller kastar man den genom ett aktivt val. Vi bedömer att det rör sig om det senare.

Publicerad 2015-05-12 kl 16:36
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto